Cześć, mam ogromny problem z połąceniem uC z moim komputerem-laptopem za pomocą przejściówki FT232RL.
Korzystając z poradników Pana Mirka połaczenie zorganizowałem wg następującego planu:
Komputer->kabel USB(męsko-męski)->złącze USB na płytce stykowej(żeńskie)->adapter FT232RL->piny R i T w mikrokontrolerze Atmega32.
Układ przylutowałem poprawnie do płytki i chcąc podłączyć go do laptopa (rozpoznaje ze zostaje podpięte urządzenie) pojawia mi się ciągle informacja że system nie może rozpoznać urządzenia lub działa niepoprawnie. Zainstalowałem zalecane sterowniki do układu FT232RL ze strony
https://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm.
System kompa to Win10. Dodam też że w menadżerze urządzeń nie widnieje taki podkatalog jak porty COM, zatem nawet nie wiem jak mam nawiązać komunikację poprzez program PuTTy, gdzie wymagane jest podanie portu COM do którego jest podpięty fizyczny przewód.
Próbowałem wszelkiego rodzaju sterowników- również VCP lecz nic nie pomogło. Próbowałem również w BIOS'ie ustawień konfiguracji i również nic z tego.
W załączeniu schematy i screeny błędów. Ktoś spotkał się z podobnym problemem? Wielkie dzięki za jakiekolwiek wsparcie