Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 lut 2025, o 12:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2017, o 20:17 
Użytkownik

Witam
Spotkała mnie dziś bardzo nie miła niespodzianka, przerabiam właśnie poradniki o OLEDach no i przysiadłem dziś do części 5b poradnika. Włączam jak zawsze, AVPlayer w najnowszej wersji, wyszukuje poradniki i włączam nowy dla mnie odcinek, otwiera się nowe okno programu AVPlayer i czarny ekran, a na środku kręcące się kropki z youtuba. Sprawdzam internet działa ok, w przeglądarce, używam Google Chrome wszystko ok poradnik działa, a w niezależnym oknie AVPlayer nie. Sprawdzam czy działa poradnik w Internet Exploder, a tu info że przeglądarka nie jest obsługiwana przez serwis Youtube.com (coś w tym stylu). Używam Win XP i do działania AVPlayera miałem zainstalowaną IE8, do wczoraj wszystko było ok. Teraz okazuje się że IE9 nie działa już na XP. Tym samym powstał problem z odtwarzaniem poradników w oknie AVPlayera na Win XP.
Czy da się coś z tym zrobić?
Używałem AVPlayera do odtwarzania poradników Mirka bo można było ustawić wielkość okna i jednocześnie oglądać i w drugim oknie Eclips pisać kod. Odtwarzając poradnik z przeglądarki np. Chrome nie da się (przynajmniej ja nie umiem ) ustawić jakiegoś pośredniej wielkości okna aby zmieścić i okno z filmikiem i Eclips na monitorze.
Na razie nie chcę zmienić systemu z prostej przyczyny brak czasu na to, choć zauważam już coraz bardziej że będzie to nieuniknione.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Rafał.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2017, o 22:06 
Moderator

Rafciu napisał(a):
Tym samym powstał problem z odtwarzaniem poradników w oknie AVPlayera na Win XP.

ale ja nie za bardzo problem rozumiem ?

PostNapisane: 9 lut 2017, o 22:10 
Użytkownik

Z tego co ja zrozumiałem, to problem nie jest w AVPlayerze tylko w tym, że Youtube zaczął blokować stare IE (<=8.0). A na XP nie da się zainstalować nowszego.
A pojawiło się to w kwestii AVPlayera, bo on wykorzystuje engine IE i łapie się przez to na ograniczenia Youtuba.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 9 lut 2017, o 22:21 
Użytkownik

rskup napisał(a):
Z tego co ja zrozumiałem, to problem nie jest w AVPlayerze tylko w tym, że Youtube zaczął blokować stare IE (<=8.0). A na XP nie da się zainstalować nowszego.
A pojawiło się to w kwestii AVPlayera, bo on wykorzystuje engine IE i łapie się przez to na ograniczenia Youtuba.

--
Pozdrawiam,
Robert

Dokładnie rskup i ja to tak rozumiem że problem jest w tym że Youtube zaczął blokować IE8 a przez to odbiło się to na AVPlayer w połączeniu z WinXP na którym nie można zainstalować wyższej wersji IE np 9.
No i chyba przez to użytkownicy Win Xp stracili możliwość oglądania poradników z wykorzystaniem ustawienia w AVPlayer Ustawienia->Player->Całkowicie niezależne okno

PostNapisane: 9 lut 2017, o 22:43 
Moderator

ale jajka - aż otworzyłem XP na wirtualce i AVP nie śmiga

to odpaliłem IE który tam jest - wszedłem na Youtube ... a tu komunikat!

Obrazek

no i lipa

ale oczywiście w google chrome działa - więc troszkę mi tu pachnie źle - goglek olał IE8 na zasadzie wycinania konkurencji

PostNapisane: 9 lut 2017, o 22:54 
Użytkownik

No Wczoraj było ok więc dziś to zrobili.

Masz jakiś pomysł na to Mirku, czy raczej temat nie warty zachodu i lepiej już powoli myśleć na zmianą sytemu ja na razie pod ratowałem się tym że zmniejszam okno przeglądarki i wybieram na youtube "tryb kinowy" zamiast "pełny ekran".

