Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 13:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwi 2016, o 08:38 
Nowy

Od niedawna posiadam programator Atmel ICE (w wersji PCBA, ale to raczej bez znaczenia) oraz najnowsze Atmel Studio. Zauważyłem, że bardzo często mam problem z zaprogramowaniem układu. Najczęściej objawia się to poniższym komunikatem.
Cytuj:
Failed to enter programming mode. ispEnterProgMode: Error status received: Got 0xc0, expected 0x00

Na początku myślałem, że może MCU jakiś dziwny, bo programuję ATmega88P przy użyciu ISP, a potem przełączam się na DW. Podejrzewałem, że MCU ma problem z tym ciągłym przełączaniem, bo zwykłą ATmega8A zaprogramował mi po ISP bez problemu. Ale nie, ostatnio zakupiłem ATtiny24A (tutaj podobnie jak w przypadku ATmega88P mamy ISP oraz DW) i też był problem. Nówka sztuka wyjęta z opakowania i nawet sygnatury odczytać nie można. Próbowałem wszystkiego: restart Atmel Studio, odłączanie/podłączanie programatora, wyłączanie/włączanie układu, restart komputera i kombinacje powyższych. Nic. Podłączyłem działającą wcześniej ATmega88P. Też nic. Po jakimś czasie zaskoczyło i ATmega88P zaczęła działać. Podpinam ATtiny24A i też działa. Próbowałem różnych kombinacji przełączania się między ISP i DW i ciągle wszystko działało. A pamiętam, że podobny scenariusz przerabiałem już wcześniej wiele razy - długo nic nie działa, pach i nagle wszystko zaczyna działać mimo, ze nic się nie zmieniło.

Sprawdzałem multimetrem stykówkę, kabelki w poszukiwaniu jakiegoś niestykania i nic nie znalazłem. Czy w związku z tym, możliwe, aby to była wina programatora? Trudno mi uwierzyć, że może być wadliwy a do tego raz działać, a raz nie. Prędzej uwierzę w to, że to czarna magia. Jakby był uszkodzony to chyba nigdy by nie działał. Może to jakieś ładunki elektrostatyczne, kable za długie, coś z portem USB w komputerze?

Dodam jeszcze, że kabelek od programatora do stykówki ma około 15cm, a przewód USB od programatora do komputera ma około 1m - kabel od telefonu. Programator jest zamknięty w obudowie z PLA. Oprogramowanie programatora również zaktualizowane do najnowszej wersji.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 kwi 2016, o 08:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ponoć Atmel coś popierdzielił ze sterownikami ale to Sunriver musi sie wypowiedzieć. Spróbuj odinstalować to ATmel studio ale ze wszystkimi sterownikami. Musi być czysto w systemie. Podłącz jeszcze później ICE'a do kompa, wejdź do managera urządzeń i jak będzie zainstalowany to kliknij prawy-> odinstaluj (zaznacz opcje usuń oprogramowanie sterownika). Zainstaluj na początek wersje 7.590 z ich archiwum i zobacz czy się poprawi.

PostNapisane: 5 kwi 2016, o 07:49 
Nowy

Nefarious19 napisał(a):
Ponoć Atmel coś popierdzielił ze sterownikami ale to Sunriver musi sie wypowiedzieć. Spróbuj odinstalować to ATmel studio ale ze wszystkimi sterownikami. Musi być czysto w systemie. Podłącz jeszcze później ICE'a do kompa, wejdź do managera urządzeń i jak będzie zainstalowany to kliknij prawy-> odinstaluj (zaznacz opcje usuń oprogramowanie sterownika). Zainstaluj na początek wersje 7.590 z ich archiwum i zobacz czy się poprawi.

Masz na myśli "Atmel Studio 7.0 (build 594)" z tej strony: http://www.atmel.com/tools/STUDIOARCHIVE.aspx ? Bo wcześniejsza jest tylko "Atmel Studio 7.0 (build 582)".

PostNapisane: 5 kwi 2016, o 07:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

damwoj600 napisał(a):
Masz na myśli "Atmel Studio 7.0 (build 594)" z tej strony: http://www.atmel.com/tools/STUDIOARCHIVE.aspx ? Bo wcześniejsza jest tylko "Atmel Studio 7.0 (build 582)".

Tak, 7.594 ;) pomyliło mi się ;)

PostNapisane: 5 kwi 2016, o 18:16 
Nowy

Niestety dalej to samo. Nie mogę połączyć się z żadnym mikrokontrolerem.

// EDIT
Odłączyłem programator od kabelka łączącego go ze stykówką, wyjąłem też MCU, pomierzyłem multimetrem styki, podłączyłem programator oraz MCU i zaczęło działać. Pomiary ponownie nie wykazały zwarć lub braku połączenia, także kabelek i stykówka jest w porządku. Ponownie nic się nie zmieniło a programator zaczął działać.

