Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lis 2024, o 10:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ekran LCD
PostNapisane: 20 paź 2012, o 09:50 
Nowy

Witam Was,

Jakiś czas temu stałem się szczęśliwym posiadaczem zestawu ATB wraz z książkami. Po 2ch tygodniach zabawy z diodami, przyciskami oraz ekranem LED przyszedł czas na ekran LCD. Na początku chciałem uruchomić program z książki bez modyfikacji, aby zobaczyć od razu jak to działa w praktyce.

W pliku nagłówkowym lcd44780.h jest zdefiniowany port B oraz piny 0,1,2 ; 4,5,6,7 jako połączenie do ekranu LCD.
Zabrałem się więc do roboty i podłączyłem:
RS -> PB0,
RW -> PB1,
E -> PB2,
D4 -> PB4,
D5 -> PB5,
D6 -> PB6,
D7 -> PB7.

Nie dokonywałem żadnych innych zmian (zworka do RW jest podpięta do uC). Procesor jaki używam to 644PA lecz to raczej nie ma znaczenia w przypadku tego programu. Po skompilowaniu, wgraniu oraz zresetowaniu RI niestety ekran nawet się nie podświetlił.

Jestem początkujący z elektroniki więc prawdopodobnie coś pominąłem :-)

PS. Na początku programu są linijki:
DDRD |= (1<<PD0);
PORTD |= (1<<PD0);

Czy są one w ogóle do czegoś potrzebne? Widziałem też przed funkcją main deklarację zmiennych ulotnych (volatile), które w nazwie miały "pwm" lecz również nie widzę wykorzystania tych zmiennych (nie mówiąc już o wykorzystaniu "pulse with modulation" w LCD).

Będę wdzięczny są pomoc :-)

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Ekran LCD
PostNapisane: 20 paź 2012, o 10:12 
Moderator

Jasne nie ma sprawy już leci pomoc ;)

1. uruchamiasz przykłady z DVD z książki pod Eclipse ??? Jeśli nie to zrób to w ten sposób OK ?
2. ale zanim uruchomisz przykłady z DVD - to czy zaglądasz czasem na naszą stronkę w celu pobrania aktualizacji do książek ?

http://atnel.pl/uaktualnienia-programow-do-dvd.html

bo jak widzisz jest tam także aktualizacja do LCD

3. linijki

DDRD |= (1<<PD0);
PORTD |= (1<<PD0);

na początku kodu zwykle służyły mi do zapalania podświetlenia na LCD czyli ten pin procka był podłączony do BCK_LIGHT (ostatni pin na wyprowadzony złączu LCD) - możesz go nawet kabelkiem podłączyć dla próby bezpośrednio do VCC i zobaczysz że podświetlenie się zapali. A później do jakiegoś pinu procesora i wtedy trzeba jak w tych linijkach wyżej - ustawić go na WYJŚCIOWY i podać stan wysoki

ale uwaga !!! jeśli PD0 albo PD1 to trzeba mieć rozpięte zworki RX i TX od łącza RS232 (nad procesorem te żółte)

z drugiej zaś strony zrób całkiem inaczej:

zmień piny LCD na cały PORTA w ten sposób:

RS - PA0
RW - PA1
E - PA2
D4 - PA3
D5 - PA4
D6 - PA5
D7 - PA6

podświetlenie - PA7

i wtedy te dwie linijki zamień na:

DDRA |= (1<<PA7);
PORTA |= (1<<PA7);

i zobaczysz że ładnie ruszy .... a musisz wziąć jeszcze pod uwagę że nie każdy programator jest w stanie zaprogramować procka jeśli w tym samym czasie na liniach ISP jest podłączony LCD - a przecież jeśli podłączasz go do PORTB to właśnie przecież na PORTB są linie ISP - nieprawdaż ?

powodzenia i daj znać jak poszło ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 20 paź 2012, o 11:48 

Chciałem tylko zapytać czy tego 644AP masz oryginalnie od nowości kupionego z zestawem ATB czy sam zmieniałeś, bo osobiście mailem problemy z ustawieniem fusów na tym procku przed avr calculator

PostNapisane: 20 paź 2012, o 12:12 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Chciałem tylko zapytać czy tego 644AP masz oryginalnie od nowości kupionego z zestawem ATB czy sam zmieniałeś, bo osobiście mailem problemy z ustawieniem fusów na tym procku przed avr calculator

O ... a jakie kłopoty ? chociaż fakt - trzeba pamiętać żeby zaznaczyć "ptaszka" obok pola wyboru procków o nazwie "lista pełna" ale to tylko to.

czy kolega jeszcze o czymś innym mówi ?

Tytuł: Re: Ekran LCD
PostNapisane: 20 paź 2012, o 12:44 
Nowy

Ahh, super, dzięki.

Problem był w tym, że nie podłączyłem właśnie podświetlenia ekranu (stąd moja konsternacja z tymi dwiema linijkami).
Zmieniłem też na port A dla pewności. W każdym razie wszystko ładnie się wyświetla więc czas trochę się pobawić :-)

Jeszcze raz dzięki.

Strefa czasowa: UTC + 1