Cześć wszystkim
Mam do Was pytanie, bo nie potrafię ogarnąć tego tematu. Chodzi mi o zrozumienie w jaki sposób ładować ogniwa li-on 18650.
Wiem, że należy je ładować do napięcia 4,2V prądem powiedzmy 1C (tryb CC) i potem ładowywać stałym napięciem do osiągnięcia niskiego poboru prądu (tryb CV). Wiem również, że należy zastosować do ogniw balanser lub zabezpieczenie PCM, ale nie bardzo rozumiem jak uzyskać tryb CC wymuszając stały prąd na ogniwie. Może spróbuję wytłumaczyć to na przykładzie.
Mam ogniwo li-on 18650 3,7V 2200mAh. Powiedzmy, gdy jest rozładowane czyli na zaciskach ma ok. 3,6V, próbuję je ładować z ograniczeniem prądowym ustawionym na 1A (0,5C) do osiągnięcia napięcia na ogniwie 4,2V, to takie ogniwo maksymalnie pobiera na początku ładowania ok. 500mA i prąd maleje w trakcie ładowaia. W jaki sposób bez dedykowanych zasilaczy do ogniw, czy też profesjonalnych ładowarek wymusić pobór prądu i utrzymywać go w granicach 1A na ogniwie do osiągnięcia 4,2V na zaciskach.
W tej chwili zbudowałem sobie prosty zasilacz na Lm317 i ustawiłem pobór ograniczenia prądowego na 1A:
Chciałbym na wyjściu zasilacza ustawić 4,2V i uzyskać pobór prądu 1A w trybie CC. Jedyne co potrafię, to zwiększyć napięcie na wyjściu zasilacza... ale nie o to mi chodzi...
Monitorowaniem napięcia na ogniwie zajmie się w przyszłości mikrokontroler.
Nie chcę stosować dedykowanych ładowarek ani układów scalonych.