Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 13:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 paź 2015, o 07:27 
Użytkownik

Trafił do mnie zasilacz NDN DF173020A z uszkodzonymi wyświetlaczami LED i pełnym napięciem na wyjściu. Udało mi się opanować częściowo regulację napięcia tzn. mam w tej chwili na zaciskach wyjściowych napięcie regulowane od 1.5V do 30V czyli prawie dobrze. Problem w tym, że nie mogę uzyskać 0V. Po włączeniu zasilacza do sieci na zaciskach jest 0V ale po chwili zaczyna stopniowo rosnąć do poziomu ok.1.5V przy potencjometrach skręconych do minimum. W chwili gdy na zaciski podłączę np. żarówkę samochodową napięcie spada do upragnionego 0V. Regulacja potencjometrem w górę i w dół działa. Podsumowując bez obciążenia zakres reg. napięcia na zaciskach 1.5V do 30V z obciążeniem od 0V do 30V. Dołączam schemat zasilacza, ale jak to bywa w chińskich produktach trochę się różni od rzeczywistości. Próbowałem już wszystkimi możliwymi pr-kaim, ale żadna z nich nie reguluje "0V" Sprawdzałem większość elementów, wyglądają na sprawne. Podmieniałem wzmacniacze i nic. Mam wrażenie, że to 1.5V "przedostaje się gdzieś bokiem" ponieważ obciążenie zacisków jakimś oporem dławi te 1.5V.
Zauważyłem jeszcze jedna ciekawą rzecz, mianowicie od minimum do 5V napięcie na zaciskach jest z tym nieszczęsnym offsetem 1.5V. Czyli ustawiam potencjometrem (bez obciążenia) np 3.5V i jak podłączam żarówkę napięcie spada do 2V. Jeśli natomiast ustawię (również bez obciążenia) napięcie potencjometrem 8V to juz po podłączeniu żarówki napięcie na zaciskach nie spada tylko ładnie utrzymuje wartość ustawioną 8V. Takim punktem granicznym tego zjawiska jest 5V, do 5V dzieje sie tak jak opisałem a powyżej już napięcie nie zmienia się z i bez obciążenia.
Ma ktoś może pomysł gdzie szukać problemu?
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 paź 2015, o 18:47 
Użytkownik

Napięcie wyjściowe zasilacza pochodzi z grupy tranzystorów 2N3055. Jeżeli masz możliwość ich odpięcia to nie powinno pojawić się nic na wyjściu. Jak jednak nadal będzie, to znaczy, że dostaje się z jakiegoś przebicia - np. z obwodu sterowania przekaźników. Jak napięcie zniknie to znaczy że masz coś nie tak ze sterowaniem tranzystorami mocy (lub którymś z nich).

Sprawdź też miernikiem jaki prąd jesteś w stanie pociągnąć z zasilacza przy zjechanym do zera napięciem. Bo pewnie to będą nikłe mA.

--
Pozdrawiam,
Robert

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 13 paź 2015, o 10:30 
Użytkownik

rskup wieszcz co? Nie napisałeś nic odkrywczego, właściwie można było samemu na coś takiego wpaść jednak nie wpadłem na to i mimo, że patrzyłem nie widziałem a tu był "pies pogrzebany". Odłączyłem tranzystory z twoją sugestią i okazało się że jeden z nich był nie do końca sprawny. Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź. Jeszcze tylko mierniki do naprawienia i chyba będzie ok. Oczywiście "pomógł" się należy!
Czy wie ktoś może jaki scalak jest w tych miernikach? Wygląda na ICL7107 ale po włożeniu nowego na LED-ach są tylko jakieś pojedyncze kreski. Oryginalne scalaki wybuchły. W miejscu gdzie jest nadrukowany symbol maja wypalona dziurę. Podobny los podzielił TL431 który jest na płytce. Obydwa elementy wymieniłem i mimo tego woltomierz ani amperomierz nie działają. Na płytce pozostały tylko rezystory i kondensatory i to też nie wiele kilka sztuk. Właściwie wszystkie sprawdziłem i nic.

Pozdrawiam

PostNapisane: 13 paź 2015, o 11:51 
Użytkownik

A czy ten oryginalny woltomierz to na pewno jest w wersji 3 1/2 cyfry? Patrzyłeś czy zgadza się jego podłączenie z notą katalogową układu (może tam powinien być inny scalak)?
Jak sobie nie poradzisz z doborem układu to może łatwiej włożyć cały zewnętrzny moduł woltomierza. Nie są one dużo droższe od samego układu scalonego, tylko mechanicznie musi Ci się wpasować w miejsce w obudowie.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 13 paź 2015, o 12:00 
Użytkownik

Płytka jest tak popakowana że trudno coś dostrzec. Niby nic nie ma (parę elementów) ale jak wszystko na sobie wyświetlacze zakrywają układ scalony a układ zakrywa wyświetlacze :) Nie mogę płytki porównać z notą ICL-a. Na płytce jest miejsce na 4 sztuki wyświetlaczy, ale są zamontowane tylko 3 szt. Układ sterujący LED-ami jest na 95% ICL7107 niestety odczytuje tylko ICL7**1 reszta spalona.
Najprawdopodobniej skończy się zrobieniem nowej płytki pod ICL7107 bo mam układy LED-y więc tak będzie najtaniej. Ciesze się, że zasilacz działa a z wyświetlaczami jakoś sobie poradzę.

PostNapisane: 13 paź 2015, o 16:03 
Użytkownik

A masz poprawnie podawane zasilanie do układu ICL7107? Wymaga on +5V i -5V? Może coś tutaj nie gra?

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 14 paź 2015, o 06:30 
Użytkownik

Do tego modułu doprowadzone jest tylko jedno zasilanie zmienne. Na płytce jest stabilizator i diody. Układ prawdopodobnie pracuje w konfiguracji pojedynczego zasilania. http://www.intersil.com/content/dam/Intersil/documents/icl7/icl7106-07-07s.pdf strona 12.
Wszystko to co raz mocniej przekonuje mnie, że tam chyba jednak nie ma ILC7107 tylko coś innego. Dziwne jest tylko to, że z nadpalonego układu odczytuję 7(chyba1)*7
Czyli prawie 7107 a jednak nie działa.

Strefa czasowa: UTC + 1