Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 11 cze 2025, o 15:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 9 maja 2025, o 08:51 
    Użytkownik

Witajcie.

Zmagam się z problemem uruchomienia wyświetlacza BIG-LCD 4x20 znaków. Zakupiłem kiedyś w/w bibliotekę w Atnelu, jak również MK_I2C i kilka innych. Do tej pory nigdy
    nie miałem z nią (MK_LCD) problemu. Podłączałem różne wyświetlacze 2x14, 4x20 małe, jak również 4x20 duże. Ostatnio podłączałem również po I2C. Co się dokładnie dzieje.

Testowane na zestawie ATB i płytka Arduino Nano z wgranym bootloaderem pod zwykłe C. Podłączony ekspander do SDA i SCL. Konfiguracja 100% OK. Adres dla PCF-A OK.
    Biblioteka w oryginale. Nic nie gmerane w środku.

Podłączam 3 różne wyświetlacze, małe, duże, 2x16, 4x20 i wszystko śmiga bez problemu do 800KHz. Cały czas jeden i ten sam ekspander. Przepinam tylko LCD.

Następnie podłączam ten problemowy WINSTAR i system się zawiesza w momencie dojścia programu do lcd_init(); Wiem, bo mam diodę w przerwaniu w pętli i ona przestaje migać.
    Po zakomentowaniu lcd_init(); dioda w pętli miga.

Dochodzę do sedna...... Biorę arduino uno z bootloaderem arduino. Wgrywam program arduino do wyświetlania czegoś dowolnego. Podłączam wszystkie wyświetlacze i wszystkie śmigają
    włącznie z tym trefnym. Zmieniam jakiś tekst, wgrywam i wszystko działa, jak należy.

Wnioskuję z tego, że ten wyświetlacz nie chce działać z MK_LCD, a powinien, skoro w drugim przypadku jest ok.

W takim razie skorzystałem z poradnika o pułapce programowej Mirka z diodą led. Zacząłem "od góry" do dołu z funkcji na funkcję i doszedłem do ostatniego miejsca, gdzie dalej juz nie mogłem.
    Zatrzymałem się w pliku mk_lcd.c na funkcji :

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    język c
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pod koniec tej funkcji jest instrukcja:

język c
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jak pułapkę wstawię przed nią (po CLR_E;) to dioda debagera świeci ciągle i pojawiają się przypadkowe znaki na lcd. Nieraz miga kwadrat i kreska, czyli coś się dzieje.....

Natomiast jak pułapkę wstawię po instrukcji:

język c

To dioda gaśnie, czyli klops.

Niestety moja skromna wiedza nie podpowiada mi nic, co mógłbym sam zadziałać. Może komuś coś zaświta, jak to uruchomić :(

Tutaj wstawiam fotkę na dowód, że arduinowska biblioteka odpala system bez problemu.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 9 maja 2025, o 16:30 
    Użytkownik

Zobacz obsługę wyświetlacza w arduinowej bibliotece. Może pomija coś, co jest w Mirkowej, bez czego ten wyświetlacz działa.

PostNapisane: 12 maja 2025, o 08:23 
    Użytkownik

Rozwiązałem problem poprzez użycie innej biblioteki znalezionej w internecie.

https://mcinm.pl/obsluga-wyswietlaczy-lcd-hd44780-z-mikrokontrolerami-avr/

Dorobiłem obsługę dla 4 wierszy po 20 kolumn. Pozostaje jeszcze dopisać kilka funkcji dla różnych danych do wyświetlenia i uruchomić I2C. Niestety nie było chęci pomocy...
    Dzieki Marhef za zainteresowanie.

Strefa czasowa: UTC + 1