Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 sty 2025, o 13:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lut 2018, o 13:29 
Użytkownik

Zapis przy pomocy funkcji sprintf na kartę sd wygląda tak:

2018:01:03;17:06:50;+0,2;+0,2;
wyświetlanie daty , znak i zmienna_1 , zmienna _2
Jak zmienić w programie aby było tak? 2018:01:03;17:06:50;zmienna_1#zmienna_2*

pokaże fragment kodu:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I wyjsciowy format zapisu na kartę sd wygląda tak: 2018:01:03;17:06:50;+zmienna_1,zmienna_2;+zmienna_1,zmienna_2;

Pytanie dotyczy jak przerobić funkcje sprintf aby format zapisu wygladał tak: 2018:01:03;17:06:50;zmienna_1#zmienna_2*

Prosze podpowiedzcie

Ostatnio edytowano 11 lut 2018, o 13:41 przez AKSELINEK, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2018, o 13:34 
Użytkownik

Zajrzyj w link. I miej litość, wykaż się choć odrobiną samodzielności a nie w kółko oczekujesz gotowców lub przykładów, które sam masz w zasięgu ręki lub googl'a.
Edit: poprawiony link

Ostatnio edytowano 12 lut 2018, o 07:45 przez micky, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 lut 2018, o 20:28 
Użytkownik

Bardzo koledze dziękuje za podanie linka ale jednak zapis tej funkcji jest na tyle skąplikowny iż sprawia mi wielką trudność w w rozumieniu istoty tematu , chodziło mi o prosty przykład jak działa funkcja
w konkretnym tym moim przykładzie pozwoli mi wtedy lepiej zrozumeć temat.
Kolega micy wielokrotnie pisał że trzeba czytać książki - oczywiście trzeba ja tego nie neguje nie potrzebuje też gotowca do niewiadomo czego bardzo cię kolego przepraszam w odpowiedzi żebym miał
trochę litośći otóz jak nie chesz mi pomagać to poprostu nie zabieraj więcej głosu i niepomagaj mi pozwól żeby inni pomogli i nie hejtuj , twoje wilokrotne podpowiedzi żeby czytać książki nie są mi pomocne bo to są sprawy wiadome dla wszystkich.

Przeanalizowałem tą stonę i niznallazłem przykładów działania o które pytalem prosze kolegów aby niezwracjąc na kolegi wypowiedzi pomoglli mi przynajmniej zrozumeć temaat.

PostNapisane: 11 lut 2018, o 21:02 
Użytkownik

Może zacząć od prostszego przykładu:
http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&aid=8
Czytać najlepiej zacząć od "Funkcje printf i sprintf" ....

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 lut 2018, o 08:25 
Użytkownik

Panie Akselinek, nie odróżniasz hejtowania od konstruktywnej krytyki, która miała na celu wymóc na Tobie samodzielne zaangażowanie się w rozwiązanie swojego problemu. Podałem Ci nawet linka, który znalazłem w 3 sekundy wpisując frazę w google'a, w którym masz wszystkie podstawowe informacje. Przykro mi, ale wyczerpałeś pokłady mojej cierpliwości w stosunku do Twojej osoby. Może inni będą mieli jej więcej - ja wymiękam.

PostNapisane: 12 lut 2018, o 09:21 
Użytkownik

Mam krótkie pytanie do kolegi robespierre czy w tej książce jest tylko funkcja sprinf opisana czy są również inne zagadnienia z języka C?

PostNapisane: 12 lut 2018, o 09:28 
Nowy

A ja nie bardzo rozumiem , czemu tak na niego wjechaliście?! Po to chyba jest własnie forum, żeby pytać , rozmwiać i dzielić się doświadczeniami. Jak ktoś chciałby byc taki "samodzielny" , to nie zakładał by konta na forum i nie pytał....

PostNapisane: 12 lut 2018, o 13:01 
Moderator

smart789 napisał(a):
A ja nie bardzo rozumiem , czemu tak na niego wjechaliście?!

nikt nie wjechał a ty lepiej się przyjrzyj pytaniom Akselinka to wtedy może zrozumiesz

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

smart789 napisał(a):
o to chyba jest własnie forum, żeby pytać , rozmwiać i dzielić się doświadczeniami.

Oczywiście ale nie po to żeby zastąpić internet a przede wszystkim KSIĄŻKI i PODSTAWY, do których jednak warto samemu docierać nie zaś w każdym pytaniu bez ŻADNEJ WŁASNEJ inwencji prosić żeby ktoś napisał za ciebie kod bo tobie nie chce się zajrzeć do książki

Forum jest również po to aby podpowiadać poprzez wskazywanie czy to linków do internetu gdzie można poczytać o PODSTAWACH i tu w tym wątku koledzy to robią.... Forum też jest po to aby pokazywać źródła w postaci np tutułów do książek i tu również autor dostał ich bez liku - sam przejrzyj sobie ten wątek zanim napiszesz następny raz takie swoje dziwne uwagi.

Bo forum nie jest po to, żeby za kogoś czytać książki i mu tutaj na nowo je przepisywać

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

smart789 napisał(a):
Jak ktoś chciałby byc taki "samodzielny" , to nie zakładał by konta na forum i nie pytał....

nie opowiadaj bzdur - bo jak ktoś dostaje link do źródłowej informacji czy do książki - to mógłby chociaż sam rzucić okiem i ew odnieść się do tego źródła i napisać czego nie rozumie ... a tu? ZERO samodzielnego podejścia - zatem żebyś dobrze zrozumiał - to nie jest forum dla takich osób które SAME nie chcą KOMPLETNIE nic zrobić

PostNapisane: 12 lut 2018, o 18:12 
Użytkownik

Spróbuje wyjaśnić więc mam problemy ze zrozumieniem działania funkcji sprinf , podałem konkretny przykład o co mi chodziło , bo zawsze następne pytanie pada - pokaż kod, nie wiem dlaczego
tyle nerwowości w tej sprawie , koledzy podali linki i dzięki im za to , natomiast mam problemy ze zrozumieniem tych "znaczków-krzaczków":. %s;%s;%s;%s; "%s%i,%i ok przepraszam jeśli kogoś uraziłem.
Na pewno przeczytam dokładnie podrzucone zagadnienia.
Ja nie jestem jakiś leserem , który chce dostać gotowe programy , ja za bardzo kocham język c żebym się zniechęcił po takich reprymendach problem jest w tym że nie umiem zadawać pytań,
ale kolega JarekK podrzucił bardzo fajnie opisaną zasadę działania.
Pytanie moje powinno na początku być takie koledzy podrzucie jakieś linki na temat działania funkcji printf bo jej do końca nie rozumem. (czy tak??)

PostNapisane: 12 lut 2018, o 20:17 
Użytkownik

Odpowiedz jest taka nie było to takie trudne
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wyciągnąłem wniosek taki że trzeba umieć zapytać żeby się nikt nie śmiał i dzięki za pomoc.

PostNapisane: 13 lut 2018, o 12:14 
Użytkownik

Cieszy, że sobie poradziłeś.
Z tymi tablicami znv1 i znv2 to może jeszcze warto się zastanowić czy nie jest coś na wyrost.

PostNapisane: 13 lut 2018, o 22:15 
Użytkownik

JarekK napisał(a):
Cieszy, że sobie poradziłeś.
Z tymi tablicami znv1 i znv2 to może jeszcze warto się zastanowić czy nie jest coś na wyrost.

dlaczego tk myślisz?

Strefa czasowa: UTC + 1