Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 lis 2024, o 20:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Generator RC
PostNapisane: 14 lip 2016, o 09:44 
Użytkownik

Witam postanowiłem zrobić mojemu znajomemu
prosty generator RC często mnie wspomaga w sprawach mechanicznych
czasami trzeba wyjąć jakieś zepsute narzędzie itp.

Studiując blue book poradziłem sobie ze stroną cyfrową ale mam pytanie odnośnie generatora RC

Mam kilka rezystorów i kondensatorów rezystory zmieniam przekaźnikami bo jest ich mało i nie chciał bym się gimnastykować z mosfetami P, a może jest inne rozwiązanie ?
Kondensatory mam równolegle podłączone i kluczowane tranzystorami.

Nie wiem czy w przypadku generatora RC mogę zastosować układ jak poniżej,
Obrazek
ponieważ napięcie na wyjściu będzie się zmieniało do maksymalnego tj około 200V do 20V na wyjściu
tranzystory otwieram napięciem bramki około 12V (zastosuję drivery)

Pojemności w generatorze mam od 10p do 4,7n nie wiem czy łącząc równolegle te mosfety nie będę miał dodatkowych pojemności
Nie zależny mi na ekstra precyzji tylko na okresowym przebiegu na wyjściu

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2016, o 13:03 
Użytkownik

To co przedstawiłeś to filtr dolno przepustowy, popatrz w internecie na temat generatorów, np http://elektronik.tl.krakow.pl/lib/exe/fetch.php/miernictwo:generatory_rc-ver1.pdf

PostNapisane: 14 lip 2016, o 13:20 
Użytkownik

Jakieś życzenia co do zakresu generowanych częstotliwości, kształtu napięcia wyjściowego, amplitudy napięcia wyjściowego ?
Rozwiązań jest wiele... Jeżeli chodzi o prostokąt , to może np. poczciwy NE555 ?
Pozdr.

PostNapisane: 14 lip 2016, o 13:51 
Użytkownik

Albo jedna mikroskopijna ( obudowa SOT23-5) bramka nand shmit z jednym rezystorem i jednym kondensatorem ;-)

PostNapisane: 14 lip 2016, o 13:58 
Użytkownik

Dziękuję za zainteresowanie :)

Panowie chyba nie do końca chyba się rozumiemy.
Z układu RC będzie prostokąt no prawie ;)

Mam tu dosyć wysokie napięcie bo 200V
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę bezkarnie podłączać dodatkowe pojemności mosfetami

Pozdrawiam

PostNapisane: 14 lip 2016, o 14:10 
Użytkownik

stachu napisał(a):
Mam tu dosyć wysokie napięcie bo 200V
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę bezkarnie podłączać dodatkowe pojemności mosfetami

Coś zupełnie źle kombinujesz. Po co chcesz te pojemności przełączać, czy to one mają decydować o częstotliwości? Bo jeśli tak, to trzeba zrobić
normalny generator, czy na procku, czy 555 czy inny i dorobić na tych tranzystorach wyjście wysokonapięciowe. Napisz może do czego to ma służyć. będzie coś łatwiej doradzić.
W tym co narysowałeś uzyskasz najwyżej przebieg podobny do trójkątnego.

PostNapisane: 14 lip 2016, o 14:34 
Użytkownik

Pojemności decydują o częstotliwości, i o energii jaką mam na wyjściu.

Pozdrawiam

PostNapisane: 14 lip 2016, o 17:18 
Nowy

Powiem szczerze że chwilę musiałem się zastanowić o co chodzi w Twoim układzie - pewnie stąd pytania i pomysły kolegów.

Problem jest takiej natury - jaki będzie przebieg na kondensatorze w puncie układu do którego ten obwód podłączysz ?

Myślę że na drenie będzie napięcie przemienne - więc układ nie będzie działał do końca tak jakbyś chciał (co nie znaczy że nie będzie działał wcale).

PostNapisane: 14 lip 2016, o 17:27 
Użytkownik

Dokładnie i tego się obawiam, napięcie na bramce będę miał 15V a na wyjściu regulator będzie dbał żeby napięcie nie spadło poniżej 20V i dlatego mam wątpliwości czy można tak dodawać te pojemności.

