Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 mar 2025, o 23:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 sty 2013, o 11:30 
Nowy

Witam!

Mam malutkie pytanie, jak przerobić mkbootloader aby był w stanie współpracować z RS485 w half-duplex. Po RS232 wszystko działa bez zarzutu, po rs485 widać znaki zapytania w terminalu natomiast nie reaguje na "U" i "I". Pin do zmiany kierunku transmisji do PD2 (INT0) w Atmega8. Chodzi mi o kawałek kodu, który wysłałby zachętę np:"???" a potem przełączył się na odbiór. Jeżeli chodzi o język C to dopiero zaczynam się uczyć....

pozdrawiam
BS

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 sty 2013, o 12:11 
Moderator

Ale tobie chodzi o połączenie RS485 tak 1:1 , czy żeby działał w sieci gdzie jest wiele układów SLAVE ?

PostNapisane: 22 sty 2013, o 12:33 
Nowy

W sieci RS485 byłoby przeidealnie, ale na razie wystarczy również 1:1. Mam 32 moduły w których musiałem się dolutowywać kynarkiem przed SN75176 aby móc wrzucić wsad (nie projektowałem złącza ISP w płytce). Docelowo będą one schowane w puszkach podtynkowych więc będzie utrudniony dostęp aby zrobić aktualizację firmware.

PostNapisane: 22 sty 2013, o 13:17 
Moderator

1:1 powinno spokojnie działać - sterowanie linią kierunku dla MAX485 masz przecież w przykładach w książce niebieskiej.

A jeśli chodzi o sieć z wieloma układami Slave to trzeba byłoby przerabiać już aplikację na PC. Mam to w planach i jest na liście rozwojowej programu ale niestety ma niski priorytet :(

Za to pomyśl sobie o innym sposobie aktualizacji wsadów w trudno dostępnych sterownikach. Bluetooth, tylko nie pisz mi zaraz że to za drogie - bo odpowiem ci że można to wręcz za DARMO zrobić ;) nie trzeba przecież wkładać BT do każdego sterownika SLAVE, tylko wyprowadzić na wierzch obudowy gniazdko na moduł BT, z którym chodzisz i masz go w walizce serwisowej. Potrzebujesz podmienić wsad? to wyjmujesz moduł BT z walizki, wpinasz w obudowę i bez żadnych kabli pięknie tym samym bootloaderem lecisz ;) .... może troszkę wolniejsza transmisja ale za to JAKA WYGODA ;)

obejrzyj sobie to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/bt ... -do-z.html

PostNapisane: 22 sty 2013, o 13:43 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
1:1 powinno spokojnie działać - sterowanie linią kierunku dla MAX485 masz przecież w przykładach w książce niebieskiej.

A jeśli chodzi o sieć z wieloma układami Slave to trzeba byłoby przerabiać już aplikację na PC. Mam to w planach i jest na liście rozwojowej programu ale niestety ma niski priorytet :(

Za to pomyśl sobie o innym sposobie aktualizacji wsadów w trudno dostępnych sterownikach. Bluetooth, tylko nie pisz mi zaraz że to za drogie - bo odpowiem ci że można to wręcz za DARMO zrobić ;) nie trzeba przecież wkładać BT do każdego sterownika SLAVE, tylko wyprowadzić na wierzch obudowy gniazdko na moduł BT, z którym chodzisz i masz go w walizce serwisowej. Potrzebujesz podmienić wsad? to wyjmujesz moduł BT z walizki, wpinasz w obudowę i bez żadnych kabli pięknie tym samym bootloaderem lecisz ;) .... może troszkę wolniejsza transmisja ale za to JAKA WYGODA ;)

obejrzyj sobie to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/bt ... -do-z.html

Dziekuję za pomoc, jak wrócę do domu sprawdzę przykłady z książki, z przenośnym BT jest to świetny pomysł, ale wolałbym nie wyprowadzać więcej przewodów niż to potrzebne. Obudowa będzie typu 'zalewajka żywicą poliuretanową" więc ciężko mi będzie dodatkowe kable lub złącze odpowiednio ułożyć. Szkoda, ża aplikacja na PC obsługująca wiele modułów slave ma na razie niski priorytet :-(( Ale wydaje mi się, że warto będzie poczekać :-))

