Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lut 2025, o 17:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sty 2017, o 11:51 
Użytkownik

Witam
Buduję układ prostego termometru na ATtiny85 i będzie to mój pierwszy układ który chciał bym zasilać napięciem 3,3V dokładnie z małego akumulatorka. Dlatego też potrzebuje trochę pogłębić wiedzę na temat zasilania niższymi napięciami niż 5V.
ATtiny85 jak i wiele innych uC według dokumentacji może być zasilany w szerokim zakresie napięć:
• Operating Voltage
– 1.8 - 5.5V for ATtiny25V/45V/85V
– 2.7 - 5.5V for ATtiny25/45/85

1. Czy zasilając uC napięciem 3,3V muszę coś ustawić w fuse bitach, czy po prostu zasilam układ niższym napięciem z dopuszczalnego zakresu i tyle.
2. Co z programowaniem? Przy pracy na 3,3V stan wysoki na pinach to też 3,3V, tradycyjny USBasp pracuje na 5V więc raczej nie pasuje (mylę się, czy mam racje?). Mam przejściówkę ATB-USB-RS232 którą również można wykorzystać jako programator ISP i można ja przełączyć w tryb pracy 3,3V, czy takie programowanie jest bardziej prawidłowe?

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę pracując z uC na innym napięciu niż standardowe 5V?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sty 2017, o 12:06 
Użytkownik

czesc, nic nie musisz w fusach ustawiać,
Pamiętaj o tym, że często przy niższym napięciu zasilania procek nie daje się taktować z max częstotliwością. Musisz spr w nocie.

Warto pilnować napięcia zasilania i programowania. Teoretycznie wejścia procka powinny wytrzymać (CHYBA) 5v z programatora ale nie wiem jak sie zachowa sam procesor, czy napięcie nie wyjdzie gdzieś "bokiem" np przez piny zasilania na układ? Możesz programować na 3v3, lub na czas programowania zasilać z 5v, jeżeli reszta układu na to pozwoli, na czujniki, lcd itp

PostNapisane: 18 sty 2017, o 13:24 
Moderator

Rafciu napisał(a):
1. Czy zasilając uC napięciem 3,3V muszę coś ustawić w fuse bitach, czy po prostu zasilam układ niższym napięciem z dopuszczalnego zakresu i tyle.

skalarro napisał(a):
nic nie musisz w fusach ustawiać,

Niestety ZDECYDOWANIE trzeba to przemyśleć i wiedzieć co od czego zależy. W większości wypadków nic nie trzeba przestawiać w fusebitach ale niestety są przypadki, że jeśli ich nie ustawisz odpowiednio to po zasileniu proca +3,3V przestanie się w ogóle odzywać, natomiast ożyje gdy zasilisz go +5V

jakiś przykład ? proszę bardzo - pierwszy, prosty i najpopularniejszy

załóżmy że masz procka ATmega32 zasilanego +5V i taktujesz go kwarcem 20 MHz

WSZYSTKO ŚMIGA

włączasz zasilanie +3,3V i czasem działa czasem w ogóle nie działa (jakby trup)

NORMALNE - bo przy niższym napięciu nie wyrabia się oscylator wzbudzany przez zewn kwarc wtedy trzeba ustawić fusebit CKOPT !!! i nagle ! ... procek zaczyna działać ;)

Pytanie - "ale przecież w nowszych prockach np ATmega644 albo m88 itp nie ma fusebitu CKOPT ... to co zrobić?"

Odpowiedź: "za to w tych prockach w opcjach taktowania procka masz opcję FULL SWING EXTERNAL CRYSTAL" ;) Mało kto zwraca na to uwagę - tymczasem te fusebity załączają wewn oscylator współpracujący z zewnętrznym kwarcem do pracy w trybie RAIL TO RAIL. Żre to nieco więcej prądu podobnie jak załączenie CKOPT w starszych prockach o czym trzeba pamiętać - a więc nie za bardzo nadaje się to do zasilania bateryjnego bo nigdy nie zejdziemy porządnie do bardzo niskiego prądu w trybie uśpienia. Ale jeśli nie mamy zasilania bateryjnego tylko z zalisiacza - to żaden problem

a więc ? trzeba? czy nie trzeba ? ;)

Rafciu napisał(a):
2. Co z programowaniem? Przy pracy na 3,3V stan wysoki na pinach to też 3,3V, tradycyjny USBasp pracuje na 5V więc raczej nie pasuje

Nie "raczej nie pasuje" tylko LOS MASAKROS - w najlepszym przypadku najczęściej programowanie nie będzie w ogóle działać a w najgorszym można procka uwalić ... toż kłania się temat KONWERSJI NAPIĘĆ o której szeroko często opowiadam i na blogu jest poradnik jak sobie z nią radzić.

