Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 mar 2025, o 17:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sty 2017, o 11:17 
Użytkownik

Witam zabieram się do prac nad swoim sterownikiem akwariowym, jednak mam pewną zagwozdkę jak rozwiązać połączenie pomiędzy modułem uC a modułem wyposażonym w przekaźniki które będzie w listwie oddalonej o maks 1 metr od modułu sterującego. Przekaźników planuje 5 w listwie i pomyślałem o tym żeby wykorzystać do tego skrętkę i złącza RJ45 by to wszystko połączyć i wysyłać sygnały o napięciu 5V do załączania przekaźników. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi? nie ukrywam że zależy mi na ograniczeniu elektroniki w module przekaźników wiec chciałbym uniknąć używania układów do rs232 i mikrokontrolera do sterowania tylko przekaźnikami.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2017, o 11:37 
Użytkownik

Jakim napięciem planujesz zasilać cały układ - dokładnie chodzi mi o zasilacz. 12VDC czy 5VDC? Jak 12VDC to proponuję zrobić to na sterowaniu poprzez tranzystory MOSFET - uC steruje transoptorem, który na wyjściu daje 12VDC, ten zajść steruje MOSFETEM ale już w listwie, który to steruje przekaźnikiem.

Jesteś pewien że chcesz zastosować przekaźniki do sterowania? Ja też wykonałem sterownik do akwarium (szumna nazwa, a steruje oświetleniem, grzaniem i napowietrzaniem) i na początku miałem przekaźniki, które powodowały zakłócenia podczas zał i wył (inne układy się samoczynnie wzbudzały - pewnie był to mój błąd w konstrukcji). Teraz steruje triakami wszystkie urządzenia. Wygląda to w ten sposób, że uC steruje transoptorem (12VDC na wyjściu), który to steruje optotriakiem (na wyjściu już 230VAC) który to steruje już triakiem.

Pozdrawiam.

P.S.
Jak będę w domu to przedstawię mój schemat do sterowania wyjść.

PostNapisane: 28 sty 2017, o 11:41 
Użytkownik

cześć

Lepiej będzie jak na płytce przekaźników umieścisz też tranzystory do ich załączania a bazy tranzystorów - sterowanie przez skrętkę. No i oczywiście nie zapomnij o diodach przepięciowych przy przekaźnikach.

pozdrawiam

PostNapisane: 28 sty 2017, o 12:10 
Użytkownik

danielos napisał(a):
Jakim napięciem planujesz zasilać cały układ - dokładnie chodzi mi o zasilacz. 12VDC czy 5VDC? Jak 12VDC to proponuję zrobić to na sterowaniu poprzez tranzystory MOSFET - uC steruje transoptorem, który na wyjściu daje 12VDC, ten zajść steruje MOSFETEM ale już w listwie, który to steruje przekaźnikiem.

Jesteś pewien że chcesz zastosować przekaźniki do sterowania? Ja też wykonałem sterownik do akwarium (szumna nazwa, a steruje oświetleniem, grzaniem i napowietrzaniem) i na początku miałem przekaźniki, które powodowały zakłócenia podczas zał i wył (inne układy się samoczynnie wzbudzały - pewnie był to mój błąd w konstrukcji). Teraz steruje triakami wszystkie urządzenia. Wygląda to w ten sposób, że uC steruje transoptorem (12VDC na wyjściu), który to steruje optotriakiem (na wyjściu już 230VAC) który to steruje już triakiem.

Pozdrawiam.

P.S.
Jak będę w domu to przedstawię mój schemat do sterowania wyjść.

Zasilanie całego sterownika będzie z 12V, co do użycia przekaźników to na pewno chce zastosować przekaźnik do sterowania filtrem z racji tego że zależy mi na bezawaryjności chce zastosować tam przekaźnik nominalnie zamknięty, gdyż filtr będzie wyłączany dosłownie na 5 min w ciągu dnia (w czasie karmienia) a w wypadku triaka jak nawali triak to akwarium zostaje bez filtrowania.
Co do reszty czyli sterowania światłem, grzałką myślę właśnie o triaku.

PostNapisane: 29 sty 2017, o 19:57 
Użytkownik

Witam! Takie same listwy robie do sterownika. Kupuje listwę z wyłącznikiem.Tam zazwyczaj jest trochę miejsca i wciskam 4 triaki wraz z optotriakiem. Z plytki sterownika wysyłam tylko sygnał +5v i przewody sterujące. Kabel to jak piszesz skrętka. Na płytce sterownika montuje gniazdo RJ i elegancka listwa gotowa. Mam tak w kazdym sterowniku od dawna i nie najmniejszych z tym problemow. Trzeba tylko troche pokombinowac,zeby w listwie wszystko upchnac.
Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 30 sty 2017, o 17:34 
Użytkownik

Witam.Postanowilem też się podłączyć pod temat bo nie tak dawno też przerabiałem temat akwarium i podpisuje się pod tym co kolega wyżej pisze że przekazniki podczas włączania i wyłączania resetuje procka ale dodanie filtrów przy kwarcu oraz zasilaczu rozwiązało ten problem.Ale mimo wszystko przerobiłem te obwody końcowe na sterowanie tyrystorowe.Z poprzedniego sterowania zostawiłem uln2803 i ten steruje transoptorem który to z kolei załącza tyrystor.Takie zestawienie spisuje się bez zarzutów.Jest to prosty i w miarę tanie rozwiązanie.
Przyjemnej pracy .
Pozdrawiam.

