Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 gru 2024, o 18:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 paź 2016, o 20:59 
Nowy

Czasy są takie same zarówno dla moduły wifi jak i BT. Urządzenia gadają ze sobą, komunikacja jest w porządku, zarówno podczas przesyłania przez wifi jak i przez BT. Impuls o który pytałeś wynosi około 26us w obu przypadkach, zgadza się to oczywiście z prędkością UARTA wybraną na 38400 bps, 1/38400 ~26us.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 paź 2016, o 00:32 
Użytkownik

Proponuję rzucić okiem na to zdjęcie:
Obrazek
Może jestem w błędzie, ale ja tam widzę błąd.
Z tego co wiem to wyprowadzenie o numerze 2 z arduino (digital pin 2), raczej nie powinno być podłączone do Vcc modułu ATB BTM-222, bo jeśli tak, to znaczy, że wyprowadzenie nr 2 jest na stałe podłączone do Vcc. ;)
Warto też odłączyć tą dodatkową antenę podłączoną do digital pin 4.
Poprawiłbym jeszcze tą antenę w module z ATNEL-WIFI232-T, bo sygnał masz słaby, tylko 35%? Gdzie znajduje się router?
Myślę, że warto to sprawdzić.
Powodzenia!

PostNapisane: 6 paź 2016, o 06:14 
Nowy

Wiem, że nie jest to idealne połączenie, ale dwa wygody podpielem pin nr 2(arduino) do Vcc. Sprawdzałem jednak wszystkie opcje, bez podłączonego tego pinu, na innym arduino. Router jest piętro wyzej stąd taki slaby sygnał, jednak sprawdziłem znosząc go juz dam. Sygnał uległ poprawie jednak to nic nie pomogło. Sprawdziłem podlaczenie w trybie AP, zeby pominac router również bez efektów. Wszystko działa super, ale z innym prockiem. Dodatkowa antena została przewidziana już do dalszych testów projektu, nie mniej jednak dla sprawdzenia poprawności komunikacji jest zbędna, watpie jednak zeby miała jakis wpływ :-P

Sugestie się kończą, moze wrzuce kod BLS'a moze tam jest jakiś mały babol przez który nie działa z modułem wifi.

PostNapisane: 6 paź 2016, o 10:07 
Użytkownik

A spróbuj podłączyć ten zestaw na pająka wykorzystując kabelki z zestawu ATB. Z tym że zasilanie do atbwifi weź przy samej przetwornicy.
Obniż prędkość do najniższej możliwej dla twojego kwarcu. Zwróć tylko uwagę na błąd wyliczonej transmisji.

PostNapisane: 6 paź 2016, o 10:36 
Nowy

Próbowałem również na pająka z zestawem Leonardo. Dodałem kondensatory, aby dodatkowo przefiltrować napięcie zasilania.
Prędkość zmieniona na 9600 bps niżej chyba nie ma sensu - efektów brak. Zestaw testowy poniższej.
Obrazek

Wsad nie zaczyna się nawet wgrywa do procka cały czas Programmed bytes: 0.

Obrazek
Znalazłem podobny wątek na forum http://forum.atnel.pl/topic14804.html użytkownika Anysiu68 jego problem był identyczny z tym, że z prockiem ATmega88PA.
Pomogła dopiero kompilacja BLS'a dla ATmega88P.
Nie wiem czy to ma jakiś wpływ, co prawda próbowałem już wsadu BLS'a dla 32U2 i podobnych, ale również bez skutku.
Może jednak warto iść tą drogę, tylko gdzie szukać w tym błędu?

PostNapisane: 6 paź 2016, o 11:54 
Użytkownik

A nie lepiej zgadać się z Mirkiem, żeby zerknął przez Team Viewera? W końcu zna swoje moduły jak własną kieszeń.

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 6 paź 2016, o 12:36 
Użytkownik

skwarq napisał(a):
Znalazłem podobny wątek na forum http://forum.atnel.pl/topic14804.html użytkownika Anysiu68 jego problem był identyczny z tym, że z prockiem ATmega88PA.
Pomogła dopiero kompilacja BLS'a dla ATmega88P.
Nie wiem czy to ma jakiś wpływ, co prawda próbowałem już wsadu BLS'a dla 32U2 i podobnych, ale również bez skutku.
Może jednak warto iść tą drogę, tylko gdzie szukać w tym błędu?

Wydaje mi się pisałeś że po rs232 botloader działa Ci prawidłowo na arduino?
Czy też masz takie błędy?

PostNapisane: 6 paź 2016, o 12:40 
Nowy

PITERK napisał(a):
Wydaje mi się pisałeś że po rs232 botloader działa Ci prawidłowo na arduino?
Czy też masz takie błędy?

Zarówno po kablu jak i przez Bluetooth działa poprawnie, problem występuje tylko poprzez moduł wifi.
No nic będę łapał Mirka na skype i tyle, bo nic nie wymyślę :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1