danielos napisał(a):
Jakim napięciem planujesz zasilać cały układ - dokładnie chodzi mi o zasilacz. 12VDC czy 5VDC? Jak 12VDC to proponuję zrobić to na sterowaniu poprzez tranzystory MOSFET - uC steruje transoptorem, który na wyjściu daje 12VDC, ten zajść steruje MOSFETEM ale już w listwie, który to steruje przekaźnikiem.
Jesteś pewien że chcesz zastosować przekaźniki do sterowania? Ja też wykonałem sterownik do akwarium (szumna nazwa, a steruje oświetleniem, grzaniem i napowietrzaniem) i na początku miałem przekaźniki, które powodowały zakłócenia podczas zał i wył (inne układy się samoczynnie wzbudzały - pewnie był to mój błąd w konstrukcji). Teraz steruje triakami wszystkie urządzenia. Wygląda to w ten sposób, że uC steruje transoptorem (12VDC na wyjściu), który to steruje optotriakiem (na wyjściu już 230VAC) który to steruje już triakiem.
Pozdrawiam.
P.S.
Jak będę w domu to przedstawię mój schemat do sterowania wyjść.
Zasilanie całego sterownika będzie z 12V, co do użycia przekaźników to na pewno chce zastosować przekaźnik do sterowania filtrem z racji tego że zależy mi na bezawaryjności chce zastosować tam przekaźnik nominalnie zamknięty, gdyż filtr będzie wyłączany dosłownie na 5 min w ciągu dnia (w czasie karmienia) a w wypadku triaka jak nawali triak to akwarium zostaje bez filtrowania.
Co do reszty czyli sterowania światłem, grzałką myślę właśnie o triaku.