Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 gru 2024, o 17:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 paź 2016, o 19:31 
Nowy

Witam wszystkich,
chciałem sobie wygenerować BLS'a dla ATmegi 32U4 (arduino pro micro), robiłem wszystko zgodnie z poradnikiem Mirkowym, ale niestety bls się nie generuje, a konsola wywala następujący błąd podczas generacji. Jak można wygenerować tego BLS'a dla UART1 dla tej ATmegii? Należy ręcznie pozmieniać plik main.c bootloadera?
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2016, o 20:25 
Użytkownik

Witaj
Bez urazy ale niestety chyba nie dokładnie obejrzałeś ten poradnikhttps://www.youtube.com/watch?v=1KcyLMuvcHQ
Mirek tam wyraźnie mówi iż domyślnie jest to dla UART0, jeżeli ma byc to inny UART to trzeba we własnym zakresie zmodyfikować plik main.c
Tu Mirek dokładnie o tym mówi https://youtu.be/1KcyLMuvcHQ?t=287

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 paź 2016, o 21:35 
Nowy

tak moja wina, BLS przerobiony do swoich potrzeb i działa, dziwiłem się tylko dlaczego wywala od razu taki błąd, ale chodziło ze moja ATmega ma dwa sprzętowe UARTy i są po prostu inne nazwy rejestrów.
Aktualnie ma problem z wgraniem wsadu przez ATB Wifi, poprzez zwykłego RS'a wszystko gra i buczy, a poprzez ATB Wifi staje na 1% i wyskakuje błąd, że czas przekroczony. Z pewnością Mirek o tym mówił teraz muszę tylko znaleźć w module co jest nie tak ustawione :P

No niestety, nic nie znalazłem ATB-WiFi skonfigurowany poprawie. Został przetestowany na ATmega32 w zestawie ATB 1.04 z taką samą konfiguracją i śmiga, że aż miło. Niestety z 32U4 ładowanie wsadu staje na 1% i wyskakuje błąd "Missing response from MCU - Time OUT !!!". Próbowałem z innymi wsadami ale jest to samo.
Przypuszczam, że jest to jakiś bug, ale coś źle zrobiłem, ale czy wtedy poprawie ładowałoby wsady poprzez przejściówkę RS232-USB?

Ostatnio edytowano 4 paź 2016, o 22:22 przez skwarq, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 paź 2016, o 21:49 
Moderator

skwarq napisał(a):
Z pewnością Mirek o tym mówił teraz muszę tylko znaleźć w module co jest nie tak ustawione

I to przed chwilą - przeglądaj pan forum ;)

topic16387.html

PostNapisane: 4 paź 2016, o 22:35 
Nowy

Przeanalizowałem Mirku Twoje poradniku, ale babola nie widzę. W zestawie ATB 1.04 (ATmega32) śmiga wszystko przez ATB-WiFi wsad się ładuje, ale niestety na 32U4 staję na 1%. Z kolei przy użyciu przejściówki RS wszystko działa wsad się ładuje. Prędkość RS'a ustawiłem na 38400bps, co dla kwarcu 16MHz daje błąd 0,2%, a więc OK.

PostNapisane: 4 paź 2016, o 22:37 
Moderator

a w module wifi też zmieniłeś prędkość?

PostNapisane: 4 paź 2016, o 22:40 
Nowy

Oczywiście prędkość zmieniona. Wsady się wgrywają do ATmegi32 z taki samymi ustawieniami ATB-Wifi, ale do ATmegi32U4 już niestety nie.
No musiałem prawdopodobnie coś źle zmienić w BLS'ie, albo czegoś nie zmienić, ale czy wtedy miałoby to prawo działać poprzez zwykłą przejściówkę RS-USB?

PostNapisane: 4 paź 2016, o 23:09 
Moderator

No tak jeśli na m32 ci działa przez wifi, poza tym na tym m32u4 też działa ci po kablu - no to powinno śmigać i po wifi

ale czy takiego samego taktowania używasz np dla m32 i dla m32u4 ?