To jest takie wkurzające, że jak mam chwilę to przez bite trzy godziny męczę się z podłączeniem programatora zamiast robić coś konkretnego. Z USBasp za 10zł i Eclipse miałem mniej problemów niż z programatorem za 200zł i Atmel Studio. Ughh :evil:

Ostatnio edytowano 5 kwi 2016, o 19:01 przez damwoj600, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 kwi 2016, o 18:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

ech, no to może ta sama operacja i wersja 6.0 Atmel studio? Wiem że to regres ale zawsze można sprawdzić. Innego pomysłu nie mam. Może kabel USB za długi? albo kiepskiej jakości? Spróbuj innego, krótszego.

PostNapisane: 5 kwi 2016, o 19:05 
Nowy

Kabel raczej dobry. Z podłączeniem telefonu nigdy nie miałem problemu. Ale też myślę, że warto to sprawdzić, dlatego kilka dni temu zamówiłem krótszy, jutro powinienem go dostać i zobaczymy co to zmienia.

BTW, może ktoś z użytkowników forum posiada Atmel ICE? Dajcie znać czy też macie takie problemy, w czym programujecie, jaka wersja itp.

PostNapisane: 5 kwi 2016, o 19:10 
Użytkownik

Niestety mam tylko Dragona , mkII i Atmel One , wiec w kwesti ICE się nie wypowiem precyzyjnie
Ale najnowsze studio pracuje na sterownikach libusb , jungo nie są juz wspierane ...

PostNapisane: 5 kwi 2016, o 20:20 
Użytkownik

Mam ice
Nie polecam, co chwilę coś.....
Miałem też ten błąd wiele razy. Nie wiem dlaczego.
Aha często był, jak przechodziłem z debugWire na ISP i z powrotem.

Zasilasz procek osobno? ICE nie zasila.

Działa raz na jakiś czas, ale na codzień tylko ATBUSB od Mirka

PostNapisane: 5 kwi 2016, o 21:10 
Użytkownik

USBasp jest popularny i dobrze się spisuje z Atmegami i tu w sumie godnym polecenia jest mirkowy :)
ale jedynie słuszny jak chcesz działąć nie tylko z megami , a xmegi czy Tiny... jest w sumie mkII niema problemów zawsze odpala nawet klon co tu widać :) http://www.sunduino.pl/wordpress/warsztat-programatory/

zaś dRAGON NP.. LUBI SOBIE PAŚĆ -- BO TAK ... uwaliłem już dwa :)
One leży ... na jakimś semi dostałem i zalega .. nie używam .. był kłopot z zaprogramowaniem procka AVR32 -- programatorem dedykowanym .,.. wiec uważam że shit ...

PostNapisane: 6 kwi 2016, o 10:01 
Użytkownik

Przypomniałem sobie, skąd ten błąd - jest w trybie ISP suwaczek z częstotliwością, trzeba go mocno w stronę 8kHz - często pomaga, choć nie zawsze... Na proponowanej 1/4 częstotliwości procka - zwykle wywala błąd

PostNapisane: 6 kwi 2016, o 10:08 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Może to pomoże?

Obrazek

PostNapisane: 6 kwi 2016, o 11:11 
Nowy

Cytuj:
Zasilasz procek osobno? ICE nie zasila.

No jasne, że zasilam. Staram się również pilnować, aby przed podłączeniem programatora do komputera zasilanie układu było już podłączone żeby uniknąć zasilania pasożytniczego układu przez programator.

SunRiver napisał(a):
ale jedynie słuszny jak chcesz działąć nie tylko z megami , a xmegi czy Tiny... jest w sumie mkII niema problemów zawsze odpala nawet klon co tu widać :) http://www.sunduino.pl/wordpress/warsztat-programatory/

No już kupiłem Atmel ICE. Tyle dobrych opinii się o nim naczytałem. Mnóstwo kasy mnie kosztował, ale myślałem, że warto. Także kolejnego teraz kupować nie będę :)

Nefarious19 napisał(a):
Może to pomoże?

To już sprawdzałem. Ale chociażby wczoraj próbowałem połączyć się z ATmega88P (odczytać sygnaturę tylko) i długo mi się nie udawało. Rozłączyłem wszystko, podłączyłem i zadziałało - odczytałem sygnaturę. Potem wiele razy pod rząd odczytywałem sygnaturę i za każdym razem się udawało. Zostawiłem wszystko jak leżało żeby się wykąpać. Chyba tylko programator od komputera odłączyłem. Wracam po pół godziny i już nie mogłem odczytać sygnatury.

sq5rix napisał(a):
Przypomniałem sobie, skąd ten błąd - jest w trybie ISP suwaczek z częstotliwością, trzeba go mocno w stronę 8kHz - często pomaga, choć nie zawsze... Na proponowanej 1/4 częstotliwości procka - zwykle wywala błąd

Tego też próbowałem i nie zauważyłem poprawy, ale skoro mówisz, że często pomaga to przyjrzę się temu.

