Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 lis 2024, o 13:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 cze 2016, o 07:23 
Użytkownik

Cześć

Przeglądając jeden z popularnych serwisów aukcyjnych pomyślałem, że z użyciem tanich jak barszcz głośników bluetooth mógłbym zrealizować system komunikatów głosowych w budynku. Zastanawiam się tylko:

- czy jest szansa, że połączę się ze wszystkimi głośnikami jednocześnie ?
- jak napisać (jakich rozwiązań użyć) sktypd dla windows (bat) lub linux (bash), który pozwoli mi nawiązać połączenie z wybranym głośnikiem, a następnie odtworzyć komunikat (dwa parametry: numer głośnika i plik do odtworzenia).
- głośnością zdalnego głośnika raczej nie posteruję zdalnie (nie wydaje mi się, by zdalna regulacja głośności była w nich zaimplementowana).

Musiałbym tylko na stałe podpiąć je do zasilania 5V (mam nadzieję, że urządzenia te mają wbudowany kontroler ładowania, który zabezpieczy wbudowany akumulator przed przeładowaniem).

Kolejną zaletą tych głośników jest fakt, że zmieszczą się w puszce elektrolistalacyjnej fi 60. Jeszcze tylko osłonka na samochodowy głośnik drzwiowy - z małymi średnicami niestety jest ciężko (najmniejsze są chyba 15-ki albo 20-ki).

Co myślicie o takim pomyśle?

Pozdrawiam
Mariusz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2016, o 08:34 
Użytkownik

Tak sobie pomisiam (od wydaje mi się ;) ).
Pomysł interesujący ,
mes mariusz napisał(a):
...
- czy jest szansa, że połączę się ze wszystkimi głośnikami jednocześnie ?

trzeba by się wczytać w standard, ale zazwyczaj w sieciach M/S jest dostępny tryb rozgłaszania,

ale chyba bez "wzięcia na warsztat" kilku sztuk się nie obejdzie ,aby "rozpoznaniem walką" ustalić w jakim zakresie te głośniki spełniają standard.

Pozdr.

PostNapisane: 14 cze 2016, o 08:38 
Użytkownik

Czuję przez skórę, że problem może być z połączeniem większej liczby urządzeń. Nie jestem pewien tylko, czy na etapie parowania, czy może później - z połączeniem, gdy już są sparowane. Zdaje się, że standard Bluetooth mówi o pracy z maksymalnie 6-cioma (9-cioma?) urządzeniami jednocześnie? Muszę w wolnej chwili pokopać w internecie i poszukać.

PostNapisane: 14 cze 2016, o 09:06 
Użytkownik

mes mariusz napisał(a):
Czuję przez skórę, że problem może być z połączeniem większej liczby urządzeń.

.. no to mamy podobne odczucia. Z tego co pamiętam ,to można pico sieci (chyba 7 urzędzeniowe) łączyć bridge-ami na bazie urządzeń slave, ale jak zawsze "diabeł siedzi w szczegółach".
Pozdr.

PostNapisane: 14 cze 2016, o 09:22 
Użytkownik

Swoją drogą, szkoda, że nie robią tych głośników na modułach WiFi (nie byłoby problemów z zasięgiem, a master mógłby znajdować się po drugiej stronie globu). Cena (patrząc na rynki ekstremalne) obu modułów powinna być podobna.

PostNapisane: 14 cze 2016, o 10:11 
Moderator

Tak tak Bluetooth i połczenia wiele do wielu ? ... a panowie to się skąd urwali ? ;) ..... Już nie wspomnę o zasięgu Bluetootha .... No pomysł iście z kosmosu z planety Utopia, tak mi się wydaje.

PostNapisane: 14 cze 2016, o 10:18 
Użytkownik

Pomysł wziął się z myślenia budżetowego (jak to zrobić coś z niczego).

Swoją drogą bardzo irytujące jest to, że tyle fajnych rzeczy wypuszcza się na tak mało użytecznym interfejsie jak bluetootch (które spokojnie można było wypuścić z interfejssem WiFi). Żeby jeszcze za tym przemawiała cena... Ale jeśli mówimy o wiadomo których modułach, to ja różnicy w cenie nie widzę.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Na upartego (w stylu: "a co, a nie zrobię?" ;-) Można łączyć się kolejno z głośnikami i odtwarzać docelowy komunikat. Idzie? Idzie ;-) Zakładając jednak komunikat o wykrytym pożarze, może się okazać, że z komunikatem do ostatniego pokoju można już nie zdążyć ;-)

PostNapisane: 14 cze 2016, o 10:37 
Użytkownik

Jeśli mogę się wtrącić - czy nie warto pokombinować inaczej? Może podejść tak - czy każdy "moduł" nie może mieć w sobie komunikatów? Dlaczego? Ano:
http://www.jarzebski.pl/arduino/komponenty/modul-mp3-z-ukladem-yx5300.html

Do tego wystarczy dodać rs485 w trybie tylko odbiór i mamy przewodówkę (max485), dowolny moduł wifi i mamy bezprzewodówkę.