PostNapisane: 4 paź 2016, o 23:32 
Nowy

Dziwna sytuacja również się dziwie co jest nie tak. Były inne kwarce, ale dla testów dałem taki sam do zestawu ATB (16MHz) i również działa bez problemu. Sytuacja stabilna dla m32 działa, a dla m32u4 niestety nie :D

PostNapisane: 4 paź 2016, o 23:34 
Moderator

No to trudno mi podpowiedzieć, a nie mam takich procków w ogóle - więc nie jestem w stanie nawet sprawdzić ... przykro mi.

PostNapisane: 4 paź 2016, o 23:42 
Nowy

Rozumiem, jeszcze coś pogłówkuje, a jak coś najwyżej nie będzie możliwości wrzucania wsadu za pomocą modułu wifi.

PostNapisane: 4 paź 2016, o 23:45 
Moderator

a nie możesz podsłuchać co się dzieje na liniach Rx i Tx ? procka ? ... .dla porównania gdy śmigasz po kablu i po wifi

przecież to łatwo porównać i wtedy będzie można zobaczyć co tam się dzieje...

aha przy okazji - nawet jak w procku siedzi sam BLS to też nie śmiga ?

PostNapisane: 5 paź 2016, o 01:32 
Nowy

tak cały czas próbuje przy samym BLSie w procku i również nic.
Podsłuchałem linie podczas wgrywania poprzez moduł Wifi i zwykłego RS'a, ale jak dla mnie dużo mi to nie mówi.
Podczas wgrywania za pomocą RS'a, widać ze procek restartuje się i przedstawia prawidłowo, następnie rozpoczyna się wgrywanie wsadu znaki @@, proces kończy się prawidłowo i uruchamia się wgrany wsad.
Kod:
&(128),0x7E00,atmega32u4,16000000,1*
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Hello here Monosem

Podczas wgrywania przez moduł wifi, jest podobnie, procek przedstawia się i zaczyna się wgrywanie wsady, ale zaraz się kończy i procek przechodzi w stan jakby uruchomionego cały czas BLS'a. Nie wiem dokładnie czy dobrze myślę, ale cały czas wysyła znak "?" i tak już bez końca pomimo restartu. Znak ten również wysyłany jest po restarcie procesora po prawidłowym wgraniu wsadu(domyślam się ze pochodzi z BLS'a).
Kod:
&(128),0x7E00,atmega32u4,16000000,1*
@?????????????????????????????????????????????????
??????????????????????????????????????????????????????????????????
???????????????????????????????????????????????????????????????????????

Z drugiej strony gadka wygląda już trochę inaczej, przy RSie widać ze MkBootloader wysyła żadanie resetu i rozpoczyna się wgrywanie wsadu (lecą jakieś szlaczki). Jest ich trochę dużo, więc jest tylko fragment :P
Kod:
uiwAT+RST?
▒{
▒▒
▒▒
▒▒
▒▒
▒▒
▒▒

Z kolei przy korzystaniu z modułu wifi, wysłane również zostaje polecanie restartu, z kolei dalej nie przesyłane są żadne szlaczki ani inne hieroglify :D To znaczy, że giną one gdzieś w module?
Kod:
uiwRST?

Mirku masz jakieś dalsze pomysły co sprawić i z czym to może być związane ? Nie lubię nierozwiązanych problemów, a to mnie zaczyna gnębić 8-)

PostNapisane: 5 paź 2016, o 06:47 
Moderator

a co to za znaczki te jakieś kwadraciki ? powinny być znaki zapytania, znaki @@@@ itp

więc tu jakiś problem chyba jest

weź ty dla testu kurczę zrób wszystko na standardowej prędkości 115200 i na kwarcu 11,0592 MH i wtedy sprawdź

PostNapisane: 5 paź 2016, o 07:20 
Nowy

Znaczki te pojawiają się na linii RX procesora, na linii TX wydać zawsze tylko znaki "?" lub "@".
Pobawię się jeszcze z różnymi prędkościami, może będą jakieś efekty. Niestety kwarca za bardzo zmienić nie mogę dla testów, posiadam dwie płytki gotowe już z tym procesorem, są to jednak płytki Arduino (Lenardo i Pro Micro). Na oby obu dwóch istnieje ten sam problem.

