Witajcie.
Potrzebuje zbudować na prośbę mojego ojca urządzenie któro ma za zadanie posiadać kilka wejść na sygnał zwierany przez przekaźnik czyli dowolny natomiast na wyjściach mają być złączki do obsługi przekaźników (cewka 40 mA ) w dwóch wersjach
1. działająca jak przekaźnik czasowy czyli po pojawieniu się na wejściu sygnału zwieramy odpowiadający przekaźnik na wyjściu i trzymamy aż do zaniku sygnału z wejścia + określony w programie czas.
2.działający jak impulsator jeśli jest sygnał na wejściu zwieramy i rozwieramy przekaźnik na wyjściu z podaną w programie częstotliwością.
Na razie pomijając wejścia stworzyłem coś takiego :
http://www.swat.rzeszow.pl/docs/timery.pdf ale mam kilka pytań
1.oczywiście mile widziane wytykanie jakichkolwiek błędów.
2.po stronie atmegi 32 jest 5V po stronie cewek przekaźników 24V czy mogę połączyć masy tych dwóch napięć ? Wydaje mi się że tak ale nie mam pewności
3. w nocie znalazłem że LN2803 może dać 500mA z pojedynczego kanału ale nie widzę nigdzie jaki jest max prąd w sumie na układ czy również 500 mA czy 8*500 mA czyli 4A.
4.chciałbym podłączyć po jednym przekaźniku na kanał układu czyli 8*40 mA teoretycznie 320 mA ale czy przekaźnik nie ma chwilowo większego prądu przy załączaniu ? Czy pojedynczy układ wytrzyma 8 przekaźników przy sytuacji gdyby wszystkie załączyły się w jednym momencie?
5. czy istnieje jakiś układ podobny do wspomnianego ULN'a ale na wejście czyli 24 V na wejściu + optoizolacja + 5V na wyjściu do atmegi ? znalazłem kiedyś kilka ale czy możecie polecić coś sprawdzonego i ogólnie łatwo dostępnego ?