Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 sty 2025, o 20:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 gru 2012, o 10:12 
Użytkownik

Witam wszystkich po świętach :)
Potrzebuje zrobić układ zawierający parę przekaźników i chciałem zastosować tu przekaźnik HF3FF 005-1ZS
Zasilany 5V, i czy mogę go podłączyć bezpośrednio do wyjścia mikroprocesora z diodą? Tak jak tutaj:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 gru 2012, o 10:51 
Użytkownik

A jaki prąd jest pobierany przez cewkę tego przekaźnika i jaką masz wydajność prądową wyjścia w procesorze?

Tak czy inaczej nie jest to dobre rozwiązanie i wystarczy tu dodatkowo jeden tranzystor z rezystorem i masz sprawę załatwioną.
No i procesor będzie 'bezpieczniejszy' :)

PostNapisane: 28 gru 2012, o 11:04 
Użytkownik

W razie niejasności dlaczego popatrz tu -> http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/pr ... cenia.html

PostNapisane: 28 gru 2012, o 11:05 
Moderator

Jeżyk-1 napisał(a):
Witam wszystkich po świętach :)
Potrzebuje zrobić układ zawierający parę przekaźników i chciałem zastosować tu przekaźnik HF3FF 005-1ZS
Zasilany 5V, i czy mogę go podłączyć bezpośrednio do wyjścia mikroprocesora z diodą? Tak jak tutaj:

Przekaźnik bezpośrednio do procka ???? to jest absolutnie niedopuszczalne .... Tzn oczywiście jak chcesz to zrób ;) nikt ci nie broni - tylko później nie narzekaj ;)

Toż nawet prowadzenie tego samego zasilania +5V co do procesora nie jest wskazane aby dawać go do przekaźnika - tylko rozdzielić zasilania - a ty jeszcze chcesz obciążenie indukcyjne do nogi procka ? .... zapomnij raz na zawsze o takich pomysłach - po to są tranzystory ..... O ile nie chcesz za długo uczyć się na własnych błędach i odesłać do krainy wiecznych snów kilku procesorów po drodze ;)

PostNapisane: 28 gru 2012, o 11:07 
Użytkownik

Skoro będzie tam parę przekaźników to zastosuj wyjście mocy (np. UL2803)

zresztą:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/pr ... cenia.html

PostNapisane: 28 gru 2012, o 11:26 
Użytkownik

Chciałem się upewnić co do tranzystora.
A to teraz mam inną obawę.
Bo jak mam silnik i steruje go PWM przez MOSFETa to czy tu też powinna być dioda zabezpieczająca jak w przypadku cewki ?

PostNapisane: 28 gru 2012, o 12:40 
Moderator

Jeżyk-1 napisał(a):
Bo jak mam silnik i steruje go PWM przez MOSFETa to czy tu też powinna być dioda zabezpieczająca jak w przypadku cewki ?

Posłuchaj no panie kochanieńki ;) .... a w silniku to co jest ? rezystory? diody? kondensatory ? .... czy może cewki ???? hmmm? może by jednak tak rzucić okiem gdziekolwiek i zobaczyć z czego jest silnik zbudowany w środku ? ;)

Poza tym już co najmniej dwie osoby podały ci link do bloga - z artykułem na te tematy a tobie nie chce się tam nawet zajrzeć. Toż przecież na samym początku jest jak byk napisane coś - i gdybyś to przeczytał to nie zadawałbyś nawet tego pytania. Więc może jednak warto poczytać tego bloga ????

PostNapisane: 28 gru 2012, o 13:10 
Użytkownik

Ale gdzie ta dioda?
Możesz dać diodę na tranzystorze ale jeżeli silnik ma się kręcić tylko w 1 stronę to możesz dać na silniku (ponoć lepiej bo zamyka się wyindukowaną siłę elektromotoryczną w obwodzie silnika) ale jeżeli ma się kręcić w różne strony to proponuje użycie mostka H (np L293D)

Zresztą zapamiętaj sobie (na podst. książki "Sztuka elektroniki"):

napięcie na cewce: U=L dI/dt
Jeżeli wyłączymy źródło zasilania cewki (a więc i silnika) to z zasady przekory Lenza wyindukuje się w cewce siła elektromotoryczna (SEM) usiłująca podtrzymać napięcie zasilania. Napięcie to będzie odwrotnie proporcjonalne do czasu zaniku tego napięcia (jeżeli skrócimy czas zaniku napięcia 2 razy to SEM wzrośnie 2 razy), a więc im szybciej zanika prąd tym większe napięcie na cewce.

