resonator napisał(a):
Miałem rację, nie jest to ten sam układ, który deklaruje sprzedawcy modułów! Jeśli się dobrze przyjrzeć obudowie to można tam odczytać oznaczenie "DA5883". W necie wyczytałem że oryginalny producent układów o oznaczeniu "HMC5883" przestał produkować czy tam sprzedał prawa do produkcji, nie wnikałem o co chodziło. Sedno w tym, że teraz są to zupełnie inne układy o oznaczeniu "QMC5883L". Mają inny adres (0x0D), Inaczej poustawiane rejestry (program wyżej był poprawny a odczytywał z rejestrów zera, ponieważ były to rejestry od danych pomiaru, który nie był wyzwalany) i w ogóle wydaje mi się, że mają mniej opcji do konfigurowania.
Tak, to prawda, trzeba na to zwracać uwagę. Też kupowałem HMC5883L (L883), a otrzymałem QMC5883L (DA5883), który różni się od układu Honeywell'a.
Podobnie jak kolega
resonator walczyłem z tym układem, jednak udało mi się stworzyć program do jego obsługi, lecz mam rażenie, że wyniki, które odczytuje strasznie szaleją (i chyba nie są poprawne(?)) - nie wiem :/
PS:
resonator czy udało Ci się "opanować" odczyt z tego magnetometru?
Wrzucam swój kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.