No z tym brakiem laku a szczególnie z czytaniem tej książki "na wyrywki" to niestety za dużo nie wyjdzie i mało da
![Smutny :(](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_sad.gif)
.... książka jest pisana jakby ciurkiem, i po kolei z rozdziału na rozdział przemycam po trochu różnej wiedzy. I już nie jedna osoba się zdziwiła, próbując przeczytać tylko wybrany rozdział bo jej się wydawało że akurat to się przyda.
Np kiedyś skontaktował się ze mną czytelnik, który zabrał się za jeden z ostatnich rozdziałów z warsztatów, a z pytań w mailach wynikało, że nie miał żadnej albo w ogóle żadnej wiedzy praktycznej na temat podstawowego chociażby konfigurowania timerów sprzętowych czy też np operacjach na pamięci FLASH. Zapytałem go szybko czy przeczytał uważnie rozdział o multipleksowaniu wyświetlaczy LED. A on odparł ze stoickim spokojem, że:
"nie czytałem tego rozdziału ponieważ nigdy nawet nie przewiduję używać tak starych wyświetlaczy, co najwyżej graficzne"
Tymczasem, ja nie pisałem (proszę mi uwierzyć, bo ostatnio sporą ilość osób muszę o tym przekonywać) tych rozdziałów warsztatowych po to żeby ktoś sobie wybrał co go interesuje (zakładając że jest początkujący w C i chce się szybko czegoś nauczyć) Moja idea była taka (i sprawdziła się w ogromniej większości przypadków), że to właśnie w tych rozdziałach na czysto praktycznych już przykładach a nie na teoretycznych, które rzadko przemawiają do wielu ludzi, przekazuję i uczę - wdrażam duże ilości materiału dydaktycznego. I taki niby "głupi" rozdział o multipleksowaniu LED to pierwszy z tych gdzie zaczyna sporo się dziać i jest w jednym rozdziale sporo ważnych rzeczy omawianych.
Gdy udało mi się wytłumaczyć temu czytelnikowi - mój zamysł i koncepcję książki, całego kursu - to wziął się jeszcze raz za czytanie i to wszystkiego od nowa i tym razem po kolei toczka w toczkę - a potem po jakimś czasie już mi tylko napisał, że durne pytanie zadał w pierwszym mailu - bo czytając książkę po kolei - znalazł odpowiedzi na wszystkie pytania, które go nurtowały i zrobił sobie to co zamierzał bez nawet zadawania mi dodatkowych pytań w tym zakresie. Oczywiście inne były i do dzisiaj utrzymujemy kontakt.
Dlatego pozwoliłem sobie tu przytoczyć tę krótką historię.
www.youtube.com/mirekk36 ]