Powiem tylko, że na jednym module wifi i małym myku można dodać aktualizację "komunikatów", ale to testuję w fazie prototypu.

PostNapisane: 14 cze 2016, o 11:05 
Użytkownik

Problem w tym, że ja nie chcę statycznych komunikatów. Mają być generowane dynamicznie z tekstu. Łatwo zaprzęgnąć do tego silnik googla (translate.google.com) i mieć system gotowy do wyksztuszenia z siebie informacji o dowolnym zdarzeniu, które trudno byłoby nawet przewidzieć (i nagrać stosowny komunikat dla niego). Statyczne komunikaty bardzo cię ograniczają i raczej są trochę jak koneskop w dobie LCD.

PostNapisane: 14 cze 2016, o 11:11 
Użytkownik

Mam wgrane ok 50 komunikatów o różnych zdarzeniach i niektóre są "uniwersalne" - typu "jest zagrożenie, udaj się do bezpiecznej strefy. ewakułacja". Jest też opcja aktualizacji wsadów zdalnie. Jeśli chcesz w pełni "na żywo" to może coś na zasadzie transmitera FM? Albo tak, jak Mirek robił na rf70 chyba (na YT jest).

PostNapisane: 14 cze 2016, o 11:19 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
... a panowie to się skąd urwali ? ;) .....

Jak to skąd ... z choinki Gospodarzu, z choinki ;) .
mirekk36 napisał(a):
Tak tak Bluetooth i połczenia wiele do wielu ?

Autor wątku mes mariusz , trochę skromniej chce przesyłać dane jeden do wielu, jeden do jeden, ale kto wie...
mirekk36 napisał(a):
.... Już nie wspomnę o zasięgu Bluetootha ....

urządzenie klasy 1 (100mW) ma teoretycznie zasięg 100m (ciekawe jak z praktyką).

Oczywiście po głębszej analizie techniczno-ekonomicznej ,może się okazać ,że można to zrobić, tylko nie będzie to tak tanie, jak się na początku wydawało...
Pozdr.

PostNapisane: 14 cze 2016, o 11:27 
Moderator

mes mariusz napisał(a):
Swoją drogą bardzo irytujące jest to, że tyle fajnych rzeczy wypuszcza się na tak mało użytecznym interfejsie jak bluetootch

Nic nie jest irytujące - Bluetooth to idealny interfejs do takich rzeczy .... trzeba po prostu wiedzieć do czego służy dany rodzaj komunikacji a nie chcieć zrobić np z wideł kombajn ;) jak to się mówi ....

To o czym ty piszesz to już cały system nagłośnienia i nikt za ciebie tego nie zrobi - musisz tak pomyśleć i tak skorzystać z dostępnych różnych środków technologicznych aby sobie zrealizować swój cel .... Ale trzeba brać do rąk odpowiednie środki - a nie rzucać się na Bluetooth i później mówić, że to irytujące. Po prostu źle podchodzisz do tematu i projektu.

maverick_as napisał(a):
urządzenie klasy 1 (100mW) ma teoretycznie zasięg 100m (ciekawe jak z praktyką).

Tak tak - typowe podejście - jak widać w standardzie 100m to znaczy, że można się ścigać na zasięgi i doklejać może jeszcze większe anteny ? Nie - panowie nie, Bluetooth ma za zadanie spełniać zadania do komunikacji o niewielkim zasięgu i wręcz dobrze, że nie ma większego. Idealnie się do tego nadaje i do swoich zastosowań....

To tak jak ostatnio ktoś na forum próbował mówić, że na I2C też można robić komunikację pomiędzy oddalonymi urządzeniami na kilka metrów "bo mu działa" ;) .... ale za to ten kolega nie słyszał za dużo o RS485 a wręcz się bał podchodzić do tego tematu i zrealizował też wszystko czyli cały swój projekt jak ja to mówię "od tyłu"

Podsumowując - jak masz jakiś cel - to przeanalizuj DOKŁADNIE standardy z którymi przyjdzie ci się zmierzyć, jak nie wychodzi to szukaj innych .... szukaj poprawnego rozwiązania i zgodnego ze standardami a nie je naginaj ;) .... taka jest albo przynajmniej powinna być zasada.

