Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lis 2024, o 16:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 mar 2017, o 21:43 
Użytkownik

Witajcie,

powstał termometr na bazie kodu Pana Mirka z BB aczkolwiek mam zasadniczy problem. Podłączyłem baterię 7.2V 1300 mAh i jak chyba każdy początkujący napotkałem na problem, ponieważ przy wyświetlaczu LCD ( gdzie podświetlenie jest włączane przyciskiem ) i jednej mrugającej diodzie ( co 3,5 sek ) termometr wytrzymuje 2 dni bez ładowania - no koszmar trochę :)

Stąd moje pytanie, czy można wyłączyć LCD ( bo zakładam że to żarłacz prądu ) i wszystko co jest zbędne, zostawić mrugającą diodę w stanie śpiączki a przyciskiem włączając LCD wybudzić procka ze śpiączki ? : ) Chyba sama dioda nie pożera tyle prądu ? Zasilanie układu to 5V. Gdzie szukać oszczędności energii ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 21:51 
Użytkownik

Możesz przecież zmierzyć co ile prądu bierze.
A jak redukujesz napięcie z 7.2 na 5V?

Ostatnio edytowano 7 mar 2017, o 21:52 przez ciamciak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 mar 2017, o 21:52 
Użytkownik

dokładnie, poza tym sam procek pracujący to już sam w sobie niezły żarłacz prądu. Pomyśl o usypianiu proca i wybudzaniu go tylko na czas pomiaru temp i odczytu

PostNapisane: 7 mar 2017, o 21:57 
Użytkownik

Dobrze by było faktycznie odcinać zasilanie od LCD. Poza tym wszystkie piny ustawić na wejścia, ustawić bit PUD w rejestrze SFIOR. Dobrze by było też zastanowić się nad samą współpracą z termometrem.
Przykładowo co 5 minut wybudzać procesor by dokonał pomiaru i go zapamiętał. Następnie odłączyć również zasilanie do magistrali 1 Wire. Przy wciśnięiu przycisku tylko wyświetlać zapamiętany wynik.

PostNapisane: 8 mar 2017, o 22:33 
Użytkownik

ciamciak napisał(a):
Możesz przecież zmierzyć co ile prądu bierze.
A jak redukujesz napięcie z 7.2 na 5V?

Na każdym pinie, który pracuje jest tak jakoś 4.70V.
Redukuję przez L7805.

sq8dsr napisał(a):
Dobrze by było faktycznie odcinać zasilanie od LCD. Poza tym wszystkie piny ustawić na wejścia, ustawić bit PUD w rejestrze SFIOR. Dobrze by było też zastanowić się nad samą współpracą z termometrem.
Przykładowo co 5 minut wybudzać procesor by dokonał pomiaru i go zapamiętał. Następnie odłączyć również zasilanie do magistrali 1 Wire. Przy wciśnięciu przycisku tylko wyświetlać zapamiętany wynik.

No to chyba nie mój poziom jeszcze :) Chyba za dużo chcę zrobić jak na początek... Przecież samo zasilanie z baterii to też nie taka prosta sprawa. Sądzę że skończy się na zasilaczu i już, a za dwa lata zrobię wersję 2.0 z super cienką baterią i wyświetlaczem Oled :)

Nie no ale tak na poważnie, to faktycznie kłopot z tym zasilaniem bateryjnym, bo przecież poza tym trzeba jeszcze zbudować układ do ładowania. Specjalnie kupiłem nową baterię i tak się dziwiłem, że tak pożera prąd. Nie wiem czy to informacja ważna ale docelowo ma być zastosowany Atmega w sersji SMD, żeby ładnie pod wyświetlaczem na płytce procesor schować.

PostNapisane: 8 mar 2017, o 23:06 
Użytkownik

@freedom_street
To teraz zmierz prąd (nie napięcie) przed i za 7805.

PostNapisane: 9 mar 2017, o 00:18 
Użytkownik

Coś mi się zdaje, że stabilizator 7805 zjada Tobie prąd...

PostNapisane: 9 mar 2017, o 08:46 
Użytkownik

Cytuj:
No to chyba nie mój poziom jeszcze :) Chyba za dużo chcę zrobić jak na początek... Przecież samo zasilanie z baterii to też nie taka prosta sprawa. Sądzę że skończy się na zasilaczu i już, a za dwa lata zrobię wersję 2.0 z super cienką baterią i wyświetlaczem Oled :)

Moim zdaniem taki układ to wyśmienite stanowisko testowe do wdrażania się w tematy ograniczania poboru prądu. Jeśli zależy Ci by układ cały czas wyświetlał temp. to należałoby się zastanowić może nad innym wyświetlaczem. HD47780 jest bardzo popularny, znany i lubiany, bierze sporo prądu (nawet bez podświetlenia). Oczywiście pojęcie co to jest "sporo" jest względne, ale przy zasilaniu z baterii "walczymy" o każdy mA. :)
Może należałoby się zastanowić nad zastosowanie zwykłego, pozbawionego sterownika, wyświetlacza LCD, np. takiego typowego 3,5 cyfry (7 segmentowy, ale LCD) i zastosować procesor z wbudowanym kontrolerem LCD. np. Atmega169.
Kolejną rzeczą jest wyłączanie wszystkiego co niepotrzebne w danej chwili. Magistrala 1-Wire, też bierze trochę prądu i gdy układ jej nie używa (a dzieje się to przez większość czasu) dobrze by było zabierać jej zasilanie. Co jest w sumie proste do osiągnięcia.