PostNapisane: 5 paź 2016, o 07:32 
Moderator

Ok sorki ale to dokąd nie sprawdzisz na kwarcach przyjaznych dla RS232 to ja się wyłączam ... Nie ma to jak bawić się na płytkach z przyspawanym na zawsze kwarcem - masakra ...

PostNapisane: 5 paź 2016, o 07:43 
Użytkownik

Z noty procka: "ATmega16U4/ATmega32U4 has an Enhanced Watchdog Timer (WDT)."
Tutaj pod koniec masz opis co zrobić: http://atnel.pl/mkbootloader.html

PostNapisane: 5 paź 2016, o 12:38 
Nowy

Tak watchdog sprawdzony, z tego co widzę main.c samo sprawdza czy procesor ma rozszerzonego watchdoga.
Brak linii //#define WDIFr, a w kodzie bootloadera zastąpiono go kodem.
Kod:
#ifdef WDIF
#endif

Kompilator sprawdza czy jest zdefiniowany dla każdego procka, jeśli jest to kompiluje odpowiedni fragment. Przynajmniej tak to rozumiem :D
Sprawdziłem na różnych prędkościach UART'a niestety bez skutku. Z ciekawości zaprzęgłem do działania moduł BT i co się okazuje również przez niego wszystko działa jak należy. Coś moduł wifi musi się gryźć z tym m32u4.
Zasilanie również sprawdzone oczywiście ;D
Dla pewność wrzucam jeszcze screeny z konfiguracji modułu wifi i z mkbootloadera, może ktoś dostrzeże jakiś babol.
Obrazek

PostNapisane: 5 paź 2016, o 13:14 
Moderator

ok a pokaż mi zakładkę Common z programu ATB WIFI Config - z rozwiniętym polem Language w ramce "International webpage" żebym zobaczył jakie tam masz dostępne opcje ?

PostNapisane: 5 paź 2016, o 13:19 
Nowy

Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, dostępny jest Polski i Angielski język.
Obrazek

PostNapisane: 5 paź 2016, o 13:24 
Moderator

to jest na 100% moduł wifi od nas z Atnela ? sorry, że pytam ale efekty wskazują jakby było inaczej

ale zdaje się, że pisałeś, że z ATmega32 to działa na wifi tak ? Wolę się upewnić ?

Bo jak mówię moim zdaniem to nie ma NIC a NIC wspólnego z rodzajem procka. WiFi nie może się gryźć z prockiem ...

prędzej jakieś kłopoty z zasilaniem np modułu wifi i wtedy ptaszki krzaczki się pojawiają

PostNapisane: 5 paź 2016, o 13:32 
Nowy

Mirku 100% kupiony od Ciebie ze sklepu Atnel w lutym tamtego roku. Wersja Firmware V1.0.05 nie wiem czy było jakieś poprawki, ale na stronie nic nie ma. Zasilanie były sprawdzane nawet na przetwornicy PWR3 + stabilizowany zasilacz 12V 1.4A dołączony do zestawu ATB 1.04 z tego co pamiętam, ba nawet podpoiłem do zasilacza laboratoryjnego :P
Wgrywanie wsadu działa na takiej samej konfiguracji modułu WiFi (ta sama prędkość RS'a, sieć wifi itp.) pod procesorem ATmega32. Układ testowany na zestawie ATB.
Pomysły mi się już skończyły dlaczego to działa nieprawidłowo :D

PostNapisane: 5 paź 2016, o 13:35 
Moderator

no to pomyśl skoro działa w zestawie ATB z m32 - to czym może się to różnić jeśli włożysz inny procek - o ile oczywiście sam bootloader działa a u ciebie działa - bo po kablu śmiga ...

Jak chcesz to złap mnie na skype i podłączę się zdalnie przez TeamViewer i zobaczę co się dzieje tylko czy jesteś w stanie zrobić to tak, że włożysz tego procka do zestawu ATB ? i na nim żeby to sprawdzić ?

