Witam, stworzyłem na płytce stykowej układ, gdzie podłączyłem przyciski, LCD hd47780, rtc ds1307 i buzzer. Korzystam z bibliotek do wyświetlacza od "radzia", twi od p. Mirka oraz ze znalezionej na tym forum biblioteki do RTC. Napisałem szybki program, który wyświetla godzinę w formie hh:mm:ss na ostatnich polach pierwszej linii. Dodatkowo dodałem pod przycisk umieszczony PB0 funkcje zapalenia diody. Program poprawnie pokazuje godzinę, ale raz na jakiś czas (nieokreślony) zawiesza się. Godzina przestaje się odświeżać i dioda nie zapala się po wciśnięciu przycisku. Jaka może być tego przyczyna ? W załączeniu dołączam schemat układu (zgadza się wyświetlacz oraz rtc, przyciski podłączone są w innych miejscach).
Kod programu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Kod do biblioteki RTC ds1307
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Biblioteka do wyświetlacza oczywiście edytowane porty pod mój układ pobrałem ze strony radzio.dxp.pl - Sterowanie w trybie 4-bitowym z odczytem flagi zajętości z dowolnym przypisaniem linii sterujących.
Biblioteki do TWI pobrane ze strony p.Mirka w dziale uaktualnienia do DVD.