PostNapisane: 9 lut 2017, o 22:54 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
więc troszkę mi tu pachnie źle
Ot co, każą nam wyrzucić XP, Vistę i 7 do kosza.
Dwa dni temu przywracałem starego laptopa do życia dla córki, aby mogła się pobawić trochę myszką i takie tam... no i niestety po wielu walkach jak już zainstalowałem SP3 i 140 aktualizacji to okazało się, że nie da się przeglądać większości stron w IE8, w Safari, FireFox to nawet się nie instaluje.
Jedynie GoogleChrom działa, nawet youtube, ale już nie będzie ta wersja rozwijana.

Generalnie za chwilę pewnie to samo nas czeka na Viście i Win7. Brak wsparcia Microsoftu + powiązania między największymi gigantami i mamy za chwilę setki tysięcy komputerów, które będzie można wyrzucić na śmietnik, mimo, że do wielu celów mogłyby jeszcze służyć przez lata. Taki to oto efekt rozwoju i postępu dyktowanego przez największych.

Business musi się kręcić :-)

PostNapisane: 9 lut 2017, o 22:57 
Moderator

ale pomyśl skoro sam mikrosoft nie wspiera już ani XP ani nawet tego żeby w nim śmigał IE9 ... to znaczy? ... no to znaczy, że najwyższy czas jednak przejść na inny system moim zdaniem

ja tu nic nie poradzę niestety, przykro mi ... chyba, że ktoś albo ty znajdziesz np jak zainstalować IE9 na WinXP to wtedy jest szansa żeby poszło

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Cytuj:
Ot co, każą nam wyrzucić XP, Vistę i 7 do kosza.

Vistę to ja bym sam zakopał 10 m pod ziemią ;)

ale Win7 ... to jeszcze długo podziała - patrząc ja długo ludzie ciągną na XP ? ... to wróżę win 7 - jeszcze z 10 jak nie 20 lat ;)

PostNapisane: 9 lut 2017, o 22:59 
Użytkownik

Można jeszcze popróbować z nieoficjalnym ServicePack 4 i czary mary aby zainstalować przerobionego IE9. Coś tam szukałem, patrzyłem, ale się zniechęciłem, ale może jak kolega jest w sytuacji podbramkowej to warto poszperać w czeluściach netu :-)

PostNapisane: 9 lut 2017, o 23:07 
Użytkownik

MikieMan napisał(a):
Można jeszcze popróbować z nieoficjalnym ServicePack 4 i czary mary aby zainstalować przerobionego IE9. Coś tam szukałem, patrzyłem, ale się zniechęciłem, ale może jak kolega jest w sytuacji podbramkowej to warto poszperać w czeluściach netu :-)

Wiesz jak z tym szukaniem bywa i potem kombinowaniem, czasu straci się co nie miara, a za kilka dni znów będzie du... Raczej powoli trzeba się pogodzić z tym i tak jak pisze Mirek przejść na jakąś nowszą wersję Windy niestety.

PostNapisane: 9 lut 2017, o 23:26 
Użytkownik

Rafciu napisał(a):
przejść na jakąś nowszą wersję Windy niestety.
No tak, kwestia parametrów komputera. Ja na tych swoich starych laptopach chyba nic innego już nie zainstaluje bo mam co prawda dwie licencje Windows 7, ale niestety 64 bit i kiszka, nie da się zainstalować, poza tym ramu mam za mało i muszę gdzieś poszukać dobrego źródła starych kości so-dimm 533.

Kiedyś coś kojarzę z licencjonowania Microsoftu, że licencja działała wstecznie jakby na słabsze wersje. Jak się doszukam i okaże się to prawdą to być może Win7 32 bit zainstaluję, ale pewnie będzie chodził jak ślimak po lodzie :-)

PostNapisane: 10 lut 2017, o 08:56 
Użytkownik

MikieMan napisał(a):
muszę gdzieś poszukać dobrego źródła starych kości so-dimm 533
Jeśli to pomoże, mam dwa stare laptopy (w obu padły karty graficzne). Jeden sony, drugi asus. Wieczorem napiszę dokładnie, jakie to modele. Mogą posłużyć jako dawcy organów, jeśli się nadadzą. W sony mam 3 GB RAMu, win7 działał.

