Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lis 2024, o 23:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Serwer WWW
PostNapisane: 31 sie 2012, o 21:40 
Użytkownik

Natknąłem się na problem z uruchomieniem programu z książki. Po kompilacji dostałem ostrzeżenie "Statement has no effect 'PSTR("HTTP/1.0 200 OK\r\nContent-Type: text/html\r\nPragma: no-cache\r\n\r\n")'"
i niestety, serwer się nie zgłasza na zadanym IP. Pingi także nie dochodzą :cry:

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Serwer WWW
PostNapisane: 31 sie 2012, o 21:57 
Użytkownik

Z plyty. Dzieki, zerkne

ps. Niestety, nic z tego zerkania nie wyniklo ;(

PostNapisane: 31 sie 2012, o 23:29 
Moderator

ixxl napisał(a):
Z plyty. Dzieki, zerkne

ps. Niestety, nic z tego zerkania nie wyniklo ;(

dokładniej tu zerknij:

post13899.html#p13899

bo jest opisany ten błąd który ci się pokazuje ;) a jak to przeczytasz to powiedz czego nie rozumiesz z tego opisu to dotłumaczymy OK ? ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 09:39 
Użytkownik

Ok, serwer udalo sie odpalic :) , jednak , tak jak wczesniej wspominano, nie powala mozliwosciami rozbudowy...
Tu rodzi sie kolejne pytanie, chcialbym wywolac skrypt na serwerze zewnetrznym, np:

Kod:
www.jakis.pl//skrypt.php?id=1&t1=24.00

Jak można to zrealizowac ?

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 13:11 
Moderator

ixxl napisał(a):
Ok, serwer udalo sie odpalic :) , jednak , tak jak wczesniej wspominano, nie powala mozliwosciami rozbudowy...

To mi się zawsze "podoba" ( piszę podoba w cudzysłowiu wiadomo dlaczego) .... najpierw ktoś w ogóle nie wie co ? jak? i z czym? jak w ogóle się za coś takiego zabrać? jak wystartować ? - więc co tu mówić o jakichś bardziej zaawansowanych zastosowaniach ....

a gdy się już ktoś dowie - JAK WYSTARTOWAĆ, ruszyć, zobaczyć że to w ogóle działa, że można ..... i zobaczy dobrze przygotowany przykład dydaktycznie i zrozumie ....

to NARZEKA, że przykład nie powala możliwościami rozbudowy ..... no "podoba" mi się takie podejście - "podoba" jak choinka ....

dlatego powiem tak, nawet nie powinienem chyba dalej czegokolwiek tłumaczyć ? - jeśli po wytłumaczeniu znowu ktoś mi powie, że moje wyjaśnienia nie powalają ;)

może lepiej będzie poczytać i posłuchać informacji z innych źródeł, które w lepszy sposób dotrą do kolegi ? po co się tu męczyć ? ;)

proszę bardzo - jak się chce, to w necie można pełno tego znaleźć:

http://www.ulrichradig.de/

http://www.ohloh.net/p/avr-uip

http://tuxgraphics.org/

i pewnie jeszcze wiele innych - szczerze zachęcam do poczytania, sprawdzenia, przetestowania a potem oceniania czy możliwości ethernetu nie są powalające czy powalające. Można także zacząć samemu pisać własny stos IP, wtedy już na 100% pozna kolega pełne możliwości.

przy czym od razu proponuję się zastanowić nad tworzeniem serwerów HTTP na AVR'ach (czy w ogóle ma to jakiś sens?) bo nie w jednym miejscu nie tylko na tym forum ale i np na elektrodzie a nawet w książce piszę, co i jak należy robić w jakim iść kierunku - żeby w bardziej zaawansowany sposób wykorzystywać ethernet przy okazji procków 8-bitowych - mam tu na myśli jak już

technologię web client połączoną z wykorzystaniem PHP lub CGI albo w ogóle przejście np na protoków UDP jeśli chodzi o mikrokontrolery - tylko trzeba zachcieć też chociaż troszkę dokładniej poczytać to co ja piszę OK ?