Na wyjściu mam łuk elektryczny czyli zwarcie ograniczone rezystorem i o częstotliwości 1/RC

Pozdrawiam

PostNapisane: 14 lip 2016, o 18:04 
Użytkownik

a spróbuj może tak?

https://www.google.pl/search?hl=pl&site ... hmZ28cdVp8

i zajrzyj do linku https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... vLy0z8AnQw

tak wogule to nie łapie jak masz 15V na wyjście 20V // to skąd i po co Ci 200V i jeszcze 3A ?
a to co pokazałeś na schemacie to typowy filtr

// Pojemności w generatorze mam od 10p do 4,7n nie wiem czy łącząc równolegle te mosfety nie będę miał dodatkowych pojemności
Nie zależny mi na ekstra precyzji tylko na okresowym przebiegu na wyjściu // okresowa to co ile ?

tranzystory maja pojemności ! , ale przy takich kondensatorach to chyba można pominąć jak i pojemności ścieżek // nie znam dokładnych częstotliwości
ale ja bym proponował jakiś generator odpowiedniego przebiegu // trójkąt, prostokąt ,piła ,sinusoida z rezystancyjną zmiana częstotliwości przebiegu i wtedy jak już chcesz to przełączał bym tylko rezystory w pętli modulacyjnej

PostNapisane: 14 lip 2016, o 18:43 
Użytkownik

Stachu a możesz zdradzić do czego ma posłużyć ten prosty generator RC? Czytając ten wątek mam poważne wątpliwości czy w ogóle wszyscy tutaj myślą o tym samym :) Prosty generator RC ok, ale co mają robić te mosfety w dodatku te potworne moce (600W).. Możesz użyć linearyzowanych bramek do generowania przebiegu bez konieczności przełączania elementów rezonansowych a kontrolować częstotliwość przy pomoce pętli PLL zbudowanej na AVRku... potem możesz to wzmacniać najlepiej liniowym wzmacniaczem do mocy nawet kilowata jak potrzebujesz... Ja jednak nie bardzo ogarniam jaką ścieżką podążasz..

PostNapisane: 14 lip 2016, o 19:04 
Użytkownik

Fakt może od początku chciałbym zrobić elektrodrążarkę do wyciągania złamanych narzędzi.

Najkrócej zapala się łuk elektryczny między elektrodą a materiałem następuje wypalenie materiału, regulator pilnuje aby podczas spadku napięcia elektrody zwiększyły odległość od siebie. W klasycznych rozwiązaniach najmniejsze drążarki mają 180VDC i 20A.

Po przerzuceniu różnych rozwiązań okazało się że układ RC do wyciągania narzędzi jest najszybszy i najbardziej wydajny choć stosowany w latach 40 dopóki nie wymyślili jak to inaczej robić.

Chciałbym zmienić to na postać cyfrową i zmieniać wartości elementów RC przy pomocy procka.
Jak widać sprawa nie jest prosta bo dość duże napięcie i prąd. Oraz napięcie radośnie skacze.

PostNapisane: 14 lip 2016, o 19:39 
Użytkownik

uuu kolego no to na bogato jedziemy :) rzeczywiście temat jest kosmiczny... Tutaj trzeba się trochę przekopać przez wiele różnorakich problemów. Muszę pogrzebać w moich starych zasobach. Kiedyś naprawiałem starą elektrodrążarkę która ciężko pracowała wykonując otwory w obiektach ze stali hartowanej. Otwory o różnych kształtach a co za tym idzie bardzo różnych parametrach iskry.. tam się ustawiało wszystko analogowo, łącznie z parametrem dielektryka w którym obiekt i elektroda pracowały (olej chyba silikonowy). Postaram się coś poszukać, to rzeczywiście był układ generatora mocy i podobnie jak w Twoim pomyśle, parametry generatora ustawiane były za pomocą tyrystorów.

PostNapisane: 14 lip 2016, o 20:06 
Użytkownik

Temat jest wymagający ale lubię takie :)

Będę bardzo wdzięczny za jakiś schemat może kontakt na pw.

