Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 00:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sty 2016, o 22:58 
Użytkownik

Napaliłem się, że dokładnie przećwiczę, krok po kroku program Latarka według kursu Mirka, ale aplikacja zaczęła się blokować w momencie robienia fotki. Myśląc, że może zrobiłem, jakiś błąd w przepisaniu programu, sprawdziłem gotowy kod końcowy Mirka, i po paru kliknięciach zdjęć,blokowała się kamera (żeby odblokować musiałem robić restart telefonu).
Mam telefon Sony Xperia Tipo. Nie ma on tego światełka z przodu, ale to nie powinno chyba powodować blokowanie się kamery.

Te niepowodzenia trochę ostudziły mój zapał do nauki B4A. Może powinien spróbować z jakimś innym przykładem bez kamery.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 sty 2016, o 23:18 
Moderator

rysiekm55 napisał(a):
Może powinien spróbować z jakimś innym przykładem bez kamery.

Zdecydowanie - nie każdy telefon ma taki sam dodatkowy sprzęt, i chyba pisanie progsów nie polega tylko na korzystaniu z latarki i aparatu. Jest TYLE ciekawych rzeczy do zrobienia ;) ... Poza tym niestety już od wielu osób słyszałem, że generalnie z wieloma telefonami Sony Xperia różne modele to jest kupa problemów. A na innych telefonach śmiga. Ja polecam samsungi na przyszłość

PostNapisane: 27 sty 2016, o 07:55 
Użytkownik

Dzieki mistrzu za wsparcie moralne. Sprobuje zrobic jakis asystent elektroniczny, taki pomocnik w obliczaniu prostych rzeczy w elektronice, chyba ze juz taki istnieje (nie sprawdzalem), chcialbym zrobic jakis dobry slownik angielsko-polski z edycja, ale nie wiem by obsluge zapisywania slow i zwrotow?

------------------------ [ Dodano po: dzisiaj, o 07:55 ]

Dzisiaj odkryłem, że przypadkowo sam zrobiłem dodatkowe problemy aplikacją Latarka, gdyż nie usunąłem modułu domyślnego starter z mojej kodu, wcześniej go wyłączyłem, potem nie zauważyłem, że był dołączany jako dodatkowy moduł. Jak tylko go usunąłem, to aplikacja zaczęła działać względnie poprawnie. Pomijam tę kwestię, że kamera się blokuje się, gdy wielokrotnie naciskam "robienie zdjęcia".
W takim razie poćwiczę kod do końca.

------------------------ [ Dodano po: 27 sty 2016, o 07:55 ]

Wczoraj doszedłem do końca z kodem aplikacji latarka i wszystko działa (z wyjątkiem tych spraw, o których wspomniałem już wcześniej)

Dzięki Mirek za wspaniałe poradniki, przy tobie można się wiele nauczyć.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1