Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 mar 2025, o 16:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sie 2016, o 18:27 
Nowy

Witam,

Czy jest możliwe zbudowanie czujnika na atmega8 i czujniku temperatury ds18b20 (lub innym) w standardzie 4-20mA oraz pracującym w systemie dwuprzewodowym (jeden przewód - zasilanie, drugi przewód - wyjście 4-20 mA)? Ze zbudowaniem takiego czujnika z trzema przewodami nie mam problemu, jednak bardzo zależy mi na tym, żeby było to urządzenie dwuprzewodowe. Kilka dni nad tym siedzę i nic sensownego nie wymyśliłem. Jeśli w ogóle jest coś takiego możliwe to prosiłbym o jakieś wskazówki.

Z góry dziękuję za pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sie 2016, o 19:02 
Użytkownik

Nigdy nie próbowałem tego zrobić ale ja zabrał bym się do tego tak napisał bym kod do obsługi ds18B20 ( w blue-boku masz gotowy kod) a wyniki pomiaru zrobiłbym na DAC na rezystorach tak jak masz w [url]]https://www.youtube.com/watch?v=0rPIv6Ojqqs[/url] tylko na wyjściu daj wzmacniacz operacyjny.
albo specjalistyczny układ scalony DAC.

PostNapisane: 31 sie 2016, o 19:59 
Nowy

Nie o to mi do końca chodziło. Odczyt temperatury z czujnika oraz pętlę prądową mam gotową, jednak urządzenie potrzebuje trzech przewodów. Zasilanie, masa oraz przewód prądowy 4-20 mA. Problem polega na zredukowaniu przewodów do dwóch (zasilanie + przewód prądowy). W automatyce istnieją takie czujniki. Nie mam pojęcia jak są do końca zbudowane. Być może potrzebują mniej niż 4 mA i dlatego jest to możliwe.

PostNapisane: 31 sie 2016, o 21:29 
Użytkownik

Nie możesz pozbyć się masy z układu. Pętla prądowa ma przeważnie napięcie 24VDC czyli jest tam masa i plus zasilania. Pomiar odbywa się za pomocą mierzenia prądu płynącego przez obwód. Wystarczy między masę i plus zasilania włączyć tranzystor z rezystorem i sterować nim jako obciążeniem dla pętli. Problemem może być tu obciążenie pętli przez ATmegę i czujnik, bo cały układ musi pobierać mniej niż 4mA prądu. Odpada nam w tym wypadku zasilanie przez 7805 (sam pobiera między 5 a 8mA) i inne stabilizatory liniowe. Z przetwornicami też może być problem.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 06:46 
Użytkownik

Witam
Papryk napisał(a):
Odczyt temperatury z czujnika oraz pętlę prądową mam gotową, jednak urządzenie potrzebuje trzech przewodów. Zasilanie, masa oraz przewód prądowy 4-20 mA.

A nie prościej byłoby to narysować z odpowiednim komentarzem - jeszcze trochę potrwa zanim ustalicie co już jest, a co należy zmienić ;)

Pozdr.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 08:43 
Użytkownik

Slaweczek napisał(a):
Ten czujnik moze pracowac w trybie tzw. pasoźytniczym (parasite) i wtedy wystarcza dwa przewody. Zasilanie na czas pomiaru pobierane jest z pinu data. W nocie znajdziesz info na ten temat. Pod C++ jest to zaimplementowane w bibliotece ds18b20.h :)
To jedyne mozliwe rozwiazanie dwuprzewodowe jezeli chodzi o ten czujnik :)

Tylko mu chodzi o to, żeby temperaturę odczytywać w zakresie 4-20mA.
Papryk pyta się jak wykonać przetwornik temperatura - prąd, gdzie temperatura jest mierzona przez ds18b20, a odczyt z tego przetwornika jest dokonywany przez pętlę prądową 4-20mA (z tym, że cały przetwornik jest zasilony z tej pętli).

Przydałby się tu schemat jak to widzisz Papryk, żeby inni którzy nie są w tej tematyce obeznani wiedzieli o co Ci chodzi.

Papryk musiałbyś pokombinować z układami picopower, aby pobór prądu przez wykonywane przetwornik nie przekroczył 4mA (a najlepiej w założeniach daj trochę mniej, np. 3,5mA, bo 4mA jest traktowane w niektórych urządzeniach jako 0).