Jeśli nie da się to pozostają przekaźniki, troche to ograniczy możliwości kombinacji RC ale trudno

Pozdrawiam :)

PostNapisane: 14 lip 2016, o 20:24 
Użytkownik

Niestety nie zostały mi żadne schematy, tylko jakieś brudnopisy.. Jednak informacje jakie mi się przywołały przy okazji tej retrospekcji mogą nadać jakiś kierunek... otóż maksymalne parametry generatora drążarki 80V 15A, natomiast energia iskry oczywiście zależna od kondensatorów które rozładowywały się dają impuls prądowy w postaci iskry. 10 sztuk kondensatorów 4,7uf/400V (kondensatory foliowe) dołączane równolegle to elektrody za pomocą tyrystorów, natomiast zespół rezystorów ograniczających prąd to czarna dziura w zapiskach i pamięci ponieważ był to odrębny blok składający się z dużej ilości rezystorów drutowych ustawionych pionowo i załączanych stycznikami... reszta to była już cyfrówka która sterowała posuwem (pionowym i X/Y). Tyle pamiętam.. a było to jakieś 15 lat temu.

Takie coś znalazłem czesząc fora CNC. Może też już na to się natknąłeś:

Obrazek

Niestety kwestia przełączania elementów wciąż pozostaje otwarta :)

PostNapisane: 14 lip 2016, o 20:54 
Użytkownik

Już większość internetów spenetrowałem. CNC forum już przeczytałem.
Niestety jeśli są schematy to poglądowe :( może gdyby szukać w publikacjach za wschodniej granicy. Niestety nie znam cyrylicy.

PostNapisane: 15 lip 2016, o 00:17 
Użytkownik

Witam,
Tak mi strzeliło do głowy, tylko nie wiem czy to ma jakiś sens.? :?
Może pomyśleć coś nad wykorzystaniem gotowych układów ze spawarki inwertorowej.
Jeżeli zdało by egzamin to pozostało by dopracowanie wysterowania.
Nie wiem jak się ma jedno do drugiego, z parametrami.
Takie skojarzenie .

PostNapisane: 15 lip 2016, o 09:49 
Użytkownik

Kiedyś wpadł mi w ręce schemat czegoś takiego. Szczegółów sobie nie przypomnę, ale chyba tam jakiegoś generatora nie było. Elektroda opadała i była podnoszona elektromagnesem po wykryciu przepływu prądu. Czyli tak sobie podskakiwała drążąc otwór. Ale to widziałem bardzo dawno, więc może tylko to zapamiętałem. Pewnie nie obejdzie się bez kilku eksperymentów.

PostNapisane: 15 lip 2016, o 10:34 
Użytkownik

Zagadnienie sprowadza się do kontrolowania (w jakiś sposób) energii zgromadzonej w kondensatorze ,który "oddaje" tę energię łukowi elektrycznemu.
A gdyby sprawdzić tę "ścieżkę" ?
Obrazek
Zakładając trafo bezpieczeństawa 1:1 z prostownika dwupołówkowego mamy przebieg jednokierunkowy o amplitudzie ok. 400V. Wyłapujemy przejście przez zero przebiegu wejściowego. Układ uK pozwala(tyrystory ON) dostarczyć do kondensatora napięcie do momentu uzyskania zadanego poziomu napięcia, wtedy tyrystory OFF. Na początek dostarczałbym "całe" połówki sinusoidy. Po obniżeniu napięcia do określonej wartości tyrystory ON itd. Oczywiście separacja galwaniczna na wejściu i wyjściu układu uK.
Pozdr.

PostNapisane: 15 lip 2016, o 11:05 
Użytkownik

Może od początku spawarka inwerterowa była by super rozwiązaniem gdyby dało się regulować napięcie zapłonu od 70V do 200V niestety nie znalazłem czegoś takiego.

A rozwiązało by to 80% problemu.

Co do tyrystorów nie jest to tak fajnie bo nie każdy kształt impulsu jest efektywny.
Musiał bym się zapoznać z tym układem bliżej bo nie miałem potrzeby używać prostowników sterowanych.

Chyba jednak skończy się na przekaźnikach...

Pozdrawiam

PostNapisane: 28 lip 2016, o 23:54 
Użytkownik

Najprościej jak sie da to duże trafo -> mostek diodowy -> kondy filtrujące -> dławik (konieczność) -> Dioda bądź zestaw diód -> przetwornica od monitora (podświetlanie)
dzięki temu duży prąd dostarcza trało a zapłon wywołuje wysokie napięcie z przetwornicy CCF. Jeśli konieczne to robisz dzielnik pojemnościowy i możesz regulować napięciem zapłonu.