Obrazek

PostNapisane: 29 sty 2013, o 22:47 
Użytkownik

Zgadzam się z kolegą może priorytet w przyszłości nieco wzrośnie? :)
Póki co bez problemów da się przerobić MkBootloader w ten sposób, żeby programował jeden układ przez 485. Wystarczy w kodzie bootloadera na avr sterować kierunkiem przepływu przed i po wysłaniu znaku. Kilka linijek kodu w sumie. Jak ktoś potrzebuje to zamieszczę zmianę. Szkoda, że nie da się eepromu programować i lockbitów programować od bootloadera (chociaż to 2 da się przeżyć). Ogólnie program rozwojowy jest. Swego czasu przybierałem się do aktualizacji oprogramowania w układach pracujących w sieci wyposażonej w RFM ciekawe do zabawy, polecam :)

PostNapisane: 29 sty 2013, o 23:10 
Nowy

Jeżeli można to poprosiłbym o zaktualizowany kod :-)

PostNapisane: 30 sty 2013, o 08:09 
Użytkownik

Proszę bardzo:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

No i gdzieś na początku funkcji main trzeba ustawić:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Natomiast jeszcze przed funkcją main zdefiniować sobie makra do rejestru DDR i rejestru PORT (już pomijam).

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 30 sty 2013, o 11:32 
Użytkownik

drobna pomylka w kodzie poprzednim ponizej poprawny:
język c

PostNapisane: 17 lut 2013, o 13:38 
Nowy

rayden napisał(a):
drobna pomylka w kodzie poprzednim ponizej poprawny:
język c

Mam jeszcze drobny problem z WDR(); jak powinien być zdefiniowany?

PostNapisane: 17 lut 2013, o 14:21 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

W nagłówku avr/wdt.h masz zdefiniowane makro wdt_reset()

PostNapisane: 17 lut 2013, o 15:27 
Nowy

tak tylko problem w tym, że po połączeniu z terminalem działają mi tylko znaki zachęty "??????????", bootloader via rs485 nie zgłasza się na komendy "U" i "I". Przejściówka usb-rs485 sprawna:-) Myślałem, że gdzieś tu jest wina.

PostNapisane: 17 lut 2013, o 18:40 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Dwie linijki wyżej niż:
język c

jest
język c

możliwe, że czas oczekiwania jest za krótki dla RS485.

Zalecam też sprawdzenie komunikacji w obie strony na prostszym przykładzie, aby upewnić się, że nie ma kłopotów z komunikacją.

PostNapisane: 17 lut 2013, o 20:44 
Użytkownik

Sprawdz czy pin i port od kierunku transmisjii wysterowujesz

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 maja 2013, o 01:00 
Użytkownik

Witam.
Odgrzeję starego kotleta ale wątek mi pomógł więc napiszę.
Dzięki za poprawki do bootloadera - świetnie działa z rs485.
Oczywiście też czekam na update mkbootloadera do pełnej obsługi rs485 ale chciałbym napisać że również z tą wersją można sobie trochę ułatwić programowanie wielu układów połączonych w sieć. Wprawdzie nie wszystkie na raz ale pojedynczo (ale bez odłączania od sieci) działa całkiem sprawnie. Mam 3 moduły rozrzucone po domu (to nie problem bo dom nie duży) ale mocno zabudowane tzn. do każdego żeby się dostać to trochę się trzeba nademontować :) Wszystkie komunikowały się ze sobą (a raczej z masterem będącym w dogodnym miejscu) po rs485. Protokół prosty jakiś tam sobie wymysliłem czyli np $1X oznacza:
$ - (oznaczenie początku rozkazu)
1 - adres modułu.
X - komenda np odczyt to R, zapis to W+FF (wartość w hex) jest też reset - S
I teraz jak chcę zaktualizować we wszystkich modułach programy z jednego miejsca to się wpinam kompem w sieć rs485, wyłączam mastera (transmisja więc ustaje bo protokół jest tak zbudowany że slave-y siedzą cicho do momentu aż konkretnego master nie zapyta), odpalam mkbootloader, otwieram plik ze wsadem dla odpowiedniego slave-a i ustawiam [software reset] np $1S (jeśli chcę zaktualizować slave-a nr 1), wciskam wstrzyknij i po chwili mam wsad zaktualizowany. I tak z każdym po kolei zmieniając ciąg znaków w opcji [software reset].
Wiem że ameryki nie odkryłem ale może się komuś ta uproszczona wersja przyda bo mi baaaaardzo ułatwiła życie.
Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: 4 maja 2013, o 07:08 
Moderator