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 17:27 
Użytkownik

Mirku, nie wiem, czemu znowu bierzesz wszystko do siebie...
Serwer mi nie działał z mojej winy, zapomniałem zewrzeć zworki na płycie. Do przykładu nie mam żadnych uwag, na jego podstawie zrobiłem stronę prezentującą wyniki pomiarów. Pisząc "nie powala możliwościami" miałem na myśli samego AVR. Dlatego chciałbym stronę uruchomić na zewnętrznym serwerze, ale nie wiem jak przekazać parametry do skryptu. Oczywiscie przegladalem tamte strony. Niestety, moja znajomosc angielskiego jest mocno ograniczona. Proby kompilacji skryptow z tuxgraphics skonczyly sie niepowodzeniem, bo odwoluja sie do rejestrow ktorych nie posiada Atmega32. Pewnie powiesz , ze adaptacja skryptu do posiadanego procesora to bulka z maslem... Niestety, nie dla kazdego, no ale teraz to ja juz boje sie pytac na tym forum....

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 17:41 
Moderator

No dobrze , przepraszam - jestem w tym tygodniu strasznie przemęczony i może dlatego tak czasem dziwnie odbieram pewne rzeczy, aczkolwiek dość często staram się tłumaczyć jak tu sobie radzić i jaką drogą iść ....

Na razie nie mogę być dłużej przy kompie - jeszcze trwa kurs - ... ale postaraj się na początek poczytać ten wątek:

topic1319.html

od początku do końca i później spróbuj zadać dodatkowe pytania dobrze ??? - to postaram się jakoś szerzej odpowiedzieć dobra ?

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 19:37 
Użytkownik

Watek ten, jak i wiele innych na roznych forach przeczytalem. W epoce 8-mio bitowcow pewnie nazwano by mnie "lamerem", bo nie jestem w stanie na podstawie tych informacji zrobic tego , co mi potrzeba ;( Chcialbym miec mozliwosc przez siec odczytac i ustawic temperature na sterowniku. Od biedy, zmieszcze sie z cala strona na serwerze postawionym na AVR (jest tam jeszcze kilka parametrow do wyswietlenia), ale przydal by sie jakis dzialajacy przyklad jak sparsowac dane np. z radiobutona (nie wspominajac o wywolaniu skryptu PHP na zewnetrznym serwerze). Probowalem skompilowac jakis przyklad z tuxgraphics, ale niestety, wszystkie sa na inny procesror niz atmega32. Niestety, mimo iz posiadam Twoja ksiazke, nie mam do niej plyty, wiec nie mam takze przykladu klienta WWW o ktorym wspomniano w watku , ktory podales.

Wogole, przegladajac od kilku dni rozne polskie fora, dochodze do wniosku, ze komunikacja via ethernet (pomijajac UDP ktora Mirek opisal doskonale) to albo wiedza tajemna, albo nieosiagalna...

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 20:20 
Moderator

No widzisz - to mnie znowu zaskakujesz. Masz książkę ale nie masz płyty - a w przypadku moich książek, płyta i kody na niej zawarte są równie ważne jak sama książka. Co za problem zakupić płytę mając oczywiście jakiś dowód zakupu książki ....

Piszesz że analizowałeś przykłady z tuxbox ale nie udawało ci się skompilować bo przykłady były nie dla m32 .... no to szok, to oznacza że co ? że nie da rady ? .... toż w książce tłumaczę krok po kroku jak właśnie przykłady z tuxgraphics przerabiać na m32, który siedzi w zestawie uruchomieniowym ATB i wszystko po kolei przerabiam .... i pokazuję kody - a ty na to piszesz że nie masz płyty DVD .... no to sorki ale ręce mi trochę opadają ..... to jak ja mam pomóc ?

Dalej, piszesz coś o jakiejś tajemnej wiedzy na temat komunikacji ethernet. (poza tą UDP, którą opisałem) .... znowu szok - bo po pierwsze to nie przeczytałeś tego wątku, który ci podałem - ale ok przypomnę co w nim piszę.

