Na wstępie, listingi kodu na forum wstawiamy zgodnie z regulaminem
https://forum.atnel.pl/topic7402.html, teraz już tego nie poprawisz, ale pamiętaj na przyszłość.
Apofis napisał(a):
bo pewny nie jestem z tymi pinami ich nazewnictwem......
I słusznie bo nieco namieszałeś.
W bibliotece o której piszesz, konfiguracji co i gdzie jest podłączone dokonujesz wpisując literę portu i numerek pinu danego portu.
Przyjrzyj się rozpisce pinów procka zaczerpniętej z jego noty. Zaznaczyłem fragment zawierający PORTC który wykorzystałeś do podłączenia wyświetlacza.
Apofis napisał(a):
Patrzyłem na funkcję w Atmega8 na porcie C
PC5- nóżka 28 -ADC5/SCL podpięty D7 z LCD
a co masz w ustawieniach konfiguracji:?
Apofis napisał(a):
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
wyżej sam piszesz PC5, a w konfiguracji masz C 6, tak samo wszystkie pozostałe sygnały masz niezgodne.
Apofis napisał(a):
#define LCD_RWPORT C
#define LCD_RW 1 /////////////////////////////// czy tu nie powinno być 0[/syntax]
wyżej w konfiguracji ustawiłeś "0":
Apofis napisał(a):
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
, jak i z tego co piszesz podłączasz pin RW do masy więc sekcja konfiguracji pinu RW jest bez znaczenia, bo jak ustawiasz USE_RW 0 to biblioteka wyłącza sekcję sterowania pinem RW, i sam musisz zadbać by ów pin był faktycznie podłączony do GND.
I jeszcze ważna uwaga: w opisie posługujesz się numeracją pinów obudowy procka, a nawet nie podałeś typu obudowy, czy masz w DIP, czy TQFP czy MLF...? A to bardzo ważne, bo często różne obudowy mają inną ilość wyprowadzeń, a co gorsza sygnały mają na zupełnie innym numerze pinu. Akurat tu masz fart bo wszystkie piny jakie wykorzystałeś pokrywają się numerycznie dla wszystkich obudów, ale np. już piny portów B i D są na zupełnie innym numerze pinu w obudowie DIP, w stosunku do obudów SMD.