jark no i bardzo fajny sposób ;)

PostNapisane: 6 maja 2013, o 12:28 
Nowy

jark napisał(a):
Witam.
Odgrzeję starego kotleta ale wątek mi pomógł więc napiszę.
Dzięki za poprawki do bootloadera - świetnie działa z rs485.
Oczywiście też czekam na update mkbootloadera do pełnej obsługi rs485 ale chciałbym napisać że również z tą wersją można sobie trochę ułatwić programowanie wielu układów połączonych w sieć. Wprawdzie nie wszystkie na raz ale pojedynczo (ale bez odłączania od sieci) działa całkiem sprawnie. Mam 3 moduły rozrzucone po domu (to nie problem bo dom nie duży) ale mocno zabudowane tzn. do każdego żeby się dostać to trochę się trzeba nademontować :) Wszystkie komunikowały się ze sobą (a raczej z masterem będącym w dogodnym miejscu) po rs485. Protokół prosty jakiś tam sobie wymysliłem czyli np $1X oznacza:
$ - (oznaczenie początku rozkazu)
1 - adres modułu.
X - komenda np odczyt to R, zapis to W+FF (wartość w hex) jest też reset - S
I teraz jak chcę zaktualizować we wszystkich modułach programy z jednego miejsca to się wpinam kompem w sieć rs485, wyłączam mastera (transmisja więc ustaje bo protokół jest tak zbudowany że slave-y siedzą cicho do momentu aż konkretnego master nie zapyta), odpalam mkbootloader, otwieram plik ze wsadem dla odpowiedniego slave-a i ustawiam [software reset] np $1S (jeśli chcę zaktualizować slave-a nr 1), wciskam wstrzyknij i po chwili mam wsad zaktualizowany. I tak z każdym po kolei zmieniając ciąg znaków w opcji [software reset].
Wiem że ameryki nie odkryłem ale może się komuś ta uproszczona wersja przyda bo mi baaaaardzo ułatwiła życie.
Pozdrawiam
Jarek

U siebie zrobiłem podobnie! :-) Z tym, że działa to z 31 modułami, również rozrzuconymi po domu i ogrodzie, u mnie przykładowy format komendy do soft resetu to "!99r" Gdzie ! początek rozkazu, 99 adres modułu, a r to restart i wejście w tryb bootloadera na 5 sekund.

PostNapisane: 6 maja 2013, o 13:18 
Moderator

bss34 napisał(a):
U siebie zrobiłem podobnie! :-) Z tym, że działa to z 31 modułami, również rozrzuconymi po domu i ogrodzie, u mnie przykładowy format komendy do soft resetu to "!99r" Gdzie ! początek rozkazu, 99 adres modułu, a r to restart i wejście w tryb bootloadera na 5 sekund.

No i piękna sprawa ;) gotowy przepis

PostNapisane: 19 gru 2013, o 13:25 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Znowu odgrzewamy kotleta:).
Kombinuje z bootloaderem również po rs485 1:1. Zmodyfikowałem funkcje UART_Rx_Byte. Bootloader sie ładnie wgrywa, procek daje znać o sobie. Lecz problem z wgraniem wsadu. BLS się nie zawiesza w głównej pętli, sprawdziłem diodą led.
Aha procek to atmega324pa

język c

PostNapisane: 2 sty 2014, o 22:52 
Użytkownik

Witam.
Linię DE masz podpiętą pod PD4?
Pozdrawiam
Jarek

Strefa czasowa: UTC + 1