- wg mnie stawianie serwerów HTTP na prockach 8-bitowych to nieporozumienie genetyczne - poza oczywiście jakimiś super drobnymi przykładami jak z tuxgraphics, które oczywiście dobrze działają. Tyle że nie rozbudujesz tego do nie wiadomo jak dużej strony, dużej ilości buttonów i nie wiadomo czego jeszcze a do tego żeby można było to przeglądać z kilku kompów naraz bezproblemowo...... ZROZUM TO

polecam za to - próbę innego podejścia, jak poznasz stos z tuxgraphics - (podkreślam jak go poznasz a nie jak uruchomisz gotowy przykład) ..... to zobaczysz że można w nim skonfigurować połączenia typu

web client

a dzięki nim - kontaktować się właśnie via PHP lub CGI z dowolnym własnym serwisem www założonym nawet na jakimś darmowym hostingu......

tyle że sorrry ale czuję że rzucasz się jak z motyką na słońce, bo nawet nie pokusisz się o przeanalizowanie moich kodów z płyty DVD ( no bo jej nie masz ) ... a tych z tuxgraphics nie potrafisz przerobić z m8 na m32 ????

ja bym na twoim miejscu zaczął od próby przerobienia i ew założenia wątku, w którym dopytasz jak to zrobić i jak sobie z tym poradzić - to będzie widać czy ty dajesz sobie w ogóle radę z obsługą podstaw pracy ze stosem TCP ....

bo jak na razie to wygląda że oczekujesz od hmmm jakiejś książki, czy forum .... jakiegoś gotowca, który powie ci że wciśnij, to, zrób tamto, napisz tak i owak i nagle BACH - wszystko ruszyło ..... i wszystko uda się do tego opisać w 2-3 zdaniach na forum.

Sorki ale to niedorzeczność - tu nie da rady bez dość sporego własnego wkładu - ponieważ nawet ciężko nawiązać z tobą jakąś nić konkretnego porozumienia - gdyż nie zadajesz szczegółowego pytania - tylko bardzo ogólne -

jak sparsować ???

a czytałeś o parsowaniu danych w przykładzie UDP ???? analizowałeś to ???? pewnie nie - a przysięgam ci , że ja gdy korzystam z zapytań PHP wysyłanych z AVR do www za pomocą "web client" to korzystam właśnie z takiego parsowania danych - rozumiesz jak to działa od podstaw ???? wątpię

więc co ci wytłumaczyć przepraszam ?

jak coś to masz jeszcze drugą książkę a ostatni rozdział to już na prawdę parsowanie danych połączone z pracą w ZDARZENIACH (EVENTS) ..... bez takich technik - po prostu ZAPOMNIJ o korzystaniu z komunikacji ethernet via PHP/CGI ....

dlatego zrozum - że nie oburzam się na twoje pytania - ale chcę cię troszkę sprowadzić na ziemię - bo to tak jakbyś chciał zacząć np w ogóle naukę mikrokontrolerów nie od przykładów z miganiem pojedynczą diodą LED ale od napisania właśnie od razu własnego stosu TCP - i teraz masz tylko małe pytanie - jak sparsować dane i jak wysłać PHP ????

A pokaż może swój fragment kodu w którym próbowałeś przerabiać przykład z m8 na m32 (z kodów z tuxgraphics) ???? bo czuję że masz na dużo wcześniejszym etapie nauki programowania kłopoty jeszcze - że nawet ze wskaźnikami pewnie ciężko jeszcze, z tablicami - że nie wspomnę właśnie o EVENT'sach czy timerach programowych o CALLBACK'ach nie wspominając ....

