Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 lut 2025, o 18:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sie 2015, o 22:01 
Użytkownik

Witajcie mam problem z przetwornikiem robię pomiar temperatury za pomocą czujnika analogowego jednak odczyty temperatury ani odczyty samej Wartości ADC nie zgadzają mi się z obliczeniami i wszyło na to że nie umiem na procku ustawić napięcia odniesienia 1,1V procek (Atmega644p) i dlatego nic mi się tutaj nie zgadza a moje obliczenia zakładały właśnie napięcie odniesienia 1,1V. Wygląda to tak że jak ustawiam napięcie odniesienia 5V to jest ok bo gdy mierzę napięcie miernikiem na pinie Aref to jest 5,2V jak ustawię napięcie odniesienia 2,56V to po zmierzeniu na pinie Aref jest 2,78V czyli też dosyć ok ale gdy ustawiam napięcie odniesienia 1,1V to na pinie Aref mam napięcie 2,45V dlaczego?

inicjalizacja przetwornika wygląda tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

dodanie dla pewności jeszcze jednej linijki ADMUX &=~ (1<<REFS0) nic nie pomaga dalej mam napięcie 2,45V na Aref

czy ja tu coś źle robię źle ustawiam???

proszę o pomoc

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2015, o 22:36 
Użytkownik

Zobacz to:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Strona 249 w DS`ie na samym dole tabelki.

PostNapisane: 11 sie 2015, o 22:25 
Użytkownik

W dalszym ciągu coś jest nie tak o co w ogóle chodzi z tym wzmocnieniem? i po zmodyfikowaniu kodu na ten co podał kolega ps19 nadal nie jest dobrze napięcie odniesienia nadal jest 2,45V i
w ogóle który kanał jest aktywny według tego kodu który podał kolega? próbowałem na każdym ale wynik ADC zawsze wynosi 502 nawet gdy do żadnego kanału nie ma nic podłączone.

jeszcze coś robię źle proszę jeszcze o podpowiedź

dzięki.

PostNapisane: 11 sie 2015, o 23:45 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

ps19 napisał(a):
język c

Tutaj jest błąd bo jest || pomiędzy MUX3 a MUX4 i robi się z tego suma logiczna. Pierwszy kod był dobry i poprawnie ustawia napięcie odniesienia na 1,1V. Ważne jest to, że jak przestawiasz kanały w ADC to musisz wyzerować bity MUX i potem ustawić. Na początek wyrzuć wszystko co zbędne z programu. Uruchom tylko tą funkcję i sprawdź. Jak będzie problem to pokaż całość w tej najprostszej postaci.

PostNapisane: 12 sie 2015, o 00:10 
Użytkownik

na początku wyzerowałem MUXY ale nie przyniosło to skutku oto cały kod:

język c

napięcia odniesienia wewnętrzne 2,56 oraz napięcie odniesienia jakko VCC 5V idzie bez problemu załączyć

PostNapisane: 12 sie 2015, o 00:25 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Uruchomiłem ten kod na ATB 1.04 z mikrokontrolerem ATMEGA644PA i jest w porządku. Na czym to testujesz? Na AREF masz tylko kondensator?

PostNapisane: 12 sie 2015, o 01:31 
Użytkownik

Posiadam zestaw uruchomieniowy firmy GOTRONIK pomiędzy Aref i mase jest podpięty kondensator 100nF i pod Aref jest jeszcze podłączony potencjometr tutaj link do schematu strona 4 http://gotronik.pl/modul_avr/mod_avr_2.pdf
układ zasilam z USB poprzez programator firmy Atnel

pod tym linkiem jest zestaw z prockiem Atmega16 ale ja go zamieniłem na Atmege644

PostNapisane: 12 sie 2015, o 06:09 
Moderator

Mnich16 napisał(a):
i pod Aref jest jeszcze podłączony potencjometr tutaj link do schematu strona 4

Pomysłowość rodem z KOSMOSU, dzięki temu nigdy nie skorzystasz z poprawnego wewn, źródła odniesienia procka
Mnich16 napisał(a):
jak ustawię napięcie odniesienia 2,56V to po zmierzeniu na pinie Aref jest 2,78V czyli też dosyć ok ale gdy ustawiam napięcie odniesienia 1,1V to na pinie Aref mam napięcie 2,45V dlaczego?

Teraz już wiesz dlaczego ? .....

Toż włączając wewnętrzne napięcie odniesienia w procku (robi się to programowo przecież) czy to będzie 1.1V czy 2,56V .... to napięcie to jest wewnętrznie podłączane na pin AREF procka - wiesz dlaczego ? ..... Ano dlatego, żeby można było jeszcze dodatkowym zewnętrznym kondensatorem 100nF je podfiltrować jeszcze ... tak na wszelki, żeby je dopieścić.

Tymczasem sprytny pomysłodawca z kosmosu, wymyślił sobie jeszcze, że da w zestawie potencjometr, którego suwak podłączy pod AREF .... Więc co? więc masz teraz na AREF dwa napięcia - czyli:

1. Napięcie odniesienia wewnętrzne gdy je ustawiasz
2. Kocie napięcie z suwaka potencjometru

sumują się one i dlatego masz takie dziwne wyniki o których piszesz wyżej .... Jestem w szoku po tym jak widzę kolejną już taką poważną wpadkę w tych zestawach. Totalny bezsens ...

Na szczęście możesz sobie to naprawić - po prostu wylutuj ten koci potencjometr i na AREF będziesz miał spokój .....

Przy czym nie musisz się obawiać, że nie uda ci się nigdy włączyć napięcia odniesienia w postaci napięcia VCC bo to też kurka wodna robi się programowo i działa i wtedy na AREF też jest napięcie odniesienia = VCC

Więc jakaż to pokręcona idea przyświecała stwórcy z kosmosu ?

Pewnie sobie pomyślał - "Aaaa dam ludziom możliwość ustawiania DOWOLNEGO NAPIĘCIA odniesienia - wystarczy, że przestawią sobie programowo w rejestrze ADMUX właśnie na zewnętrzne źródło napięcia odniesienia i będą mogli potencjometrem sobie regulować dowolną wartość .... Tyle, że ten pomysł też jest trafiony jak KULĄ W PŁOT i to dużą kulą, ponieważ - jeśli już stosuje się opcję ZEWN. napięcia odniesienia to zwykle zależy nam na jakimś BARDZO DOKŁADNYM źródle i to dokładniejszym nawet niż to w procku - wtedy podłącza się po prostu specjalizowane układy takich źródeł, które dają precyzyjne i stabilne napięcie. (JEDNO NAPIĘCIE - jakieś wybrane przez nas - w zależności od układu)

Tymczasem stwórca z kosmosu nie wziął pod uwagę, że tutaj zasilanie jeśli będzie np z USB kompa to będzie masakrycznie zakłócone ... i niestety przez ten potencjometr to samo przeniesie się na AREF czyli do procka jako ew wybrane zewn. źródło odniesienia ... jednym słowem kiszka.

Reasumując - mówię ci - wylutuj ten rezystor - a na drugi raz przed zakupem zestawu uruchomieniowego poczytaj sobie dokładnie schemat i co tam jakiś stwórca z kosmosu wymyślił ... bo to jest "NIEZŁY" kwiatek. Ale jak przejrzałem schemat to .... nie jedyny :(

PostNapisane: 12 sie 2015, o 11:04 
Użytkownik

Dziękuję Mirku wylutowanie potencjometru pomogło teraz po załączeniu napięcia odniesienia 1,1V mam 1,22V

dzięki.

Strefa czasowa: UTC + 1