Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 mar 2025, o 18:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2016, o 22:16 
Nowy

Witam wszystkich.

[ proszę nie stosować koloru czerwonego w swoich postach - zarezerwowany jest dla moderatorów ok? - mirekk36 ]

W tym projekcie chce wykorzystać μC ATmega168A-PU. Czy poradzi sobie z ekranem, klawiatura i silnikiem? uC będzie programowany w języku C.Kolejne pytanie dotyczy zewnętrznego oscylatora/kwarcu czy będę go potrzebował? Co daje nam zewnętrzny kwarc? Jeśli byłby przydatny to jaki zakupić.

Jeśli zasypałem was pytaniami z bardzo niskiego poziomu to bardzo przepraszam, rozumiem że odpowiadanie na trywialne pytania może męczyć. Jednak chce dziś skompletować koszyk i zacząć programować pierwsze układy. Ten zamieszczony tu to taki późniejszy "target". Mam nadzieję ze sobie z tym poradzę w niedługim czasie.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lis 2016, o 22:31 
Użytkownik

Cytuj:
W tym projekcie chce wykorzystać μC ATmega168A-PU. Czy poradzi sobie z ekranem, klawiatura i silnikiem? uC będzie programowany w języku C.Kolejne pytanie dotyczy zewnętrznego oscylatora/kwarcu czy będę go potrzebował? Co daje nam zewnętrzny kwarc? Jeśli byłby przydatny to jaki zakupić.

Cytuj:
Jednak chce dziś skompletować koszyk i zacząć programować pierwsze układy...
Mam nadzieję ze sobie z tym poradzę w niedługim czasie.

Hej,
To ja poradzę Ci w ten sposób: zanim wejdziesz w głęboką wodę, to w pierwszej kolejności naucz się pływać i kup sobie BB:https://sklep.atnel.pl/pl/p/Mikrokontrolery-AVR-Jezyk-C-podstawy-programowania-PL-Ksiazka-Pendrive/75
Masz tu kompedium wiedzy od podstaw. Jak załapiesz o co chodzi, to takie projekty jak ten z postu ogarniesz przy herbatce na śniadanie :)

PostNapisane: 21 lis 2016, o 20:58 
Nowy

@buz11 Dzięki, kiedyś już programowałem jakaś atmege na zajęciach w szkole. Książka juz zamówiona (w innym sklepie).

buzz11 i dambo dzięki za odpowiedzi!

PostNapisane: 22 lis 2016, o 11:16 
Użytkownik

Nie wiem czy chcesz,żeby ten schemat był poglądowy czy jak, ale mega 16 i 168 to nie jest to samo.
168 w PDIP ma 28pinów
16 ma 40

Strefa czasowa: UTC + 1