Ja być może opiszę bardzo szczegółowo jak to robić ale na pewno nie na forum - bo to nie jest do opisania w 2-3 zdaniach jak ci się pewnie wydaje. Co więcej - opisują to powołam się na wiedzę przekazaną w poprzednich książkach - więc jeśli sobie ich nie poczytasz i nie przeprowadzisz dziesiątek ćwiczeń i przykładów to sorki ale pewnie też nie uda ci się tego opisu wchłonąć tak jak ja bym się spodziewał że mi się uda dobrze napisać....

reasumując - pokaż na forum co do tej pory próbujesz robić, zadawaj konkretne pytania .... w wtedy będzie łatwiej. W przeciwnym wypadku będziesz dalej opowiadał o "tajemnej wiedzy"

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 20:54 
Użytkownik

Ok, w takim razie nadrabiam braki ;)
Płyty nie mam, bo książkę dostałem od kuzyna i niestety, nie mial juz plyty. Na dysku mial tylko workspace z plyty.
Wybacz, ale w ksiazce nie znalazlem opisu jak zaadoptowac program z Atmegi88 na 32, co nie znaczy ze go nie ma, moglaem go przeoczyc/pominac.
Nie radze sobie z:
'CLKPR' undeclared (first use in this function)
'CLKPCE' undeclared (first use in this function)

Atmega32 nie ma tych rejestrow. Usuniecie ich z kodu powoduje powstanie nastepnych bledow.
Ale ok, narazie probuje sobie przyswoic wiedze nt. UDP :mrgreen:

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 21:15 
Moderator

ixxl napisał(a):
Nie radze sobie z:
'CLKPR' undeclared (first use in this function)
'CLKPCE' undeclared (first use in this function)

Atmega32 nie ma tych rejestrow. Usuniecie ich z kodu powoduje powstanie nastepnych bledow.

Widzisz od takich rzeczy trzeba zaczynać a nie się poddawać, trzeba było od razu o to pytać- bo własnoręczne przerobienie takiego kodu da ci dużo więcej doświadczenia niż nie wiadomo co innego....

podpowiem zatem, że skoro jak wykryłeś ATmega32 nie posiada tych rejestrów - to bierze się w łapki notę procka na który kod był pisany i się sprawdza co to są za rejestry? czy można je zastąpić innymi w procku który używasz albo czy można je pominąć. Tak się podchodzi do rozwiązywania tego typu kłopotów....

a zatem sięgamy do npty PDF procka ATmega88 i puszczamy zwykłe bezczelne szukanie CTRL+F, wpisując CLKPR i co znajdujemy ???

CLKPR – Clock Prescale Register

a CLKPCE to jeden z bitów tego rejestru - więc jak przeczytamy opis to okazuje się że służy on do wyłączania tego co robi Fusebit CKDIV8 w procku m88. A ty w m32 w ogóle tego nie masz - więc możesz po prostu zakomentować albo skasować te linie i czochra cię ten błąd - po prostu linie te nie będą dotyczyć m32

i problem rozwiązany

na podobnej zasadzie jedziesz dalej

(jak widzisz - jest konkretne pytanie? - jest konkretna odpowiedź)

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 21:45 
Użytkownik

Przerabialem, moze nie wszystkie ;) W kazdym razie dzieki jego ksiazce, zbudowalem programator do pieca z czujnikiem wilgotnosci , plus pare innych urzadzen dla przyjaciol nurkow :mrgreen:
Idzie zima , a ze musze dogladac domku mamy, chialbym to robic przez siec. Dlatego przeskoczylem na koniec ksiazki, moze jednak zbyt szybko...
Obraz plyty tez zawsze robie, ale ta ksiazke dostalem w prezencie, bo jak stwierdzil kuzyn, jezyk C jest do d... i zostanie przy BASCOM :D
Te linie kodu usowalem , ale ze pojawialy sie nowe bledy, wiec zwatpilem.
Osmiele sie zapytac, czy zmiana

TIMSK1= (1 << OCIE1A);

na

TIMSK= (1 << OCIE1A);

jest prawidlowa ?