Po problemie

Pozdrawiam

PostNapisane: 29 lip 2016, o 14:09 
Użytkownik

Możesz o tym coś więcej powiedzieć, skąd mogę wytargać taką przetwornicę lub jak regulować dzielnikiem napięcie zapłonu to było by bardzo ciekawe.

Pozdrawiam

PostNapisane: 29 lip 2016, o 19:48 
Użytkownik

Obrazek
Na szybko nakreśliłem schemat , w ten sposób zaprojektowałem palnik plazmowy.
D1 i D2 - mus być co najmniej na 2razy takie napięcie (VR) jakie oczekujesz na zaciskach POWER_PAD
D1 musi być o 1/3 większa zdolność obciążenia prądowego niż Twoje założenia projektowe.
R1 C4 dobrane eksperymentalnie choć z reguły wiem że przetwornice od opisanych poniżej świetlówek są nie stabilne bez obciążenia stąd te R1.
Zresztą mało która przetwornica bez obciążenia jest stabilna :D

Kiedyś były takie zestawy do tuningu PC - 2 świetlówki 30cm + inverter tamte zestawy znakomicie by się nadały. Aczkolwiek nadał by sie każdy który po prostu generuje zadowalające Ciebie napięcie.
Uwaga w tych układach panują naprawde wysokie napięcia, apeluje o rozwagę.

Pozdrawiam

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 31 lip 2016, o 22:18 
Użytkownik

Witam

Rozejrzałem się troszeczkę i wybrałem do testów przetwornicę od podświetlania matrycy LCD (przetwornica na jedną świetlówkę)
Jakiego napięcia na wyjściu mogę się spodziewać takiej przeworniczki ?
Chciałbym otrzymać max 200V niestety nie wiem jakiego napięcia mogę się spodziewać na wyjściu i czy posiada ona jakiś stabilizator prądu, bo chciałabym strzelać z niej impulsowo.
Pisałeś wcześniej że napięcie można regulować dzielnikiem pojemnościowym czy da się to jakoś policzyć lub oszacować ?

Nurtuje mnie czy drugiego źródła nie da się zastąpić przetwornicą nawet może z trybem stało prądowym
Jak rozważałeś palnik to pewnie myślałeś o tym.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 31 lip 2016, o 23:39 
Użytkownik

Oczywiście sam to zauważyłeś, mi było prościej zaprojektować przetwornice impulsową niż bawić się w przerabianie. Dlaczego prościej już tłumacze,
Przetwornice które opisywałem zwykle widuje w konfiguracji przetwornic samowzbudnych co znaczy tylko tyle ze same się "huśtają" poprzez jakieś sprzężenie zwrotne.
I teraz zaczyna się zabawa
Niema sprzężenia które zazwyczaj jest jakąś pętlą prądową np z odczepu uzw. trafa to nie ma oscylacji. Jest zwarcie niema oscylacji niema sprzężenia , jest impulsowe obciążenie to napięcie w przetwornicy zaczyna tętnić ale nie w dół napięciem tylko do góry (wynik oddania części reaktancji z trafa)
dlatego te przetwornice mają pewien rozrzut napięć zależne od przekładni trafa sprzężenia i rodzaju obciążenia
Konkluzje ja bym na Twoim miejscu wykonał układ testowy i mierzył zwykłym multimetrem napięcie na wyjściu
napięcia jakiego możesz sie spodziewać 800V (+/- 150V). Jeśli pójdziesz tą drogą to pamiętaj o tym że mierniki zwykle mierzą takie napięcia o częstotliwości do 400hz tam panują częstotliwości rzędu 100khz
wiec wykonaj również układ prostowniczy i obciążenie wtedy możesz śmiało mierzyć. BĄDŹ OSTROŻNY , BHP PRZEDE WSZYSTKIM TO JUŻ NIE 5VDC DO ZASILANIA STYKÓWKI CZY PROCKA

Objaśniając działanie dzielnika potencjałowego pojemnościowego w zasadzie niewieloma szczegółami różni się od rezystancjonalnego. Też dzieli napięcia :D ma on podstawową zaletę jest dedykowany do napięć przemiennych i potrafi znieść większe napięcia niż rezystancyjny. Często stosowane są takie podzielniki przy np przemysłowych nadajnikach mocy np radio lub tv, maszynach rentgenowskich itd.
sposób obliczania jest prosty zamiast rezystywności mamy tu reaktancje. wiec liczysz reaktancje obu kondensatorów, teraz liczysz prąd w obwodzie czyli dzielisz napięcie przez sumę reaktancji obu kondensatorów otrzymujesz prąd. Jak masz prąd to obliczasz napięcie odłożone na każdym kondensatorze względem pradu płynacego i jego reaktancji pojemnościowej.
Proste zero algebry działań nieliniowych układów złożonych ;)