PostNapisane: 1 lut 2017, o 03:00 
Użytkownik

ELEKTRON105 napisał(a):
Witam.Postanowilem też się podłączyć pod temat bo nie tak dawno też przerabiałem temat akwarium i podpisuje się pod tym co kolega wyżej pisze że przekazniki podczas włączania i wyłączania resetuje procka ale dodanie filtrów przy kwarcu oraz zasilaczu rozwiązało ten problem.Ale mimo wszystko przerobiłem te obwody końcowe na sterowanie tyrystorowe.Z poprzedniego sterowania zostawiłem uln2803 i ten steruje transoptorem który to z kolei załącza tyrystor.Takie zestawienie spisuje się bez zarzutów.Jest to prosty i w miarę tanie rozwiązanie.
Przyjemnej pracy .
Pozdrawiam.

A próbował ktoś przekaźników półprzewodnikowych do takiego sterowania? Patrząc na ich budowę powinno dać się je wysterować prosto z uC lub po zastosowaniu uln2830.
http://www.technologie.com.pl/pdf/przekazniki/pp_02.pdf

PostNapisane: 1 lut 2017, o 09:34 
Użytkownik

Witam
Ja zastosowałem takie do stacji BGA do grzania promienników i dobrze się sprawują. Jak widać z noty katalogowej to masz to samo co triak z optotriakiem w jednym. Stosowane są do szybkiego przełączania bez efektów iskrzenia styków jak to występuję w przekaźnikach.

PostNapisane: 1 lut 2017, o 11:42 
Użytkownik

Na znanym serwisie aukcyjnym można dostać
Karty przekazników z optokoplerami i można to wysterować prosto z procka przez jakiś rezystor

PostNapisane: 19 lut 2017, o 21:58 
Nowy

Witam kolegów. A ja mam takie pytanko bo nie mogę znaleźć informacji. Odnośnie tych przekaźników półprzewodnikowych, bądź też jak złożyć prosty układ. Czym zastąpić standardowy przekaźnik, żeby po podaniu stanu wysokiego przekazywało napięcie na jedno wyjście, a w stanie niskim, żeby przekazywało napięcie na drugie wyjście? Dokładnie tak jak jest to w przekaźnikach z wyjściami 87 i 87a. Pozdrawiam.

PostNapisane: 20 lut 2017, o 20:08 
Użytkownik

Może z wykorzystaniem tranzystorów?

PostNapisane: 20 lut 2017, o 21:06 
Nowy

Kolego Tomimat, z całym szacunkiem, no przecież, że nie z wykorzystaniem żaróweczki...

PostNapisane: 20 lut 2017, o 21:59 
Użytkownik

:lol: było by ciężko no ale?
A problem rozwiazales?

PostNapisane: 21 lut 2017, o 07:43 
Nowy

Jeszcze nie. Wiesz, nie mam dużego doświadczenia w programowaniu AVR a moje doświadczenia z elektroniką są w sumie średnie. A jak zwykle to bywa, praca, dom i czasem brakuje godzin na zegarku. ;-) Nie wiem, jakby to rozwiązać bez uC. Bo można byłoby jakiś najmniejszy mikrokontroler i zrobić prosty program, że jak na danym pinie na wejściu np. 1 jest stan wysoki, to np. na pinie 2 jest stan wysoki a na pinie 3 stan niski, a jeżeli na wejściu na pinie 1 jest stan niski to wtedy na pinie 2 jest stan niski a na pinie 3 stan wysoki. Ale zastanawiam się, czy idzie zrobić to bez uC. Czy są takie tranzystory, które np. przewodzą bezprądowo, a po podaniu prądu nie przewodzą? Sorki za takie pytania ale dział odpowiedni... ;-)

PostNapisane: 21 lut 2017, o 18:55 
Użytkownik

z uc bylo by lepiej i prościej a z tranzystorami no to też można
Obrazek

PostNapisane: 21 lut 2017, o 19:36 
Nowy

A Q3 to jaki symbol? Bo mi się wyswietla dwa nałożone.

Wydaje mi się, że taki sam jak Q2. Widzę, że Q1 to jest NPN a Q2 i Q3 PNP. Q2 i Q3 mają 0.2A?

PostNapisane: 21 lut 2017, o 21:36 
Użytkownik

To jest tylko przykład tranzystory musisz dobrać

Strefa czasowa: UTC + 1