Cześć, niedawno zakupiłem sobie bibliotekę do obsługi wyświetlaczy MK_GLCD interesuje mnie głównie seria na kontroler st7565R. I chciałbym użyć tej biblioteki na stm32 F103 HAL proszę was o pomoc w dokonaniu tego. Zacznę od podstaw teoretycznych czyli o strukturę całego projektu która składa sie z folderów - MK_GLCD - MK_I2C - MK_SPI - i plik main.c Mnie interesuje głownie pierwszy folder, bo SPI wezmę z HAL-a MK_GLCD składa się z następujących pod folderów: -COMMON: mk_glcd_common.c/h Tam z tego co widzę to tam jest funkcja odpowiedzialna za konwersję liczb całkowitych na znaki itoa i jakies dwie funkcje z serii map, nie będe udawał że wiem o co w nich chodzi. -FONTS W tym folderze znajdują się fonty, tylko czemu są .c a nie .h -GRAPHICS mamy pliiki odpowiedzialne za rysowanie jakichś kształtów oraz bitmap -HARDWARE pliki odpowiedzialne za konfigurację H/W -OBJECTS tam są chyba zdefiniowane funkcje np pod zegar bargraph itp... -SCREEN_SAVER to nie wiem do czego służą funkcje jak mam być szczery -TEXT tam znjadują się piki odpowiedzialne za wyświetlanie tekstu
Także 3 pliki konfiguracyjne po za tymi folderami - mk glcd .c / h - mk glcd config.h
Chcę krok po kroku przejść na środowisko HAL Zainicjalizowałem sobie funkcje SPI i odpowiednie linie dałem jako wyjscia. Jakie pliki bedą mi potrzebne na początek aby sprawdzić działanie wyświetlacza. Cięzko się w tym odnaleźć bo jest sporo funkcji.
Zależy mi na tym aby to się udało bo biblioteka fajnie się prezentuję i w przyszłości zdecydowanie ułatwi korzystanie z różnych wyświetlaczy i przy okazji jak ktoś chce się tym zająć odpłatnie to niech pisze na priv
|