Ja też nie jestem analogowcem niestety ale,
100nF to podstawowy kondensator filtrujący, który akurat redukuje wszelkie szpilki większej częstotliwości latające po liniach zasilania, mówiąc prościej wygładza te szpilki - taka jego rola
natomiast kondensatory elektrolityczne pełnią rolę ochronną dla spadków napięcia przy bardziej wolnozmiennych przebiegach, podczas gwałtownych spadków napięć gdy pobierany jest stosunkowo spory prąd, a mam tu na myśli nawet niewielki prąd 10-20mA - który zjadany jest nawet przez zwykłą czy zwykłe diody LED, które radośnie migają ci np na pinach procka
najlepiej (jeśli masz jakiś oscyl) zrobić sobie samemu taką próbę - podłącz 8 diod LED pod jakiś port i migaj nimi z różną częstotliwością - programow. A jednocześnie na nodze VCC procka badaj co się dzieje z napięciem zasilania ale wyłączając uprzednio składową stałą w oscyloskopie. Sam zobaczysz to co mniej więcej opisuję - gdy procek nie pracuje - stan napięcia jest stabilny - ale gdy zaczyna przełączać stany na swoim porcie cyfrowym to dokładnie w takt tych zmian zobaczysz przebieg zniekształceń (tętnień) na zasilaniu ....
i teraz jeśli to będzie np 8 diod LED a dasz kondensator 1uF to lekko się polepszy - lekko się spłaszczą te tętnienia ... zmniejszy się ich amplituda ale nadal będzie widoczna .... a potem dodaj sobie np 47uF i wtedy zaobserwuj.... Im większa pojemność elektolita tym tętnienia się zmniejszają i wygładza napięcie zasilania....
Jak dobrać ? jak wyliczać ? Nie wiem w ogóle czy ktoś się bawi w wyliczanie - to się daje na czuja po jakimś czasie
.... a na pewno bez żadnego wyliczania każdy da 100nF ceramiczny....
Za to jeśli procek w ogóle nie steruje obciążeniami to elektrolit można dać maleńki np 1uF - 2,2uF tak samo jak przy niektórych innych scalakach ...
Ja tam standardowo zawsze daję parę 100nF i z marszu 22uF tantal SMD bo takich mam pełno w rozmiarze A (odpowiednik obudowy rezystora 1206) ....
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]Dokładnie jak mówi wrangler - jakiś dobry elektronik analogowy - pewnie dużo lepiej to wyjaśni.
www.youtube.com/mirekk36 ]