Ciekawy temat, sam jestem zainteresowany sposobem wykonania urządzeń zasilanych w pętli prądowej.
Jeszcze ciekawiej się robi, jak masz kilka urządzeń w tej pętli, np. 3, z czego 2 są z niej zasilane. Muszą to być chyba układy o bardzo niskim poborze prądu.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 08:47 
Użytkownik

Widze ze w dobie mikroprocesorow zapomniano o termistorach... Nawet zwykla dioda moze posluzyc jako czujnik temperatury. Wszystko zalezy od zakresu mierzonych temperatur. Papryk pomysl o termistorze i podepnij do ADC w najprostszy sposob.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 09:35 
Użytkownik

Slaweczek napisał(a):
@Danielos, dlatego napisalem, ze z tym czujnikiem inaczej sie nie da :)

Spoko;)
Teraz się zorientowałem o co dokładnie Ci chodziło (po zajrzeniu do noty :oops: ). Czujnik DS18B20 pobiera właśnie 4mA, więc raczej się nie da.

Z resztą też jestem ciekaw jak są wykonywane takie urządzenia, które są zasilane z pętli prądowej (szczególnie wskaźniki, np. http://www.simex.pl/produkt/1740) - więc czekam jak się ten wątek rozwinie, czy umrze śmiercią naturalną - co jest bardzo prawdopodobne.

Jedynie inny element wykorzystać jako czujnik:
SP2LUB napisał(a):
Widze ze w dobie mikroprocesorow zapomniano o termistorach... Nawet zwykla dioda moze posluzyc jako czujnik temperatury. Wszystko zalezy od zakresu mierzonych temperatur. Papryk pomysl o termistorze i podepnij do ADC w najprostszy sposob.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 12:56 
Nowy

Dzięki za wskazówki. Czyli Atmega i ds18b20 odpadają. Pętla prądowa na wzmacniaczu operacyjnym ua741C raczej też, bo WO pobiera 3.3 mA, więc po dołączeniu innych scalaków na pewno przekrocze 4 mA. Pozostaje jeszcze termistor. Poniżej umieszczam schemat pierwszego pomysłu jaki mi wpadł do głowy. Pytanie tylko czy to ma prawo działać i gdzie podłączyć masę WO. Jeśli zastosuje NPN i podłącze masę do kolektora równolegle do rezystora to zadziała?

Obrazek

Poniżej umieszczam schemat jak całość ma mniej więcej wyglądać.

Obrazek

Edit: Dobra już wiem, że to nie ma prawa działać, ponieważ napięcie na wejściu nieodwracającym będzie się zmieniać nieliniowo.

Ostatnio edytowano 1 wrz 2016, o 13:22 przez Papryk, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 13:13 
Użytkownik

A czym jest to podyktowane że koniecznie muszą być tam 2 przewody ?
co do wzmacniaczy operacyjnych bez trudu znajdziesz wzmacniacz który pobiera mniej niż 1mA.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 13:26 
Nowy

Taki mam projekt. W automatyce większość przetworników zasilanych jest z pętli prądowej. Nie trzeba się martwić o zasilanie zewnętrzne, wystarczą dwa przewody i mamy pomiar i zasilanie.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 14:22 
Użytkownik

Pewnie można to zrobić w taki sposób, żeby dla stanu 1 układ pobierał więcej prądu niż dla stanu 0 (albo odwrotnie, jak sobie przyjmiesz). Ale dlaczego ten 3 przewód jest problemem?

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 14:55 
Użytkownik

Kolego czarekgr, to nie jest czujnik cyfrowy, tylko analogowy. W zależności od zmiany jednego parametru (np. temperatura, ciśnienie etc.) zmienia się prąd w zakresie 4-20mA.
Trzeci przewód nie jest problemem. W automatyce przyjęto standard dwuprzewodowy. Może ze względu na stosunkowo długie połączenia (cięcie kosztów ;) ). Jeżeli kolega Papryk pisze, że potrzebuje w standardzie dwuprzewodowym, to znaczy, że chce podmienić jakieś urządzenie, które było wyprodukowane właśnie w tym standardzie.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 20:24 
Nowy

Produkowane są specjalizowane układy pętli prądowej. Np Texas Instruments seria XTR. Może tam warto poszukać inspiracji.

Strefa czasowa: UTC + 1