Chciałbym zaprezentować odbiornik DCF77 na układzie U4224B. Jest to trzecia wersja sprzętowa odbiornika, druga na wspomnianym przed chwilą układziku. Wejście sterujące i wyjście sygnału jest oddzielone od mikroprocesora transoptorami. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie z uwagi na to, że w zegarze uP zasilam z zasilacza impulsowego który ma wpływ na czuły układ odbiornika. W wersji sprzętowej drugiej, bez transoptorów, odbiór choć jednej ramki sygnału był praktycznie niemożliwy. W chwili obecnej, jeśli warunki pogodowe są sprzyjające, nie ma tego problemu. Antenę wykonałem samemu nawijając na papierowym karkasie 90 zwojów drutu DNE 0,1mm na pręcie ferrytowym fi=12mm o długości 13 cm. Zestroiłem antenę do częstotliwości rezonansowej (77,5kHz) wykorzystując generator sygnału i oscyloskop, zgodnie z instrukcjami zawartymi w pdfie od U4224B. Od podstaw napisałem bibliotekę w C do dekodowania sygnału, wzorując się na dwóch znalezionych w sieci. Biblioteka została przystosowana w chwili obecnej do dwóch procesorów: Atmega8 oraz Atmega328p. Pierwszą poprawnie odebraną i zdekodowaną ramkę odebrałem ponad rok temu, więc już trochę czasu minęło Poniżej filmik z tej historycznej chwili. W trzeciej linii wyświetlane są kolejne numery bitów danej ramki (co 1s) oraz po dwukropku wartość zero/jeden danego bitu. W tamtej chwili nie funkcjonowała jeszcze procedura weryfikacji poprawności odebranych bitów i dekodowania ich na godziny, minuty oraz datę. W układzie docelowym, zegarze, program wyzwala odbiornik o godzinie 3:00. Nie przypadkowo jest to noc z uwagi na mniejszy poziom zakłóceń - sygnał nadawany jest na falach długich podatnych na zakłócenia.
To wszystko w żołnierskim skrócie. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
P.S. Mam ogromną nadzieję że nie będzie to nadużyciem regulaminu - posiadam jeszcze trzy płytki PCB na zbyciu.
Załączniki:
Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości