Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 17:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lut 2016, o 20:58 
Użytkownik

Próbuję okiełznać programowy PWM i ADC i nie mogę zrozumieć dlaczego po zadaniu jakiejkolwiek wartości pwm pomiar ADC zaczyna bardzo "skakać". Po zakomentowaniu pwm_g=250 skakanie adc jest w granicach 6, natomiast z użytym pwm_g dochodzi do 64, a kiedy dodam następne wartości pwm dla innych diod jest nawet 120 i więcej. Możecie mnie naprowadzić co robię źle? Poradniki Mirka o ADC obejrzane, filtracja zasilania taka jak w poradnikach. Zastanawia mnie dlaczego ADC mi się "rozjeżdża" po uaktywnieniu pwma? Oto kod:

Atmega 8, 8MHz wewn.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kiedy w przerwaniu dodam >= to ADC jeszcze bardziej szaleje.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2016, o 21:49 
Użytkownik

Witam
Tak na razie:
pbmaster napisał(a):
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

powinno być volatile bo używasz w przerwaniu - chyba.

Pozdr.

PostNapisane: 13 lut 2016, o 11:41 
Użytkownik

Dzięki kicajek za zainteresowanie, ale to zauważyłem zaraz po opublikowaniu posta. Już poprawione, jednak nie tutaj leży przyczyna problemu... :(

PostNapisane: 13 lut 2016, o 12:22 
Użytkownik

Podejrzewam, że przy włączonym Pwm-ie diody Led zaczynają ci "szarpać" troszkę prądu. A to powoduje zmiany napięcia zasilającego i wariowanie pomiarów ADC.

Kiedyś podłączyłem do procka diodę led. Za pomocą timera programowego ustawiłem aby dioda migała co pół sekundy. Ot taki bajer aby widzieć, że procek pracuje.

Potem dołożyłem pomiar ADC. Ale wyniki pomiarów skakały sobie w takt migania diody. Po wyłączeniu migania pomiary znacznie się uspokajały. Jako, że to były tylko testy to nie drążyłem tematu dalej. Może by pomogło inne poprowadzenie zasilania diody led albo podłączenie jej poprzez jakiś tranzystor. Tak aby prąd zasilający diodę nie płynął poprzez wnętrzności procka tylko proso z zasilacza.

Może u ciebie jest podobna sytuacja.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 13 lut 2016, o 12:55 
Użytkownik

jacekk232 napisał(a):
Podejrzewam, że przy włączonym Pwm-ie diody Led zaczynają ci "szarpać" troszkę prądu. A to powoduje zmiany napięcia zasilającego i wariowanie pomiarów ADC.

Kiedyś podłączyłem do procka diodę led. Za pomocą timera programowego ustawiłem aby dioda migała co pół sekundy. Ot taki bajer aby widzieć, że procek pracuje.

Potem dołożyłem pomiar ADC. Ale wyniki pomiarów skakały sobie w takt migania diody. Po wyłączeniu migania pomiary znacznie się uspokajały. Jako, że to były tylko testy to nie drążyłem tematu dalej. Może by pomogło inne poprowadzenie zasilania diody led albo podłączenie jej poprzez jakiś tranzystor. Tak aby prąd zasilający diodę nie płynął poprzez wnętrzności procka tylko proso z zasilacza.

Może u ciebie jest podobna sytuacja.

Jest to bardzo prawdopodobne co piszesz, bo po wypięciu diody, z włączonym pwm i adc jest wszystko ok. Sprawdzę przez tranzystor i dam znać. Pozdr.

No i oczywiście miałeś rację! Dzięki za poświęcony czas! Biorę się dalej do kodowania :)

Strefa czasowa: UTC + 1