Mimo wszystko wierzę, że to wina kabelka USB - bo za długi albo kiepskiej jakości. Zwłaszcza, że ten sam błąd pojawia się, gdy spróbuje się odczytać sygnaturę przy odłączonym od komputera programatorze. Jedyna różnica to, to że wtedy nie pokazuje napięcia, a przy podłączonym programatorze, gdy wywala błąd, to napięcie pokazuje poprawne.

PostNapisane: 6 kwi 2016, o 12:09 
Użytkownik

A masz płytkę jakąś z przylutowanym układem mikrokontrolera i jego peryferiami (złącze programatora itp), bo coś mi się wydaje ze główny problem to u ciebie płytka stykowa, nawet jak pomiarowo ci wychodzi ze jest ok. Mam taki ATMEL-ICE (tzn nie pcb tylko wersje w obudowie) i nie miałem nigdy takich problemów. Jedynie w którejś wersji AS był problem ze należało wyłączyć na chwile i ponownie podłączyć JTAG, bo za drugim razem po zaprogramowaniu układu, go nie widział ale dotyczyło to generalnie wszystkich programatorów równiez JTAG ICE3 - obecnie uzywam AS7 w najnowszej wersji i nie mam problemów.

PostNapisane: 6 kwi 2016, o 14:39 
Użytkownik

Kurczę, kabelek mam oryginalny, ale mówiąc szczerze zaufania mojego to on nie budzi :)
Ciekawe, daj znać czy inny pomógł...

PostNapisane: 6 kwi 2016, o 17:56 
Nowy

Cytuj:
A masz płytkę jakąś z przylutowanym układem mikrokontrolera i jego peryferiami (złącze programatora itp), bo coś mi się wydaje ze główny problem to u ciebie płytka stykowa, nawet jak pomiarowo ci wychodzi ze jest ok. Mam taki ATMEL-ICE (tzn nie pcb tylko wersje w obudowie) i nie miałem nigdy takich problemów. Jedynie w którejś wersji AS był problem ze należało wyłączyć na chwile i ponownie podłączyć JTAG, bo za drugim razem po zaprogramowaniu układu, go nie widział ale dotyczyło to generalnie wszystkich programatorów równiez JTAG ICE3 - obecnie uzywam AS7 w najnowszej wersji i nie mam problemów.

Ręki nie dam sobie uciąć, że gdzieś nie styka. Ale USBasp nie miał z nią nigdy problemów. No i wiele razy ją sprawdzałem multimetrem. Poza tym tak jak pisałem, są sytuacje, że wszystko działa i nagle przestaje. I vice versa. Ale cieszę się, że jest ktoś kto z Atmel ICE nie ma problemów. To znaczy, że da się! :)

Cytuj:
Kurczę, kabelek mam oryginalny, ale mówiąc szczerze zaufania mojego to on nie budzi :)
Ciekawe, daj znać czy inny pomógł...

Kupiłem porządny przewód ekranowany, polutowałem złącza i na razie jest dobrze. Kabelek zrobiłem tak 30-40cm. Myślę, że jak przy takiej długości dalej będą problemy, to znaczy, że to nie jego wina.

PostNapisane: 6 kwi 2016, o 18:02 
Użytkownik

Tak na wszelki wypadek. Przy zmianie z DW na ISP potrzebny jest reset procka, ale to wiadomo.

PostNapisane: 6 kwi 2016, o 18:40 
Użytkownik

no ja kable mam długie usb , ale wszystkie porządnie grube z dławikami
i nigdy nie zawiodły , to co Atmel daje w kompletach to ... chińczyki dają lepsze naprawdę :)

PostNapisane: 15 kwi 2016, o 14:37 
Nowy

Jako, że minęło już trochę czasu i przez cały ten czas intensywnie używałem programatora mogę chyba potwierdzić, że winowajcą był kabel USB. Przez ten czas nie miałem ani jednego problemu z żadnym procesorem i interfejsem. Po prostu bajka :)

Dodam jedynie, że mam już najnowsze Atmel Studio 7.0.790 (odinstalowałem wszystko wraz ze sterownikami przed jego instalacją) i nie zauważyłem żadnych problemów.

Co ciekawe poprzedni kabel USB, na którym ICE nie chciał działać, działa zupełnie normalnie z telefonem i tabletem. Sądzę zatem, że to obsługa USB w ICE nie jest najlepsza skoro sobie z tym kablem nie radzi. Ale to już nieistotne - grunt, że wszystko działa :)

PostNapisane: 15 kwi 2016, o 14:48 
Użytkownik

może po prostu jest za cienki przewód a ICE trochę potrzebuje ...
na oryginalnym One też nie chciał za dobrze pracować ale na porządnym działa , poza tym że oczywiście
ma w głębokim poważaniu AVR32 ...
:)

Widać taka ich uroda :)
dodatkowo kłopotliwy jest ten ich wynalazek FTS do AVR One .... po cholerę ...
ale ma jedną zaletę ... jest ładny :)

Strefa czasowa: UTC + 1