Jeżeli stosujemy wyłącznik mechaniczny (np przekaźnik, przełącznik) w którym czas załączenia/wyłączenia jest stosunkowo duży (rzędu 10-200ms), do sterowania obciążenie indukcyjnym (np. silnikiem), to brak zabezpieczenia w postaci diody powoduje w najlepszym przypadku skrócenie trwałości przełącznika.
Natomiast jeśli używamy do wyłączania kluczy tranzystorowych w które są z reguły bardzo szybkie wyindukuje się duża siłą elektromotoryczna co może spowodować (a właściwie prawnie na pewno spowoduje) uszkodzenie klucza (w najlepszym razie tranzystor przestanie przewodzić w najgorszym będzie załączony cały czas).

Ostatnio edytowano 28 gru 2012, o 17:14 przez staneq, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 28 gru 2012, o 14:28 
Użytkownik

Chciałem się tylko upewnić bo czytałem co nie co o regulacji silnika i nie przypominam sobie o zabezpieczeniu. A tu po wstępie artykułu z bloga stwierdziłem że w moim projekcie tez jest silnik DC który nie jest zabezpieczony. Dlatego zaraz zabieram się za niezbędne poprawki.

PostNapisane: 28 gru 2012, o 16:31 
Użytkownik

Ja muszę tylko obrotami sterować więc nie jest mi potrzebny mostek H choć mam taki w swoim magazynku:)
A czy jak robię pomiar prędkości z halotronu (wentylator komputerowy) to też należy zabezpieczyć mikroprocesor w jakiś sposób ?

PostNapisane: 28 gru 2012, o 17:13 
Użytkownik

A jakim hallotronem? Niektóre można bezpośrednio podłączyć a niektóre przez układ pośredniczący (najczęściej przerzutnik schmitta).

PostNapisane: 28 gru 2012, o 17:54 
Użytkownik

A kiedy bez pośrednio można a kiedy przez układ pośredni ?
Mam wentylator AVC model DS08025B12U

PostNapisane: 28 gru 2012, o 18:06 
Użytkownik

Bezpośrednio można gdy:
-hallotron posiada dostosowane napięcie wyjściowe (5V lub 3,3V)
-jeżeli interesuje nas pomiar napięcia na hallotronie to wymagane aby hallotron nie "dawał" napięć ujemnych

więcej o hallotronach w elektronice możesz poczytać tutaj:
http://www.elportal.pl/pdf/k01/12_04a.pdf

A może napiszesz co chcesz zrobić a potem się zastanowimy co z tym zrobić?

PostNapisane: 28 gru 2012, o 19:13 
Użytkownik

No to będę miał problem. Bo bez oscyloskop chyba nie zmierzę jakie jest napięcie wyjściowe na żółtym kabelku :(

PostNapisane: 28 gru 2012, o 20:32 
Użytkownik

Zaraz zaraz? Co Ty właściwie chcesz zrobić? Podpiąć wentylator czy zbudować bombę atomową? Po jakiego grzyba Ci oscyloskop?
Kiedyś wentylatory w komputerach pracowały ciągle ze stałymi obrotami (wtyczka 3 pinowa), obecnie można zmieniać prędkość obrotową za pomocą PWM (wtyczka 4 pinowa)

A dlaczego 3 pinowa i 4 pinowa?
A no dlatego że (kolejność przypadkowa):
a) 2 piny to piny zasilające (+12V i GND)
b) 1 pin to pin SENSE (lub FAN_CONTROL)
c) 1 pin to PWM

piny a) i b) to piny które występują w złączce 3 pinowej
Pin PWM występuje tylko w złączce 4 pinowej

Pin SENSE (FAN_CONTROL) to pin służący do kontroli obrotów wentylatora (czy wentylator się obraca, czy prędkość jest odpowiednia).