PostNapisane: 9 mar 2017, o 14:54 
Użytkownik

Spróbujmy zrobić bilans zużycia prądu.
Zkładając pojemność baterii taka jak podałeś i 48 godzin pracy, to otrzymujemy średni pobór prądu 1300mAh/48h=27mA.
Z tych 27mA uC pobiera kilkanaście (Atmega32 przy 5v i 8MHz max 15mA) a 7805 kilka mA (5 do 10mA). Pozostałe, tj DS18B20 i LCD bez podświetlenia po około 1mA. Nie są to dokładne wyliczenia tylko wstępne oszacowanie, dokładne wartości należałoby zmierzyć. Ale już tu widać, co pobiera najwięcej prądu, i gdzie można szukać oszczędności.

Ja proponowałbym następujące rozwiązania:
- Zmianę baterii na taką, którą można bezpośrednio zasilić układ. W ten sposób eliminujemy stabilizator i prąd, który pobiera.
- Zmianę stabilizatora na mikromocowy, tzn o małym prądzie na potrzeby własne,
- Wyłączanie stabilizatora i załączanie na czas wyświetlania. W czasie oczekiwania uC zasilany byłby z dużego kondensatora lub z małej baterii (np. CR2035).
Jeżeli układ będzie pracował przez 99% w trybie oczekiwania, a tylko 1% w trybie niewyświetlania (około 15min na dobę), to średni pobór prądu przy wyłączanym stabilizatorze spadnie 100 krotnie do kilkuset uA.
Co do przetwornic, to byłbym ostrożny, tanie i popularne przetwornice potrafią pobierać podobny prad na potrzeby własne jak 7805.
Jak wspomnieli już koledzy usypiając uC mocno ograniczymy pobór prądu, z 15mA (Atmega32 przy 5v i 8MHz), do kilkudziesięciu uA w trybie Power Down.

W sumie na zmianie stabilizatora i usypianiu uC można zmniejszyć zużycie pradu z 27 do 2mA, a w konsekwencji wydłużyc czas pracy z 2 dni do miesiąca (27dni).

PostNapisane: 9 mar 2017, o 20:37 
Użytkownik

Pięknie, nie wiem co mam robić :( Podłączyłem baterię do układu stabilizującego i przed prąd 7805 już bateria ma napięcie 7.50V z 8.16V a więc wnioskuję że prąd też się zmienia, więc już tu się zaczyna walka i to pewnie główna przyczyna, nie mówiąc o zbędnie pracujących pinach.

Termometr obiecałem tacie więc słowa dotrzymam ale jak tak dalej będzie to jeszcze długo się nie wyrobię :) Może faktycznie zrezygnować z baterii, zrobić na zasilaczu 5V i już a potem sukcesywnie ulepszać konstrukcję. Widzę i właśnie to do mnie dotarło, że zasilanie to bardzo szeroki temat w zasadzie to na napisanie książki i początkujący tacy jak ja nocy nie przesypiają z tego powodu. Ehh....

PostNapisane: 10 mar 2017, o 00:20 
Użytkownik

Witam
Ja swojej żonie "na odczepne" ( dobrze że tego nie czyta :x ) zrobiłem termometr bateryjny na zasadzie: chcesz zobaczyć jaka temperatura naciśnij przycisk - urządzenie dopiero wtedy jest fizycznie włączone do zasilania ( układ samopodtrzymania był omawiany na forum ) a po 10s: pyk i wszystko gaśnie.
Zasilanie: bat. 9V, stabilizator LM7805 - ale podkreślam: to była konieczność i nic nie przemawia za tym że to rozwiązanie jest zalecane.

Pozdr.

PostNapisane: 10 mar 2017, o 06:27 
Użytkownik

Nigdy nie pisz tak o swojej żonie.

PostNapisane: 10 mar 2017, o 09:24 
Użytkownik

Wiecie jak to jest nie, człowiek początkujący, pokazałem projekt na płytce stykowej i już sobie wyobrażają wszyscy, że człowiek potrafi nie wiadomo co :) W każdym razie, myślałem też o tym fizycznym odcinaniu zasilania ale jakoś mi to nie pasuje :) Zatem, może skupię się na tym aby dobrze zrobić układ na zasilaniu z sieci a potem będę się zastanawiał co dalej. Ta bateria teraz to trochę chyba na siłę i za dużo chcę zrobić. Obawiam się, że skończy się to tak, że nie zrobię nic porządnie a tego bym nie chciał.

Strefa czasowa: UTC + 1