Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 17:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Odbiornik DCF77
PostNapisane: 13 lis 2015, o 22:39 
Użytkownik

Witam serdecznie,

Chciałbym zaprezentować odbiornik DCF77 na układzie U4224B. Jest to trzecia wersja sprzętowa odbiornika, druga na wspomnianym przed chwilą układziku. Wejście sterujące i wyjście sygnału jest oddzielone od mikroprocesora transoptorami. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie z uwagi na to, że w zegarze uP zasilam z zasilacza impulsowego który ma wpływ na czuły układ odbiornika. W wersji sprzętowej drugiej, bez transoptorów, odbiór choć jednej ramki sygnału był praktycznie niemożliwy. W chwili obecnej, jeśli warunki pogodowe są sprzyjające, nie ma tego problemu.
Antenę wykonałem samemu nawijając na papierowym karkasie 90 zwojów drutu DNE 0,1mm na pręcie ferrytowym fi=12mm o długości 13 cm. Zestroiłem antenę do częstotliwości rezonansowej (77,5kHz) wykorzystując generator sygnału i oscyloskop, zgodnie z instrukcjami zawartymi w pdfie od U4224B.
Od podstaw napisałem bibliotekę w C do dekodowania sygnału, wzorując się na dwóch znalezionych w sieci. Biblioteka została przystosowana w chwili obecnej do dwóch procesorów: Atmega8 oraz Atmega328p. Pierwszą poprawnie odebraną i zdekodowaną ramkę odebrałem ponad rok temu, więc już trochę czasu minęło ;) Poniżej filmik z tej historycznej chwili. W trzeciej linii wyświetlane są kolejne numery bitów danej ramki (co 1s) oraz po dwukropku wartość zero/jeden danego bitu. W tamtej chwili nie funkcjonowała jeszcze procedura weryfikacji poprawności odebranych bitów i dekodowania ich na godziny, minuty oraz datę.
W układzie docelowym, zegarze, program wyzwala odbiornik o godzinie 3:00. Nie przypadkowo jest to noc z uwagi na mniejszy poziom zakłóceń - sygnał nadawany jest na falach długich podatnych na zakłócenia.

To wszystko w żołnierskim skrócie. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

P.S. Mam ogromną nadzieję że nie będzie to nadużyciem regulaminu - posiadam jeszcze trzy płytki PCB na zbyciu.

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lis 2015, o 00:48 
Użytkownik

Gratulacje - super projekt i wykonanie. Mam "zaszłości" z dcf i doceniam Twoją pracę!

PostNapisane: 16 lis 2015, o 13:44 
Użytkownik

Bardzo dziękuję. Udało się Tobie doprowadzić swój projekt do końca?

PostNapisane: 16 lis 2015, o 15:25 
Użytkownik

Niestety nie, odpadłem :(
Nie udało mi się uzyskać sygnału, mam dwa odbiorniki DCF, jeden działa w zegarku, a u mnie była cisza :(

Strefa czasowa: UTC + 1