Ponieważ złącza te są standaryzowane to wyjście z "żółtego kabelka" jest zapewne w postaci cyfrowej wobec czego (jeżeli siedzi tam hallotron) najprościej by było jeżeli twój multimetr posiadałby funkcje PEEK-HOLD (zatrzymanie na wartości szczytowej) i uruchomić wentylator na jak najmniejszych obrotach.
Jeżeli twój multimetr nie oferuje takiej funkcji no musisz spróbować podłączyć zasilanie do wiatraka i go unieruchomić (współczynnik wypełnienia PWM 0% lub 100% - czyli pod nóżkę PWM podłączasz albo VCC albo GND - niestety tu Ci nie pomogę bo nie wiem jaką logiką sterowane są wentylatory w PC) i szukać miejsca w którym się pojawi napięcie na "żółtym kabelku".

Ale znając życie będzie to prawie na 100% napięcie rzędu 12V (bo skąd inne w wentylatorze) dlatego prawdopodobnie nie będziesz mógł podpiąć tego pinu bezpośrednio do uC.

Tutaj masz parę linków dotyczących sterowania wentylatorami, co prawda nie z uC ale zawsze to może być pomocne:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... t=#9531481
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic459566.html
I dużo dużo więcej znajdziesz na necie:
Chociażby tutaj:
http://www.thebestcasescenario.com/foru ... p?p=292131
(z tego wynikało by że można podpiąć bezpośrednio do portu uC ale lepiej to sprawdź)

PostNapisane: 28 gru 2012, o 22:49 
Użytkownik

To ma być projekt dość rozbudowany nie chciał bym całości opisywać bo trochę czasu by po pochłonęło :(
Będę właśnie wykorzystywał wentylator 4 pin. Jak zmierzyłem multimetrem to przy wolnych obrotach na funkcji hold max pokazywał 1.2V, a na pełnych obrotach 0.7V. Regulowałem go zasilaczem laboratoryjnym. Chciałem oscyloskopem bo bym dokładniej zmierzył napięcie tych impulsów. Tutaj na tym ostatnim linku był obrazek przedstawiający że był podpięty pod 5V przez rezystor bezpośrednio pod I/O to może tak wystarczy zrobić i będzie działać?

PostNapisane: 28 gru 2012, o 22:56 

Jeżeli nie masz miernika TrueRMS to nie masz szans zmierzyć tych impulsów, ale z reguły są one w standardzie TTL, masz może w swoim mierniku częstościomierz???, dzięki temu możesz sprawdzić częstotliwość impulsów.

Spraw sobie na początek zwykły próbnik logiczny TTL, nie jest to drogie, a wiele można tym zdiagnozować :).

PostNapisane: 28 gru 2012, o 23:02 
Użytkownik

Tutaj znalazłem ciekawy projekt gdzie autor podłączył bezpośrednio do I/O i rezystor 10K do Vcc i zrobię tak samo.
Powinno być dobrze.

PostNapisane: 28 gru 2012, o 23:09 
Użytkownik

Cyba nie rozumniesz mirka, nikt ci nie broni tak robić, ale możesz uwalić procka.

PostNapisane: 28 gru 2012, o 23:11 
Użytkownik

A gdzie znalazłeś?
Może jakiś link żeby inni mogli też skorzystać.

PostNapisane: 28 gru 2012, o 23:12 
Użytkownik

Nie napisałeś o co chodzi ja przyjełem, że o przekaźnik.

PostNapisane: 28 gru 2012, o 23:14 
Moderator

staneq napisał(a):
A gdzie znalazłeś?

No jak to gdzie ? ..... TUTAJ , a przecież każdy wie gdzie jest "tutaj" - na pewno nie "tam" ..... normalnie cyrk Monty Pythona ;)

Podziwiam niefrasobliwość ludzi piszących na forum ....

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Panowie - sorry ale takie wpisy będę wywalał :(

PostNapisane: 28 gru 2012, o 23:16 
Użytkownik

Popieram Mirka.

PostNapisane: 28 gru 2012, o 23:26 
Użytkownik

A przepraszam nie wkleiłem linka.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic932708.html
Chodziło mi teraz, o odczyt impulsów z żółtego kabelka z wentylatorka komputerowego. Sprawa przekaźnika już jest jasna.

Strefa czasowa: UTC + 1