Witam
skonfigurowałem wstępnie adxl345, jednak wyniki są błędne. Czy ruszam akcelerometrem czy ie pokazuje jakieś wartości na wyświetlaczu lcd.
Mój sprzęt to: Atmega16A 1Mhz (testowane również na 8Mhz). Wyświetlacz LCD, ADXL345.
W programie część na pewno jest dobrze napisana, gdyż jak zmienię szybkość SPI to na wyświetlaczu szybciej wyświetlają się domyślnie dane. Jednak nie wiem czy dobrze ustawiłem Master/slave.
Ze schematu wynika ze 3 wire musi być. Zmieniłem tylko R4 (widać na schemacie)na 10K, bo 0ohm nie zbyt bezpiecznie, jesli np bym podlaczyl do AVR a tam byla by "1" logiczne ;/
Chcę aby ADXL wskazywal mi małe odchylenia- czyli 2g.
Ja na razie to ciągle jest 55-> 255->55-> 255->125-->>55-> 255 ->615->..., czasem na inną wartość -> a nawet ADLX345 nie dotykam. Najgorsze jest to, że jeśli odłączę ADXL345 od Atmegi to dalej wyświetla te same liczby ;/ Nawet po resecie ;/
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Oto schemat akcelerometru
Dodam, że podłączenie SDO akcelerometru do MISO Atmegi skutkuje zatrzymaniem programu. CD akcelerometru do SS Atmegi. Nie podłączyłem żadnych przerwań.
Nie załączyłem na forum biblioteki z wyświetlaczem bo on działa dobrze. Napisy ładnie wyświetla.
ADXL podłączony do +5V- płytka ma układ dodatkowy, który to umożliwia.
Czy nie muszę mieć ustawianego przerwania z ADXL?
Czy moje deklaracje i postępowanie w kodzie w/w jest ok?
Na razie chcę po prostu "coś" mierzyć- aby liczby sensownie się wyświetlały w zależności od wychylenia, dopiero potem będę je jakoś konwertował i wykorzystywał dalej...
Zaczynam robić pomiary. Dam opóźnienie 5sek w pętli głównej, aby nie uzyskiwać wartości średniej ;P
I być w stanie to odczytać ;P
VCC- 5,014V
RST 4,726V
SCK 0,016V
MISO 0V
MOSI 4,971V
PB4(SS) 4,968V
Napięcia SUPER stabilne.
Po zmianie ustawień SPCR na: SPCR = ((1<<SPE) | (1<<MSTR) | (1<<SPR0)| (1<<CPOL) | (1<<CPHA));
Zmieniły się napięcia na:
SCK 4,966V
MOSI 0,022V
Porównując z wyświetlaczem LCD, który jest podlaczony do portu A- tam cięgle zmieniają się wartości średnio o 0,1V- znaczy że coś się dzieje i ładnie wyświetla
![Puszcza oko ;)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
Wiem, że to forum jest jedno z lepszych i ktoś się znajdzie, kto znajdzie błąd
![Puszcza oko ;)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.