Witam.
developer85 napisał(a):
Czy ktoś z szanownych kolegów robił może już taką komunikację. Jakieś wskazówki, porady na co zwrócić uwagę.
Z tego co wyczytałem najgorzej będzie zrobić proga dla slave?
Pozdro
Komunikacja mikroprocesorów atmega
magistralą sprzętową TWI jest bajecznie łatwa pod warunkiem zastosowania odpowiedniej biblioteki dla atmegi-master i odpowiedniej biblioteki atmegi-slave(może być ich kilka), i tu właśnie przychodzi z pomocą pan
Manfred Langemann autor tych bibliotek. Ja tylko dodam, że u mnie komunikacja z atmegami po TWI działa w dwie strony bez problemów - oczywiście dostosowałem(w niewielkim stopniu) te biblioteki od swoich potrzeb. Porty SDA i SCL są ustawiane automatycznie przez sprzętowe TWI. Atmegi zasilam tak jakbym korzystał z ADC. Przy atmega-master port SDA jest podłączony przez rezystor 4,7kOm do plusa zasilania, i port SCL jest podłączony przez rezystor 4,7kOm do plusa zasilania. Przy atmega-slave takich rezystorów niema. Wszystkie porty SDA są połączone ze sobą, wszystkie porty SCL są połączone ze sobą, wszystkie masy procesorów atmega są połączone ze sobą. Korzystam z procesorów Atmega8(docelowo trzy: 1 master i 2 slave) taktowanych "wewnętrznie RC" 8MHz docelowo będą kwarce.
TWI_Slave.h
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
TWI_Slave.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
TWI_Master.h
język c
TWI_Master.c
język c
General.h
język c
Przykłady jak zastosować biblioteki w swoich programach zamieszczone sa w plikach *.c przez ich autora, więc nie powinno być kłopotów z dostosowaniem do swoich potrzeb.
Mam nadzieje, że pan Mirek kiedyś o sprzetowej magistrali TWI zrobi poradnik video.Piotr