PostNapisane: 10 lut 2017, o 09:49 
Użytkownik

Marhef napisał(a):
Jeśli to pomoże,
Dziękuję Ci bardzo za chęć pomocy :-) Może w takim razie niektóre organy jeszcze by się przydały? :-)

PostNapisane: 11 lut 2017, o 00:29 
Użytkownik

To że ie8 google zbanowało wcale nie dziwi, nie długo zbanuje ie9 , w sumie jest to naturalne gdyż są to przeglądarki przestarzałe które nie radzą sobie np ze znaczkami html5 czy wiele innych komponentów współczesnych witryn, sam to obserwuje gdyż od jakieś czasu obracam się w sferze webmasterki, w świecie witryn internetowych jest trend na niezwracanie np na ie10, a powszechnie wiadomo że webmasterzy z reguły pomijają serie ie nawet te nowsze gdyż ie był i jest w nim zawsze jakiś problem z poprawnym wyświetleniem strony.

PostNapisane: 28 lut 2017, o 23:59 
Użytkownik

Dziś pobrałem nową wersję AVPlayera 1.0.0.42 VELA i od tej wersji nie ma już problemu z Win XP. Mirek dokonał poprawki i nie potrzeba już IE wystarczy Adobe Flash Player aby oglądać w niezależnym oknie do tego rozmiar okna można się dowolnie regulować.
Dziękuje Mirku.

PostNapisane: 1 mar 2017, o 00:09 
Użytkownik

Też właśnie zaktualizowałem świetnie to działa !! ;)

PostNapisane: 1 mar 2017, o 04:54 
Moderator

A dokładnie - nawet nie zdążyłem o tym napisać na forum a koledzy sami zauważyli nowy fiuczer ;)

Od najnowszej wersji nie ma też już że tak powiem, walki z wielkością okienka z filmikiem, dzięki flashowi - bo teraz można jego rozmiar dowolnie zmieniać i dopasowywać do własnych potrzeb ;)

tylko właśnie ciekaw jestem tego czy u wszystkich ta nowa wersja działa? czy działa wam na XP-kach, czy komuś też wyskoczyła informacja o konieczności instalacji Flasha ActiveX bo go np nie miał i powinna pójść instalka od razu ...

Jak coś to dajcie proszę znać ;)

PostNapisane: 1 mar 2017, o 09:09 
Użytkownik

Super!
W końcu można odtwarzać na pełnym ekranie bez przeglądarki ;)
Tylko mam jeden problem, choć już przy poprzedniej wersji to było:
Kiedy mam ustawione odtwarzanie przez program (a nie przeglądarkę) i otwieram jakiś film, to okno playera otwiera się na drugim monitorze. Problem w tym, że on nie jest podłączony.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Windows 7

PostNapisane: 1 mar 2017, o 09:57 
Moderator

43kuku napisał(a):
Tylko mam jeden problem, choć już przy poprzedniej wersji to było:
Kiedy mam ustawione odtwarzanie przez program (a nie przeglądarkę) i otwieram jakiś film, to okno playera otwiera się na drugim monitorze. Problem w tym, że on nie jest podłączony.

Qurdę ..... rzeczywiście już chyba nawet wcześniej ktoś mi o tym pisał ... ale nie mogłem znaleźć zdaje się i zapomniałem, a teraz chyba mam BUG'a .... więc naprawię ...

tzn już zrobiłem i można pobrać plik - ale teraz to już ręcznie przez stronkę i sprawdzić czy ten efekt już nie występuje, daj znać proszę

PostNapisane: 1 mar 2017, o 12:18 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Na XP 32-bit uruchomił się ale nie załadowała się lista filmów.

NA dolnym pasku błąd: sync error: Get ChannelID, Thread error 1

IE 6

PostNapisane: 1 mar 2017, o 12:39 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Na XP 32-bit uruchomił się ale nie załadowała się lista filmów.