Z PDFow wydaje mi sie , ze tak , jednak zmienienie tej lini powoduje wygenerowanie bledu

undefined reference to `enc28j60clkout'

(probuje skompilowac: http://www.tuxgraphics.org/electronics/ ... tton.shtml)

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 21:54 
Moderator

sygnał clkout z enc28J60 możesz odrzucić jak zły przeszczep ;) mam nadzieję, że nie podłączasz taktowania procka z tego wyjścia układu tylko normalnie kwarcem go popędzasz minimum 16MHz ???

wtedy też można poprawić nieco same biblioteki z driverami do ENC28J60 tak jak ja to zrobiłem w książce tzn na płycie DVD - no ale tu zdaje się koło będzie się zamykać ....

generalnie kieruj się jednym - sygnał CLKOUT - won ;) ale to nie słówko angielskie "won" tylko polskie ;)

a tak bez fragmentu kodu gdy powołujesz się na błąd to ci nie pomogę - bo co ma wspólnego

TIMSK= (1 << OCIE1A);

z clkout to ja nie zgadnę teraz sobie a czasu na odgrzebywanie bibliotek tych nieprzerobionych nie mam niestety

więc jak mówię - czasem poprzyj pytanie fragmentem kodu

no ale jak mówił wcześniej kolega - jeśli opuściłeś wiele rozdziałów praktycznych po drodze do ethernetu - to marne szanse abyś sobie z tym od razu poradził :(....

więc czytać, ćwiczyć, czytać i to PO KOLEI panie kochany ;) .... czytać i jeszcze raz czytać

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 22:02 
Użytkownik

Dzieki za cierpliwosc, bo juz sie boje ze BANA dostane :)
Wyhaszowalem ta linie kodu i wszytko dziala jak trzeba. Teraz zaczne sobie na spokojnie analizowac i mam nadzieje zaczne rzeczowo pytac ;)
W wieku 45 lat ciezko idzie nauka nowego jezyka ;(

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 22:25 
Moderator

ixxl napisał(a):
W wieku 45 lat ciezko idzie nauka nowego jezyka ;(

eeeeh tam ;) .... ja zacząłem się uczyć C dla AVR w ok 2007 roku. Czyli miałem wtedy jakieś 41 lat ... do dzisiaj się go uczę ... cały czas. Przyznaję się bez bicia że akurat do nauki C podchodziłem aż 7 RAZY !!!! i dopiero za 7-8 zaskoczyłem - więc i tak jak widzisz miałem gorzej od ciebie .... Wiek praktycznie mamy teraz ten sam ....

jedno jest pewne - nikt w 2-3 miesiące nie nauczy się nowego języka, a na pewno nie ja - ja na to potrzebuję jak widzisz duuuuużo więcej czasu, co więcej - im więcej wiem tym wiem jak dużo jeszcze nie wiem ;)

zatem nie martw się i postaraj się poddać mojemu tokowi myślenia czytając chociaż raz książkę po kolei od deski do deski - nawet tak do snu.... Zobaczysz, że w każdym z praktycznych rozdziałów przemycam spore dawki wiedzy w taki mój charakterystyczny sposób. Te osoby, które skaczą z rozdziału na rozdział - zwykle nie potrafią dopasować się do mojego sposobu przekazywania jakiejś tam wiedzy ... ale też trudno oczekiwać aby każdemu to pasowało i ja to dobrze rozumiem.

Za to chyba warto chociaż raz spróbować żeby później dopiero ocenić czy warto było czy nie.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

ixxl napisał(a):
Dzieki za cierpliwosc, bo juz sie boje ze BANA dostane :)

Nie ma za co - a BANY to są na innych forach i dla dzieci ;) ... u nas co najwyżej jak pewnie zauważyłeś można co najwyżej trafić do LOCHU ;)

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 22:31 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
... u nas co najwyżej jak pewnie zauważyłeś można co najwyżej trafić do LOCHU ;)

Ale w kajdanach ? Bo jestem raczej wątłego zdrowia :?

PostNapisane: 2 wrz 2012, o 22:41 
Moderator

ixxl napisał(a):
Ale w kajdanach ? Bo jestem raczej wątłego zdrowia :?

hahaha no niestety - przykro mi u nas w Lochach nie ma lekko - zobacz sam:

post10586.html#p10586

więc nie ważne czy jesteś wątłego zdrowia czy nie - i tak trafisz w takie same warunki, (w razie czego oczywiście) ;)

Strefa czasowa: UTC + 1