Odpowiedz na to że chciałbyś strzelać impulsowo z impulsowej przetwornicy wywołało u mnie lekki uśmiech ,ale ok :D odpowiedz brzmi ona już jest impulsowa chyba bardziej być nie może :D
a tak na serio, dodanie kondensatora C4 jak na moim schemacie spowoduje, że powstanie tam pewna stała czasowa którą będziesz mógł regulować enegie impulsu oraz jego czas. Do tego będziesz potrzebował Reaktancji dzielnika i wartości tego konda C4. Spłycając im większe C4 tym większa energia impulsu ale czas ładowania dłuższy. Mniejsze C4 czas krótszy energia mniejsza.

Pozdrawiam dzięki za pochwałę eeYY Pigułkę ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 1 sie 2016, o 08:26 
Użytkownik

Dzięki za wyczerpująca odpowiedź.

Mam ostatnie pytanie odnośnie tego układu
Czy diody w układzie muszą być na maksymalne napięcie wyjściowe z inwertera, oraz jak zmierzyć częstotliwość potrzebną do reaktancji czy to będzie napięcie częstotliwość na kondensatorze C4 czy napięcie na wyjściu przetwornicy?

Pozdrawiam

PostNapisane: 2 sie 2016, o 15:24 
Użytkownik

Przyznam szczerze, że pomiary częstotliwości rzędu dziesiątek/setek khz bez sprzętu to troszkę trudna sprawa. Masz możliwość wypożyczenia częstotliwościomierza albo lepiej oscyloskopu ? To będzie najprostsza droga. Pozostałe drogi są dość trudne, można szukać częstotliwości na zasadzie dostrajania rezonansu podczas pomiaru amplitudy sygnału ale wymaga to troszkę doświadczenia w układach rezonansowych i dość drogiego kondensatora przestrajanego lub wariometru indukcyjnego oraz kondensatora lub cewki referencyjnej.

Diody w układzie muszą mieć zapas na wszelkie pojawienie sie szpilek takie minimum racjonalne to razy 2/3 napięcia wyjściowego choć często przyjmuje zasadę że powinno być 2 razy większe napięcie przebicia danego elementu niż napięcie zasilania. Po prostu jest to bezpieczniejsza droga. Wszystko można obliczyć do układu docelowego pytanie jak on bezie wyglądał.

Siedząc na plarzy myśląc nad tym tematem miedzy przesuwającymi sie obłoczkami. dochodzę do wniosku że może Tobie będzie o wiele prościej znaleźć jakieś trafo toroidalne i nawinąć na nie uzwojenie o odpowiednich parametrach lub stworzyć odczepy na nim.
Jest to o tyle prostsze że nie wymaga prawie sprzętu prócz mniernika napięcia AC (zwykły multimetr). Może Twój pomysł ze źródłem napięcia stałego nie jest taki zły ale pytanie brzmi czy takim źródłem dysponujesz. Wcale dużego prądu nie trzeba na stworzenie kanału dla łuku np parę miliamper (w zależności od środowiska w jakim chcemy je przeprowadzić) na utrzymanie jego już dużo dużo więcej.
Zastanawiam się jeszcze nad jednym przy 200V łuk zapali się w odległości 0.2mm (średnio 1mm na 1kV) to Tobie na pewno wystarczy ?

Pozdrawiam

PostNapisane: 2 sie 2016, o 22:05 
Użytkownik

Witam

Mam możliwość wypożyczenia oscyloskopu ze średniej półki więc niema tu problemu jest czym obserwować i mierzyć :)
Czyli wystarczy zmierzyć częstotliwość na wyjściu przetwornicy HV?
Pewnie przez dzielnik lub dzielniki sprawdzę maksymalne napięcie dla wejść.

Jeśli chodzi o drugie źródło napięcia stałego to myślę nad czymś takim
http://m.ebay.de/itm/111758890435?_mwBanner=1
Ustawionym w tryb stało prądowy.

