Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 gru 2024, o 11:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: UART po IR
PostNapisane: 3 gru 2012, o 15:18 
Nowy

Dzień dobry.

W pierwszej kolejności, na powitanie, gratuluję bardzo konkretnego forum!
Jestem na etapie intensywnego myślenia nad pewnym projektem, w ramach którego będę potrzebował zbudować bezprzewodową sieć komunikacyjną (preferowałbym tu IR), pomiędzy kilkoma(kilkunastoma) urządzeniami, zlokalizowanymi w jednym pomieszczeniu. Komunikacja ta musi odbywać się dwukierunkowo. W ramach takiej infrastruktury funkcjonowałoby jedno urządzenie - MASTER, nawiązujące połączenia z pozostałymi, działającymi w charakterze SLAVE. Przesyłane dane dotyczyłyby parametrów pracy urządzeń SLAVE.

O ile zrealizowanie czegoś takiego na uC przy wykorzystaniu Bluetooth, jestem w stanie sobie wyobrazić i pewnie nie nastręczyłoby jakichś kosmicznych trudności (np. świetnie tu opisane przez kol. Mirka BTM-222, które umożliwiają praktycznie "przeniesienie" UART w radiowy eter, biorąc niejako na siebie wszystkie kwestie związane z identyfikacją, nawiązywaniem połączenia, itp), o tyle zrobienie czegoś na preferowanej przeze mnie podczerwieni daje mi trochę do myślenia.

W kilku swoich projektach z powodzeniem wykorzystuję RC5. Jednak w przypadku transmisji dwukierunkowej sprawa się nieco komplikuje: jak rozwiązać problem wzajemnych interferencji nadajnika z odbiornikiem? Realizacja transmisji danych w trybie simplex? Co w momencie, gdy pojawią się w otoczeniu jakieś zakłócenia (np. z pilotów IR)?

Ktoś zapyta: po co wyważać otwarte drzwi, skoro rzeczywiście można by to "od ręki" zrealizować via Bluetooth? - I owszem, ale na potrzeby zrealizowania prototypu mojego projektu, na który mam ograniczone środki, musiałbym kupić dość dużą ilość modułów BT (szacuję, że w ramach tej specyficznej sieci, funkcjonowałoby ok. 10 urządzeń - SLAVEów). Poza tym ogólnie założenia tego projektu są takie, że ma być on tani, a wydaje mi się, że implementacja IR jest jednak dużo tańsza (póki co) od implementacji radia.

Stąd moje konkretne pytanie, czy jesteście mi w stanie zaproponować, Drodzy Forumowicze, jakieś konkretne formy realizacji postawionego przeze mnie problemu? Czy istnieją jakieś propozycje typu UART over IR? Swego czasu w świecie urządzeń moblilnych popularna dość była IRDA - myślę, że satysfakcjonowałoby mnie coś podobnego, choć potrzebowałbym tutaj nieco większego zasięgu rzędu - powiedzmy 5-10m. Jestem otwarty na wszelkie "tropy".

Pozdrawiam,
Jarek

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: UART po IR
PostNapisane: 3 gru 2012, o 17:35 
Moderator

Witamy na forum ;)

Hmm no powiem tak - ciekawe wyzwanie. Rozumiem tu rezygnację z Bluetooth - no no ona nie wszędzie się przecież nadaje i ja jej do takiego projektu nie użyłbym już nie tylko z powodu wzrostu ceny (i to znacznie) ... ale też z tych względów o których mówiłem w poradniku czyli dość długiego czasu zestawiania połączenia (1-2 sekundy) chociaż może to nawet nie byłoby dla ciebie kłopotem? ale ok darujemy sobie BT.

To teraz tylko takie pytanie uzupełniające - czy koniecznie musi to być podczerwień ??? bo niestety jak sam słusznie zauważyłeś - no inne piloty będą i to poważnym źródłem zakłóceń w trakcie pracy ;) nie ma siły .... niestety

dlatego czy np nie możesz rozważyć transmisji radiowej ale na dużo tańszych modułach np RFM12 albo RFM70/73 ??? toż one tu idealnie by się nadawały właśnie ?

Moderowałem , bo ci się wysłało 2 razy to samo Mirku : -SunRiver

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 3 gru 2012, o 19:29 
Nowy

Myślę, że RFM12 jest tym czego szukałem (spory zasięg rozwiązuje mi jeszcze kilka innych problemów).
Gdzieś słyszałem już o tych transceiverach, ale nie przyszło mi do głowy, że mogą rzeczywiście być atrakcyjną (tanią) alternatywą!
Ja tak trochę enigmatycznie zacząłem poprzedni post, nie pisząc zbyt wiele na temat samej aplikacji - mam pomysł, IMHO ciekawy, na tanią alternatywę dla wszelkich topowych rozwiązań z kategorii 'home automation'. Taki "inteligentny dom na każdą kieszeń". Całość funkcjonowałaby w oparciu o proste, tanie sterowniki zrealizowane na jakichś niedużych AVR, współpracujące z centralami zrobionymi na Raspberry PI. Całość sprzęgnięta w taką małą, domową chmurę z wyjściem na świat.
Tyle szczegółów póki co, chętnie podzielę się relacjami z testów prototypu.

Z tego co zdążyłem wyguglać, RFM cieszą się dość sporym wsparciem - dużo gotowych bibliotek, co również nastraja mnie pozytywnie do tej całej zabawy. Wielkie dzięki za tę trafną sugestię!

J

PostNapisane: 3 gru 2012, o 20:06 
Użytkownik

Porządny opis kodu z bibliotekami i przykładami nawiązania komunikacji na modułach RFM masz w drugiej (zielonej) książce Mirka.

PostNapisane: 3 gru 2012, o 20:30 
Nowy

Tak. Czekam tylko na wypłatę od chlebodawcy i kupuję!

PostNapisane: 4 gru 2012, o 10:39 
Moderator

Ja w drugiej książce opisując w pierwszym sporym rozdziale wszystko na temat podczerwieni, pod jego koniec opisuję właśnie jak przesyłać swoje dane za pomocą możliwie najszybszych (czasowo) ramek z kodowaniem Manchester. I pokazuję jakiś tam przykład takiej właśnie komunikacji między dwoma różnymi procesorami. Oczywiście przedstawiona jest komunikacja w jedną stronę ale to nie kłopot zrobić ją w dwie strony ...

podstawowym założeniem było stworzenie całkowicie od nowa własnej ramki danych. Bazując więc na wiedzy z poprzednich podrozdziałów rozwijamy sobie np taką ramkę jaką mamy w pilocie RC5 do takiej postaci aby był przesyłany co najmniej jeden pełny bajt, można poskracać sobie czas GAP (Przerwy między ramkami) i zacznie z tego wychodzić coś fajnego - no możliwości jest dużo. Naturalnie gdyby miały tu przy okazji świecić jakieś inne piloty to wiadomo że rozłożyłyby taką transmisję na łopatki.

PostNapisane: 4 gru 2012, o 10:55 

GwynBleidD napisał(a):
Do autora tematu, jeśli chodzi o zastosowanie w systemie inteligentnego domu, zainteresuj się siecią ZigBee :)

ZigBee, jest fajne, ale pierońsko drogie ;).

Strefa czasowa: UTC + 1