Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 gru 2024, o 08:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [rs232] zenerka
PostNapisane: 3 lut 2013, o 21:44 
Nowy

Połączyłem sobie rsem dwie atmegi, tworzą one 'sieć' każda ma przypisane 'ip' . Pakiety wyglądają tak [0xFE][odbiorca][nadawca][port][bajt danych]. I to działa, pod jedną mam podłączoną klawiaturę 4x4 i tym steruję tą drugą. Połączenia miedzy nimi skrosowane wszystko śmiga.

Teraz wpadłem na pomysł podglądania komputerem w to co się dzieje w mojej 'sieci'. Podpinam wejscie in maxa232 do miejsca gdzie chce zobaczyć co w trawie piszczy i na komputerze widzę jakie dane lecą z której i do której atmegi. Działa.

Teraz zachciało mi się wysyłać pakiety do atmeg z komputera. Podpinam wyjście out maxa232 do rxd atmegi, wysylam dane z komputera - nie dochodzą.
Wygląda to tak:
https://www.dropbox.com/s/jotd8bm3q8d40eo/a3.png

Pomyślałem sobie, że mi napięcia latają nie w tą stronę co ja chce, więc wsadziłem na chybił trafił diodę zenera:
https://www.dropbox.com/s/u1sgyyusozsy9qh/a5.png?m

DZIAŁA!

Jednak to mi nie wystarczy i tu kieruję moje pytanie do was. Czemu z diodą zenera 3v6 dane z komputera docierają do atmegi, a bez niej nie ?
Na koniec dodać muszę, że na raz są przesyłane dane tylko z jednego punktu, więc nie wchodzą w grę błędy typu 'atmega2 psuje transmisje komputerowi' itp. r

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2013, o 21:49 
Użytkownik

problemem usartu (RS232) jest to że komunikacja jest mozliwa jedynie miedzy 2ma urządzeniami
czyli nie może być ich więcej ....

PostNapisane: 3 lut 2013, o 21:53 
Nowy

Założenie mojego projektu jest takie, że wszystkie uC będą połączone szeregowo w topologii ring. Każdy uC będzie przekazywal pakiet z innym ip niż jego
Tylko problemem jest tutaj dostanie się do struktury sieci z komputera, nie przerywając ringu.
Chociaż teoretycznie można by podłączyć komputer tak samo jak resztę uC, ale do tego musiałbym napisać program który symulowałby zachowanie uCs.

Ostatnio edytowano 3 lut 2013, o 21:55 przez unborn, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 lut 2013, o 21:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

unborn: pisałem to samo na czacie; poczytaj jak działa rs232 to jest połączenie 1 do 1....

PostNapisane: 3 lut 2013, o 21:57 
Nowy

1 do 1, jeśli punkty są podłączone bezpośrednio crossem.

PostNapisane: 3 lut 2013, o 21:57 
Użytkownik

lepiej zastosować inna magistralę - rs485, SPI, i2C , CAN , LIN sa do takich celów stworzone , ale nie UART (rs232)

PostNapisane: 3 lut 2013, o 22:03 
Nowy

Problem jest taki, że większość rozwiązań przez Ciebie podanych potrzebuje urządzenia master, które by sterowało wszystkimi slave, a ja chcę tego uniknąć :)

Nie wiem też dalej, czemu akurat w TYM PODANYM układzie dioda zenera 3v6 sprawia, że to moje ustrojstwo zaczyna działać :D Nie pytam, żeby kwestionować wykorzystanie tutaj akurat rs232, tylko chciałbym zrozumieć, naturę tego zjawiska :D :)

PostNapisane: 3 lut 2013, o 22:39 
Użytkownik

To może zrób sobie swoją magistralę. Napisz funkcje odbioru, nadawania itd. itp. To przecież nie jest takie skomplikowane. Wystarczy że zmodyfikujesz kod do SoftSpi żeby najpierw wysyłał ip odbiorcy i w odbiorze żeby sprawdzał czy odebrane ip == moje ip.

Ostatnio edytowano 3 lut 2013, o 22:42 przez PawelGaj, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 lut 2013, o 22:42 
Użytkownik

pewnie dlatego że zenerka blokuje jedną atmegę

PostNapisane: 3 lut 2013, o 22:46 
Nowy

Nie blokuje, ponieważ komunikacja między tymi dwiema atmegami nadal poprawnie działa :)

PostNapisane: 3 lut 2013, o 23:15 
Moderator

unborn ---> pomyśl sobie jaką masakrę niechcąco próbujesz zgotować prockom próbując łączyć je jak na pierwszym podanym schemacie, postaram ci się wyjaśnić kilka rzeczy:

Obrazek

zaznaczyłem ci na tym rysunku wyżej tą MASAKRĘ amerykańską piłą tarczową w postaci tych czerwonych elips. No popatrz gdy próbuje ktoś w takiej wersji z RS232 zrobić sobie ala RS485 to zwykle popełnia taki błąd początkującego i łączy ze sobą DWA WYJŚCIA - rozumiesz co to oznacza ???

to oznacza, że jeśli przez przypadek te dwa układy zaczną nadawać i jeden wymusi na linii TX stan NISKI (ZERO) a drugi stan WYSOKI (VCC) .... to czy nie dostrzegasz że masz OKROPNE ZWARCIE :( ..... toż w wielu wypadkach kończy się to nawet uszkodzeniem jednego albo nawet dwóch układów - ich nóżek TX ... nie ma że boli. Nigdy nie popełniaj takiego błędu. I PRZEDE WSZYSTKIM postaraj się zrozumieć, że RS232 służy do połączeń 1:1 jak piszą wyżej koledzy. A gdy chcesz więcej urządzeń to po to wymyślono RS485.

Ale ok istnieje pewna metoda na połączenie kilku urządzeń nawet w RS232 na małych odległościach o tym za chwilę, i widzę że wiesz że dzwonią ale jeszcze nie wiesz w którym kościele - jak to się mówi stąd twój drugi schemat:

Obrazek

ale na ZEUSA ;) panie kolego litości - proszę zanim wkleisz na drugi raz taki "ala schemat" to obejrzyj sobie chociaż 1-2 odcinki poradnika VIDEO do eagla z tej strony:

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

gwarantuję ci że sam sobie pomożesz zobaczysz ....

ale dobra pomijając jakość schematu to jak tą diodę ZENERA zamontowałeś ??? ona jest zwarta ? jak widać ze schematu ??? (widzisz jak to jest wklejać takie schematy ? - potem i tak ktoś kogo pytasz nic nie wie) :(

jeśli nie jest zwarta to PO KIEGO GRZYBKA wymyśliłeś tu diodę ZENERA ??? ;)

ale ok dalsza droga to możliwość realizacji tzw magistrali "RS232 WireAnd" (tak się to chyba zwie), z możliwością podpięcia wielu urządzeń ale jednocześnie konieczność tak pisania softu jak np pod RS485

Obrazek

Tak się to robi jak już, przeanalizuj sobie to teraz .... wszystkie linie TX są odseparowane zwykłymi diodami (można dać shottky) ale wystarczą nawet zwykłe diody. Ta wspólna linia jest podciągnięta do VCC, i podłączone są też wszystkie wejścia RX

i teraz nawet jeśli niechcący zaczną nadawać DWA układy NARAZ to co najwyżej powstanie kolizja informacji ale nie SFAJCZYSZ sobie scalaków. Teraz jaśniej ?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 lut 2013, o 00:42 
Użytkownik

unborn napisał(a):
Problem jest taki, że większość rozwiązań przez Ciebie podanych potrzebuje urządzenia master, które by sterowało wszystkimi slave, a ja chcę tego uniknąć :)

Ojj tam odrazu wszystkie, ja zaczynam bawić się CAN i tam nie potrzeba MASTERa , można sobie rzucać paczki danych jak się chce i gdzie.

Mastera warto zrobić w sieci żeby był jakiś nadzór nad danymi w sieci, wtedy taki master musi być niezawodny co by sieć się nie wyłożyła przez błąd w masterze.

PostNapisane: 4 lut 2013, o 07:23 
Użytkownik

Można też uniknąć Matera-slave stosując coś co się zwie Multi-master, jest kilka sposobów na to.Jednym z nich można zrealizować to na tokenach, czyli ten kto ma token, nadaje. A po skończeniu przekazuje go następnemu.

PostNapisane: 4 lut 2013, o 08:59 
Nowy

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Tą diodą Mirku właśnie chciałem osiągnąć coś w stylu tego co Ty mi rozrysowałeś, tylko nie do końca wiedziałem jak to ma wyglądać :D
Ogólnie moje uC miały być połączone szeregowo czyli każde txd każdego uC do rxd następnego uC. Tylko to rozwiązanie zawiodłoby w chwili gdy któreś uC się zawiesi i w tej sytuacji nie było by zwarcia. Mam nadzieję, że dobrze myślę. No problemem tutaj okazał się ten nieszczęsny max232 :) nie do końca byłem świadomy tego, że będzie zwarcie, dobrze, że się nic nie spaliło. Twoja idei magistrali mi się spodobała, ponieważ jest mniej zawodna, dziękuję jeszcze raz :) i przepraszam, za okropny schemat :D
//
A co do diody zenera, to wiem. nieprzemyślane rozwiązanie :D przecież i tak pod wpływem 5v dioda zenera 3.6v przebije..tak ?

Strefa czasowa: UTC + 1