Nefarious19 napisał(a):
Także Mirek bedziesz musiał niedługo przepisywac bloga i pokazywac jakie PICi są fajne
Na poważnie to weź pod uwagę, że ja piszę książki, bloga i poradniki wideo tworzę - nie na temat AVR czy PIC tylko na temat nauki programowania w C i technik programowania - a tu nie ważne jaki masz sprzęt. Czasem niektórzy tego jakby na siłę nie dostrzegają
ale hmmm no trudno. Za to ci którzy dostrzegają to niejednokrotnie do mnie piszą - że np nigdy w życiu np na oczy nie widzieli AVR'a bo na co dzień programują właśnie np PIC'e albo nawet ARM/STM i przydaje im się często to o czym mówię jeśli chodzi o techniki programowania - i to jest cel .... O samych mikrokontrolerach to piszą i to fajne książki np w wydawnictwie BTC - polecam.
A tak pół żartem pół serio - to niedługo jak powstaną nowe procki Microchipa - jeszcze nie wiadomo jaka nazwa (mówię o 8-bitowcach) które będą działać na jądrze AVR a doda im się fajne peryferia ze starych i nowych PICów - to wtedy będzie fajny frnaken-avr-picosztajn
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]rskup napisał(a):
Pisałem jakiś czas temu w asemblerze na PICa i to był jeden wielki koszmar. Ale nie chodzi nawet o PICa, tylko o ich kompilator asemblera. Tam oprócz komend asemblerowych, to układ w wierszu ma znaczenie. Istna M A S A K R A ....
Tu się mogę podpisać nogami i rękami
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]SunRiver napisał(a):
wiesz koszmarem to była przesiadka na całkowicie nie logiczne i bezsensowne AVR ,
nie można sobie taktowania i fusów ustawić w kodzie , z byle powodu RC=-1
normalnie nigdzie takich bezsensów niema tylko w AVR toż to prawie jak C++
wszystko bez sensu , pomieszane i bez celowe .... no ale jakoś w tym piekle trzeba było się
żyć nauczyc i choć rzyć bolała od wysiadywania nad nagim kompilatorem assemblera
trzeba było się naumieć ....
Praca z PIC to przyjemność ... jeden programator milion zastosowań żadnych protez jak na AVR
Chyba się Sun starzejesz
... dla jednych koszmar to PIC, dla innych AVR jeszcze dla innych ARM ....
sorki - ale taka dyskusja nie zmierza ku niczemu dobremu ... poważnie
Chociaż niedługo jak dobrze pójdzie spróbuję się pobawić kilkoma 8-bitowymi PIC'kami tak tylko dla zasady ... nie mniej jednak możecie mówić co chcecie ale PIC'ki 8-bitowe mają dużo gorszy CORE i jak myślicie dlaczego Microchip tak chętnie wciągnął Atmela ?
.... coś w tym musi być, i powiem więcej - JEST
www.youtube.com/mirekk36 ]