PostNapisane: 14 cze 2016, o 11:54 
Użytkownik

To nie jest target. Nie mam ciśnienia ani na zrobienie tego po bluetooth, ani w ogóle na zrobienie tego. Mirku, potraktuj to proszę wyłącznie jako takie głośne myślenie (jak coś zrobić dążącym do zera kosztem oraz dążącym do zera wysiłkiem). W puszkach pod głośniki mam skrętkę, więc wcale nie muszę robić tego bezprzewodowo. Pracując w korpo nie mam czasu na zabawy (nie rzucam się na większe projekty, ostatnio w ogóle się na nic nie rzucam ;-). Tak sobie tu głośno myślę, co by tu można zrobić fajnego "zerowym" nakładem czasu, pracy i pieniędzy. Czasem fajnie coś użyć "niezgodnie z przeznaczeniem", w sposób, w jaki ktoś wcześniej tego nie przewidział, osiągając zaskakujący efekt. Cenię sobie kreatywność, błyskotliwość, umiejętność zrobienia czegoś z niczego. Kiedyś robiłem wiele - dziś, mogę sobie pozwolić nie więcej jak na napisanie (na kolanie) jakiegoś skrypty w bash-u tudzież zrobić .bat-a. Coraz bardziej zaskakuje mnie jak wiele można zrobić posługując się najprostszymi rozwiązaniami, bez zbędnego wyważania otwartych drzwi. Oczywiście każdemu, kto dysponuje nieco lepszymi warunkami, polecam przyłożyć się do tematu analitycznie, co z pewnością zaowocuje w przyszłości.

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: 14 cze 2016, o 12:24 
Użytkownik

Ale jakby użyć takie ESP8266 z firmwarem gdzie działa jako czysty port COM i spiąć to prosto z bluetoothem jakims to może by było i tanio, i zasięg lepszy, i połączyć w sieć łatwiej... ;)
A może w tych głośniczkach da sie pogrzebać i może jest tam jakiś UART z modułu bleutooth wyprowadzony...

PostNapisane: 14 cze 2016, o 13:20 
Moderator

mes mariusz napisał(a):
Mirku, potraktuj to proszę wyłącznie jako takie głośne myślenie (jak coś zrobić dążącym do zera kosztem oraz dążącym do zera wysiłkiem)

Ale tak to traktuję i też głośno myśląc staram się ukierunkować jak się w razie czego za to zabierać a jednocześnie polemizuję mocno z twierdzeniami, że szkoda że coś tam wszystko porobili na Bluetooth ;) ale jak mówię to też luźne myśli i być może ja też mogę się gdzieś mylić ...

PostNapisane: 14 cze 2016, o 19:02 
Użytkownik

w zasadzie BT udostępnia (szkoda że rzadko) funkcję Multipoint
lepsze głośniki jak np DENONa DSB100 na BT pozwalają łączyć ze sobą 2 urządzenia na raz
oczywiście ma to swoje wady , ale w sumie jest ...

http://manuals.denon.com/DSB100/ALL/PL/ ... zltwzf.php
w sumie to bardziej jako ciekawostka ...

Co do zasięgu króluje PAN w granicach 10m i zasadniczo dobrze ...

Obrazek

w sumie BT charakteryzuje się

Klasy mocy
– Klasa 1 (100mW) – teoretyczny zasięg do 100m
– Klasa 2 (2,5mW) – teoretyczny zasięg do 10m
– Klasa 3 (1mW) – teoretyczny zasięg do 1m
(rzadko używana, no w chińskich tabletach )

Można też zobaczyć jak wygląda przepustowość w stosunku do wersji BT

– 1.0 – 21 kb/s
– 1.1 – 124 kb/s
– 1.2 – 328/721 kb/s
– 2.0 – 2.1Mb/s
– 2.0 + EDR (Enhanced Data Rate) – 3,1 Mb/s
– 3.0 + HS (High Speed) – 24 Mb/s
– 3.1 + HS (High Speed) – 40 Mb/s
– 4.0 + LE (Low Energy) – 200 kb/s – zwiększony zasięg do 100m

oczywiście można budować w oparciu o BT sieci jak :

Pikosieć – podstawowa jednostka sieci BT

– 1 węzeł master
– Do 7 węzłów typu slave
– Do 255 urządzeń w trybie uśpienia

Scatternet – łączenie pikosieci
– Master w jednej sieci – slave w drugiej

Współdzielenie jednego kanału komunikacyjnego

oraz istnieje możliwość komunikacji 8 urządzeń jednocześnie co się realizuje jako:

– Technika spread-spectrum frequency hopping
– Współzakłócanie transmisji

ale ... resztę sobie doczytaj i zastanów się czy na byle brzeczyku za grosze warto się denerwować i rwać włosy z głowy :)
w każdym razie wiesz czego szukać :P

Strefa czasowa: UTC + 1