multitask napisał(a):
Jednak chciałbym wskazać że chętniej mi się czyta wypowiedzi
te wyważone i przekonujące co pewnych metod programowania a nie te w rodzaju
"a dlaczego? bo tak i wszyscy tak robią "
No dobrze ale zobacz sam - to nie jest tak - że wszyscy tak robią - TAK TO SIĘ ROBI w języku C
Ty zaś chcesz robić coś "na okrętkę", że tak powiem i liczysz na pomoc .... i widzę, że jeśli ktoś tobie nie podpowie - jak TO się robi wg twojego (nie obraź się - dziwnego sposobu) .... to uznasz, że nie otrzymujesz pomocy na forum tak ? Zaiste dziwne to podejście ....
Skoro zakupiłeś książki to jak mniemam chciałbyś jednak zacząć uczyć się tak jak coś tam się robi w C a nie np w Bascomie. Bo zapisy do eeprom bajt po bajcie bezpośrednio pod jakieś adresy to właśnie pachnie mi nawykiem z bascoma (ale może się mylę) ....
więc podpowiadam, nawet podaję już na tacy link do poradnika, którego jak rozumiem (ale tez może się mylę) nawet nie obejrzałeś i nadal jesteś zły - że nie dostajesz podpowiedzi?
Toż poza mną na górze kolega RafPe podał ci wręcz też na tacy skrót już z poradnika na forum:
post136187.html#p136187też źle ?
kolega mokrowski zasugerował tobie bodajże najlepsze z możliwych rozwiązań:
mokrowski napisał(a):
Jeśli nie udaje Ci się opanowanie tokenów (inny Twój post) na MCU, to radzę napisać kilka prostych programów na zwykłym systemie (PC) aby zobaczyć jak to działa.
przy okazji słusznie pisząc:
mokrowski napisał(a):
Zapisać możesz gdziekolwiek. W zależności od tego co chcesz uzyskać. Jak to numer przychodzący i będzie się zmieniał, wystarczy RAM i dobre zasilanie systemu. Jak masz wyłączać urządzenie i/lub numer będzie się zmieniał ... nieczęsto, to struktura w EEPROM. Bawienie się z zapisem bajt w bajt w EEPROM nie za bardzo ma sens jak zrozumiesz do czego EEPROM jest. Jest do zapisania stanu systemu i jego odtworzenia (co do zasady).
A ty nadal będziesz pisał - że nie otrzymujesz pomocy ? no to przepraszam - to może napisz o jaką pomoc chodzi ? bo już co najmniej trzy osoby nie mogą tego zrozumieć
www.youtube.com/mirekk36 ]