A więc co zrobić ? ŻADEN KŁOPOT - wystarczy ATB-USBASP który ma taką translację wbudowaną - więc korzystając z porządnego programatora ATB-USBASP - możesz podłączać go do swoich układów z prockami które mogą być zasilane w CAŁYM zakresie napięć

UWAGA!!!

od 1,8 V

do +5,5 V

i to będzie śmigać jak się patrzy

Rafciu napisał(a):
Mam przejściówkę ATB-USB-RS232 którą również można wykorzystać jako programator ISP i można ja przełączyć w tryb pracy 3,3V, czy takie programowanie jest bardziej prawidłowe?

DOKŁADNIE tak - jeśli masz naszą przejściówkę, a procka docelowego zasilasz z +3,3V to na przejściówce możesz sobie zmienić poziomy napięć z TTL na 3,3V i po zawodach

PostNapisane: 18 sty 2017, o 13:32 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
skalarro napisał(a):
nic nie musisz w fusach ustawiać,

mirekk36 napisał(a):
Niestety ZDECYDOWANIE trzeba to przemyśleć i wiedzieć co od czego zależy. W większości wypadków nic nie trzeba przestawiać w fusebitach ale niestety są przypadki, że jeśli ich nie ustawisz odpowiednio to po zasileniu proca +3,3V przestanie się w ogóle odzywać, natomiast ożyje gdy zasilisz go +5V

to miałem na myśli pisząc
skalarro napisał(a):
Pamiętaj o tym, że często przy niższym napięciu zasilania procek nie daje się taktować z max częstotliwością

Taki skrót myślowy ;]

PostNapisane: 18 sty 2017, o 14:06 
Moderator

skalarro napisał(a):
Taki skrót myślowy

Ja nie pisałem żeby podważać to co mówisz - tylko żeby dokładniej zwrócić uwagę na pewne kwestie ...

PostNapisane: 18 sty 2017, o 16:30 
Użytkownik

Już na pierwszej stronie podają:
• Speed Grade
– ATtiny25V/45V/85V: 0 – 4 MHz @ 1.8 - 5.5V, 0 - 10 MHz @ 2.7 - 5.5V
– ATtiny25/45/85: 0 – 10 MHz @ 2.7 - 5.5V, 0 - 20 MHz @ 4.5 - 5.5V
że częstotliwość taktowania zależy od napięcia.

mirekk36 napisał(a):
DOKŁADNIE tak - jeśli masz naszą przejściówkę, a procka docelowego zasilasz z +3,3V to na przejściówce możesz sobie zmienić poziomy napięć z TTL na 3,3V i po zawodach

Dlatego, bardzo zadowolony jestem z tego kombajnu, bardzo udany zakup ;)
Ostatnio dzięki wbudowanemu konwerterowi RS485 udało mi się pobawić sterownikiem PLC Siemens Simatic S7-200 bez zakupu drogiego kabla.

Przy okazji pytanko, czy dobrze rozumiem jeśli mam do wyboru w "Fusy uproszczone" wewnętrzny oscylator 6,4MHz i 8MHz i zaznaczę opcję CKDIV8- wewnętrzny podział zegara przez 8 to wybrana częstotliwość podzieli mi się przez 8 i uC będzie pracował z takim taktowaniem jakie wyjdzie z podziału, czyli w moim przypadku 0,8MHz lub 1MHz.

Bardzo dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi. :)

PostNapisane: 23 sty 2017, o 18:39 
Użytkownik

Rafciu napisał(a):
Przy okazji pytanko, czy dobrze rozumiem jeśli mam do wyboru w "Fusy uproszczone" wewnętrzny oscylator 6,4MHz i 8MHz i zaznaczę opcję CKDIV8- wewnętrzny podział zegara przez 8 to wybrana częstotliwość podzieli mi się przez 8 i uC będzie pracował z takim taktowaniem jakie wyjdzie z podziału, czyli w moim przypadku 0,8MHz lub 1MHz.
Dokładnie tak.

Strefa czasowa: UTC + 1