git79 napisał(a):
Witam
...przepraszam,że się włączę w dyskusję, tak czytam i czytam i zauważyłem dwie skrajne opcje ( a jestem progrmaistą frezarek CNC od kilkunastu lat ) , Pan Mirek chce zrobić coś nowego (to się chwali) i zarazem prostego a inni już widzą w tym pomyśle prawdziwą frezarkę CNC.
Panowie wydaje mi się po pierwsze, taki temat prostego sterowania przypominającego CNC jest potrzebny aby ludzie polubili .. a co ważne zrozumieli na jakiej zasadzie to działa i co można z tym zrobić.
Po drugie nie sądzę aby tanim kosztem można zrobić nawet proste urządzenie przypominające prawdziwą obrabiarkę CNC zgodnie z zasadami ich konstrukcji a tym bardziej aby urządzenie było precyzyjne ...niestety liniały, silniki z enkoderami i inne bajery są naprawdę drogie a nie mówiąc już o śrubach pociągowych i łożyskach...sorry tego tak tanio nie kupisz nawet u Chińczyka...
Zatem nich Pan Mirek w spokoju tworzy nowe poradniki bez zbędnego szarpania nerwów i pokazuje coś nowego a może z czasem jak zasobność naszych kieszeni wzrośnie kto wie.....
Serdecznie Pozdrawiam i gratuluje pomysłów.
no nic dodać nic ująć
------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]driver0207 napisał(a):
A uwierz mi Mirku że z cnc to tak jak i programowaniem czyli apetyt rośnie do kwadratu w miarę jedzenia.
hahahaha no i to jest najpiękniejsze
... ja też tak mam ale wiem, że przy moim warsztacie i możliwościach nie dorównam zawodowcom - a tak jak wcześniej kolega git79 napisał ... mi chodzi o przekazanie samych PODSTAW - bo na początek ilość potrzebnych informacji tak przytłacza, że ludziom się po prostu odechciewa ...
Przygotowujemy z synem poradniczek o skonfigurowaniu frezareczki z Mach3 ... i mamy nadzieję, że będzie się czym pochwalić, pokazać - a jak już ktoś zacznie, zrozumie - to jak zwykle jestem przekonany, że dalej sam dojdzie do kolejnego miliarda opcji w tym programie
W kolejnym kroku będzie Oprogramowanie do projektowania 3D i generowania KOMPLETNYCH Gkodów i co ważne - zupełnie za FREE a możliwości ... co najmniej jak SolidWorks za kilkanaście tys PLN
a więc mam nadzieję, że zapowiada się ciekawie
www.youtube.com/mirekk36 ]