PostNapisane: 5 paź 2016, o 13:47 
Nowy

Tak to jest już jest teoretycznie niczym się to nierożni i powinno działać, a życie jak zwykle wszystko weryfikuje :P
To jak wspominałem wcześniej Mirku, procki które posiadam są wbudowane w zestawy Arduino(Leonardo, Pro Micro).
Ze reguły projekt testuję na ATB, potem przenoszę go na jakieś arduino, jeśli jest mało wymagający.
Projektowanie, wytrawianie PCB i lutowanie zajmuje dość sporo czasu, a zestawy Aruduino można kupić za grosze, szczególne bezpośrednio od chińczyków. No niestety można ubolewać potem na tym, że się ma zaspawanego kwarca i lipa.
Dlatego, też nie widzę sensu pakować tego jakoś do zestawu ATB, jeśli wgl byłoby to jakoś możliwe.

PostNapisane: 5 paź 2016, o 14:26 
Moderator

no to jeszcze raz ci powiem - moim zdaniem jeśli to ATNEL-WIFI232-T a mówisz, że tak jest to znaczy - że jest jakiś kłopot albo na styku komunikacji procka w zestawie arduino albo kłopot z zasilaniem wifi podczas tej pracy .... ja obstawiam to drugie - albo jakieś niedopasowanie sygnałów

używasz przy podłączeniu do andruino też ATNEL-AIR ? czy jak podłączasz ten wifi ... tu szukaj na razie problemu - pokaż jak masz to zrobione

PostNapisane: 5 paź 2016, o 15:32 
Nowy

Tam używam podstawki Antel AiR, układ testuje na płytce stykowej. Arduino Pro Mico podłączone do ATNEL AIR, linie RX, TX oczywiście skrzyżowane. Zasilanie dostarczone z ATB PWR3, a do przetworniczki z zasilacza stabilizowanego.
Obrazek

Dla testów podłączyłem pod linie RX, TX oscyloskop aby zobaczyć co w trawie piszczy. Widać jakieś przesyłane ramki danych, sygnały na poziomie TTL.
Obrazek

PostNapisane: 5 paź 2016, o 15:57 
Moderator

a ok no to jak masz taki komplet ATB-PWR3 plus ATNEL-AIR to problem z zasilaniem można pominąć - no chyba że jeszcze ten zalisiacz stabilizowany ma np za słabą wydajność prądową

w takim razie jak mówię - musiałbym zdalnie pogmerać przez TeamViewer żeby zobaczyć co i jak

PostNapisane: 5 paź 2016, o 16:22 
Użytkownik

A jakim napięciem zasilasz procka w ATB a jakim w gotowych modulikach?

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 5 paź 2016, o 19:30 
Nowy

Mirku nie wiem czy byś mógł pomóc nawet na tym TeamViewerze, bo właściwe wszystkie możliwe pomysły, co jest źle zostały sprawdzone. Szkoda Twojego cennego czasu, lepiej jak zajmiesz się w tym czasie jakiś nowym poradnikiem :)
Fajnie by było jak to działało, ale niestety jest inaczej i trzeba to jakoś przeboleć.
Dobrze, gdyby miał ktoś ten procek oraz moduł wifi i mógł sprawdzić bootloadera u siebie. Wirtualny sok jabłkowy gwarantowany :D
Procek (ATmega 32U4) jest popularny występuję w Leonardo, Pro Micro i pewno innych arduklonach.

micky napisał(a):
A jakim napięciem zasilasz procka w ATB a jakim w gotowych modulikach?

Micky, moduły arduino jak i ATB 5V, oczywiście z przetworniczki PWR 3.

PostNapisane: 5 paź 2016, o 20:01 
Użytkownik

Ok, bo podejrzewalem jakies problemy z poziomami napiec.
Podaj dlugosc trwania najkrotszego impulsu (w miare dokladnie) w poprawnej ramce i tej blednej. Zaraz sobie wyprowadzimy po jakiej niby predkosci chce gadac ten Twoj UART, bo obstawiam rozjechane czasy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1