Martwię się tylko jak szybko prad na wyjściu takiej przetwornicy się ustabilizuje i czy może pracować na zwarciu.

Mówiąc o pracy impulsowej miałem na myśli kluczowanie łuku i tu właśnie nie wiem jaką graniczną częstotliwość mogę założyć ze względu na szybkość działania regulatora prądu.

Przerabiałem podobne rozwiązania z zastosowaniem stabilizatorów liniowych ale były duże nieporęczne oraz o małej sprawności.

Szukałem kogoś do budowy takiej podwójnej przetwornicy ale chyba słabo szukałem, a osobiście z techniki zasilaczy impulsowych słabo u mnie aby działać :)

PostNapisane: 7 sie 2016, o 18:35 
Użytkownik

Witam
sorry ze nie pisałem miałem parę innych tematów do przerobienia na plaży :D
Tak jak masz oscyloskop to możesz całość prototypu zmierzyć. Zwróć uwagę tylko proszę na to żeby nie spalić oscyloskopu lub sądy które z reguły mają wytrzymałość do max 1kV(przynajmniej te które ja mam).

Przetwornica powinna pracować w trybie CC przy relatywnie małych pojemnościach wyjściowych max parę uF. Nie wiem jak się ta przetwornica zachowa gdyż nie znany jest schemat ale możesz spróbować bez nich , pamiętaj o obciążeniu , koniecznie. Możliwe też że trzeba będzie zmniejszyć częstotliwość pracy bo przy 150khz może być troszkę dużo ciepła na kluczach "More than 18A, please enhance heat dissipation"

Stachu zapomnij proszę o regulatorach liniowych wydobycie z nich takich mocy z tego zakresu V wyjściowego będzie skutkowało radiatorem wielkości kaloryfera. Na zimę będzie genialne rozwiązanie ale latem słabo :D nie no JOKE z tym latem. Ale fakt jest jeden ciepła będzie za dużo.

Powinieneś zakupić jakieś przetwornice regulowane dużych mocy i poeksperymentować. Dam dobrą rade jeśli czegoś nie jestem pewien to zawsze na początek kupuje jakiś element i eksperymentuje , drążarka kosztuje na pewno więcej niż 100zł ;).

Zastanawiam sie nad jednym . oglądałem dziś filmy z drążarek profesjonalnych na YT i co ciekawe łuk jest zapalany pod wodą nie jestem przekonany co powoduje jego zapłon i stabilizacje ale chyba drgania ramienia elektrody tak jak przy piecu łukowym powodują ciągłe zapalania sie łuku i stabilizacje . tak to działa ?

Flim pieca łukowego
400V 42000A z trafa 35kV 600A
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ijWwfcw0FOo[/youtube]

Pozdrawiam

PostNapisane: 7 sie 2016, o 22:23 
Użytkownik

Może pokolei

Sam generator RC stosuje gdzieindziej niż impulsowy.
Inaczej działają i dają odmienne efekty w materiale.

Jeśli piszesz o przetwornicach dużej mocy to co sądzisz o połączeniu przetwornicy HV i spawarki inwerterowej? Oczywiście po testach z małą przetwornicą

To wszystko zostało dokładnie opisane
Technika RC lata 40, technika impulsowa lata 60,

Do 600W fakt można stosować oporności i kondensatory i tu już nie patrzy się na grzanie tylko na efekt

Do pieca łukowego wystarczy spawarka trójfazowa i gaz podciśnieniem, widziałem taki mały piecyk nie trzeba było specjalnie starać się z utrzymaniem łuku.

Bo... Jeśli w gazie zwiększy się ciśnienie łatwiej dochodzi do przebicia, prawo Paschena o tym mówi i o tym że przy stałym ciśnieniu i zmniejszaniu odległości w szczelinie łatwiej dochodzi do przebicia ale to znamy z praktyki :)

Właściwości procesu mam rozeznane co nie znaczy że nie zaskoczy mnie coś :)

Przeźroczysta ciecz na filmach to woda demineralizowana - najczęściej, ona jest izolatorem pełni rolę ochronną przed tlenkami oraz płukającą. Można to też robić w gazach ale pozostaje problem płukania.

Jeśli chciałbyś coś w temacie to skontaktuj się zemną na pw w razie nożowości pomogę bo bardzo pomagają mi Twoje wskazówki :)

Gorąco pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1