NA dolnym pasku błąd: sync error: Get ChannelID, Thread error 1

IE 6

ok ale to już by wskazywało raczej na całkiem inny problem a mianowicie związany z łączem internetowym może ? działa normalnie jakaś tam zewnętrzna przeglądarka w tym czasie i można wchodzić na różne strony ?

------------------------ [ Dodano po: 30 minutach ]

dokładniej mówiąc nie udaje się programowi zrealizować takiego oto zapytania

https://www.googleapis.com/youtube/v3/search

wprawdzie ono dalej ma parametry różne - ale niestety nie otrzymujemy żadnej odpowiedzi - bardzo nietypowy błąd kurczę

------------------------ [ Dodano po: 31 minutach ]

wiesz co ? posprawdzaj jeszcze wszystko jeśli chodzi o net - a w przypadku dalszego występowania tego błędu daj mi znać to podeślę ci przejściową wersję z pułapką programową do ew sprawdzenia szerszych komunikatów o tym błędzie - dobrze ?

PostNapisane: 1 mar 2017, o 13:21 

Jest internet, normalnie przeglądam strony. Zresztą tym IE ściągnąłem AVP :D

PostNapisane: 1 mar 2017, o 14:14 
Moderator

ok tak myślałem - ale rozumiem że wciąż ten sam błąd się pokazuje ?

a jeśli tak to czy masz jeszcze starszą wersję i ona działa poprawnie ? Pytam bo kurczaczki - NIC a NIC nie zmieniałem w kodzie swojego komponentu do obsługi youtuba a tu taki pasztecik wychodzi

PostNapisane: 1 mar 2017, o 14:46 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
ale teraz to już ręcznie przez stronkę i sprawdzić czy ten efekt już nie występuje, daj znać proszę

Teraz jest lepiej, bo okno z filmem pojawia się w tym miejscu co zostało zamknięte.
Co prawda za pierwszym razem znów wyszło poza ekran roboczy, ale tym razem w miejscu gdzie je zostawiłem (na drugim monitorze).

PostNapisane: 1 mar 2017, o 16:34 

mirekk36 napisał(a):
ok tak myślałem - ale rozumiem że wciąż ten sam błąd się pokazuje ?

a jeśli tak to czy masz jeszcze starszą wersję i ona działa poprawnie ? Pytam bo kurczaczki - NIC a NIC nie zmieniałem w kodzie swojego komponentu do obsługi youtuba a tu taki pasztecik wychodzi

Tak, ten sam.

Starsza wersja AVP? Nie mam.

PostNapisane: 1 mar 2017, o 16:39 
Moderator

ok Jagi sprawdź starszą wersję - dodaję w załączniku, o ile masz czas i możesz - to będzie dla mnie jakaś informacja - gdzie szukać przyczyny - jeśli starsza wersja nie będzie zgłaszać tego błędu

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 1 mar 2017, o 17:00 

Ten sam błąd.

Może nie potrzebnie się angażujesz?

I tak nie używam już XP, tak tylko uruchomiłem. :D

PostNapisane: 1 mar 2017, o 19:56 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
A dokładnie - nawet nie zdążyłem o tym napisać na forum a koledzy sami zauważyli nowy fiuczer ;)

Od najnowszej wersji nie ma też już że tak powiem, walki z wielkością okienka z filmikiem, dzięki flashowi - bo teraz można jego rozmiar dowolnie zmieniać i dopasowywać do własnych potrzeb ;)

tylko właśnie ciekaw jestem tego czy u wszystkich ta nowa wersja działa? czy działa wam na XP-kach, czy komuś też wyskoczyła informacja o konieczności instalacji Flasha ActiveX bo go np nie miał i powinna pójść instalka od razu ...

Jak coś to dajcie proszę znać ;)

U mnie na Win XP Home zadziałał od razu bez problemu i nie musiałem ściągać ani aktualizować flasha.

Strefa czasowa: UTC + 1