Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 15:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sie 2012, o 10:08 
Użytkownik

Witam. Wiem że nie polecacie tego kursu ale ma tu kod do pomiaru temperatury co mi się przydać może :)
http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&aid=8
A mój problem polega teraz że nie mogę zrozumieć co się dzieje w tej linii kodu gdzie jest zmienna "temp"
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W Funkcji sprint to wiem tylko tyle że %4.2f jest odpowiedzialny za wyświetlenie liczby zmienno-przecinkowe, a \x.. to jakiś znak lecz próbowałem dopasować z tablicy ASCII to mi nie pasowało coś. (po prostu wyświetlały się nie te symbole co chciałem)
a główny problem to zmienna temp
doszedłem do tego że do tabeli _pad[0] i _pad[1] przy temperaturze 29deg zapisywana jest wartość 209. Potem gdy jest operacja przesunięcia o 8 w lewo to jest 256 no i wychodzi ze _pad[1] + [0] = 465 podzielone przez 16 daje nam 29 ale to raczej tak nie działa. operacja jest wykonywana na bitach i nie rozumiem jak po przesunięciu o 8 wyjdzie taka wartość jak wyżej.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sie 2012, o 10:43 
Moderator

W tej części kodu dzieje się TRAGEDIA - to znaczy autor kursu robi po prostu masakrę z mózgu początkującego ale nie tym że jest jakiś wzór, nie tym że pokazuje to jakieś tam obliczenia ....

ale tym, że stosuje do tego zmienne typu float - które pociągają za sobą strasznie DUŻE zużycie kodu w pamięci FLASH a co za tym idzie na małych prockach będziesz miał dopiero masakrę

a druga sprawa to pokazują pomiar temperatury RODEM z Bascoma - czyli

- start konwersji
- .... WAIT 750 ms ...... - zgroza !!!!
- odczyt temperatury

to drugi rodzaj robienia sieczki ludziom z mózgu ....

jednym słowem nie nazywaj w ogóle tego kursu - "kursem programowania" bo to nie jest kurs programowania niestety :(

to jest kurs jak w najprostszy i najgorszy z możliwych sposobów JAKOŚ TAM odczytać DS18B20 .... a już z DS1820 będziesz miał NOWY problem ...... SZOK !

gdy tymczasem w książce masz - kurs programowania - dzięki czemu nie lasujesz sobie mózgu a dodatkowo nie ma wyżej wymienionych wad itp

dlatego ja nawet nie zabieram się za tłumaczenie co tu jest i powiem więcej - proszę mi tu nie wklejać linków to tych pseudo kursów bo zaczyna mi się wydawać że bardziej chodzi o reklamę tego niż pytania ....

PostNapisane: 30 sie 2012, o 10:58 
Użytkownik

Jeżyk-1 napisał(a):
Witam. Wiem że nie polecacie tego kursu ale ma tu kod do pomiaru temperatury co mi się przydać może :)

Bardziej może Ci się przydać sposób jak to zrobić dobrze. ;)
Jeżeli masz książkę Mirka to zobacz jak jest zrobiony odczyt i obsługa DSa.
No a jak nie masz... to masz problem ;)

Powiedz mi tylko po co wyważać otwarte drzwi :?:

PostNapisane: 30 sie 2012, o 11:15 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

W termometrze DS18B20 masz 2 bajty, ale w pierwszym masz SSSSSxxx a w drugim xxxxyyyy, gdzie S to znak, xxxxxxx to całkowita wartość temperatury, a yyyy to ułamkowa wartość temperatury. Sprawdź w specyfikacji http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/DS18B20.pdf . Po przesunięciu pierwszego bajtu masz SSSSSxxx00000000, po dodaniu drugiego wychodzi SSSSSxxxxxxxyyyy. Wykonywane jest dzielenie przez 16.0 (masz błąd w kodzie), wtedy otrzymujesz wynik z przecinkiem np. 29.0
Co do znaczka stopnia to spróbuj B0. Zgodność kodów wyświetlacza z kodami ASCII ogranicza się do przedziału 0x21 - 0x7D. Poza tym przedziałem może być różnie.

PostNapisane: 30 sie 2012, o 11:43 
Użytkownik

To nie reklama Panie Mirku tylko próbowałem się dowiedzieć czegoś. Książkę planuję kupić dopiero na wpłatę a do tego czasu nie chciałem się nudzić :(
zastanawiało mnie głownie te przesunięcie bo jeżeli mam jeden Bajt czyli 8 bitów 11111111 i jak zrobię przesuniecie w prawo 0 8 to wydawało mi się ze to wszystko się wyzeruje a jednak nie i jakoś to działa :(

PostNapisane: 30 sie 2012, o 13:28 
Użytkownik

Zmienna temp była tu zdefiniowana jako double.

PostNapisane: 30 sie 2012, o 14:57 
Moderator

Jeżyk-1 napisał(a):
Zmienna temp była tu zdefiniowana jako double.

No to pewnie się zdziwisz a może i nie zdziwisz ale w języku C dla AVR używanie typu double charakterystyczne jest dla osób, które nie znają prawie w ogóle specyfiki języka C dla AVR. Zobacz podaję ci kolejny dowód na jakość tego kursu. Ale żeby nie było że tylko coś tam mówię to wyjaśniam.

otóż w AVR GCC jest tylko jeden uproszczony typ przeznaczony dla liczb zmiennoprzecinkowych

float

na komputerach PC można w standardowym języku C korzystać naturalnie z typu o zwiększonej precyzji czyli

double

ale w tak małych prockach jest to po prostu bez sensu - zatem pozostawiono wprawdzie typ double, ale tylko po to aby była zgodność ze standardem, gdy np skorzystasz z jakiegoś kodu z PC i żeby nie trzeba było dużo zmieniać.

Tyle że domyślnie typ double w AVR GCC zostaje niejawnie zastąpiony type float !

a zatem pisząc kod od nowa i używając typu double - widać od razu że coś ktoś jest na bakier, i nie tylko z tym, że akurat nie wiedział o tym co tu napisałem. Ale przede wszystkim dlatego że do TAK PROSTYCH rzeczy jak obsługa temperatury z DS18B20 w ogóle używa typów zmiennoprzecinkowych zamiast liczb całkowitych o czym pisałem wyżej.....

ale żebyś dobrze zrozumiał - używając liczb całkowitych nadal mamy możliwość pełnego przedstawienia na LCD czy gdziekolwiek temperatury w postaci liczby zmiennoprzecinkowej tyle że oszczędzając FLASH i czas wykonywanych operacji.

Wiem, pisałeś już że nosisz się z zamiarem zakupu książki z atnela, ale może wstrzymaj się z zaśmiecaniem sobie głowy informacjami z tego kursu.

Strefa czasowa: UTC + 1