Wszystkie posty pana jk76 wskazują na śpeca z wiadomo jakiego forum, tak też zamiast doradzić w konkretnym temacie to narzucają coś innego.
Śmieszcze rzeczy takie komentarze:
JK76 napisał(a):
Tokio518 napisał(a):
Użyłem timerów programowych
Dlaczego nie sprzętowych?
Nie napisałeś co to za AVR, ale wszystkie mają co najmniej dwa sprzętowe wyjścia PWM. Większość ma ich 4, w większych obudowach 6 a jak pamiętam w obudowach 100pin 12 PWM.
Programowy PWM ma praktycznie same wady, poza jedną zaletą, może działać na dowolnym pinie.
Wad jest długa lista:
- Nie działa gdy zawiesisz przerwania (np programowa obsługa 1-Wire).
- Inne przerwania zakłócają pracę PWM (np szybka komunikacja przez USART).
- Max częstotliwość i rozdzielczość jest bardzo ograniczona (próbuj uzyskać choćby 1kHz 8-bit)..
Używanie programowego PWM to jakby używać programowego USART, też ma duże ograniczenia.
Po to są sprzętowe PWM aby ich używać. Przy 8-bitn a AVR 20MHJz, PWM może pracować z max ponad 78kHz.
Nie przyszło do głowy że moze projekt tego wymaga? Ja nie narzekam na timery programowe... Ale nie o tym chcialem.
Sorki, że piszę, bo nie budowałem zasilacza na podstawie tych artykułów i nic nie doradzę, ale napisałem bo widzę że jest tu prowokator...
Panie jk76 z takimi tekstami możesz pan wracać na forum śpeców. Bo widzę że nawet bez poznania biblioteki np. do oledów od Atnela już wiesz że jest gorsza od innych. To była zwykła prowokacja.
Na koniec jak nie masz do napisania nic sensownego w jakimkolwiek wątku to wyjdź na podwórko i pooddychaj świerzym powietrzem, posluchaj jak śpiewają ptaszki - ale nie rzucaj w nie kamieniami gniewny człowieku!