Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lut 2025, o 22:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sie 2015, o 17:10 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Sprzedam programator USBASP .
Zakupiłem go kilka, może kilkanaście dni temu.Z początku działał, potem przestał wykrywać ATmegę16, ATmegę8 odczytał w mkavrcalculatorze, potem przełączyłem na ATmegę16 i nie chciał się z nią skomunikować , więc ponownie przełączyłem na ósemkę i kiszka błąd AVRDUDE, czasem rc=-1.
Dioda zasilania się świeci, w momencie próby skomunikowania się z procesorem, przez mkavrcalculator zamiga dioda Prog LED .Do żadnego zwarcia lub przepięcia nie doszło. Tyle mogę powiedzieć. Za ten programator żądam 25zł + koszt wysyłki (do ustalenia).
Programator firmy Atnel, najnowsza wersja.
Zapraszam chętnych.
W tej sprawie proszę pisać ankoeko@onet.pl tam częściej zaglądam jak tu.

Ostatnio edytowano 7 sie 2015, o 21:06 przez ankoeko, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 7 sie 2015, o 17:18 
Użytkownik

kupuję bo wątpię że jest uszkodzony ty po prostu coś źle robisz ....
prośba o dane do przelewu poszła na PW

PostNapisane: 7 sie 2015, o 17:33 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Spodziewałem się tego typu domysłów, jednak ostrzegam, kupujesz uszkodzony. Na własną odpowiedzialność.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

A jak już kupisz, to prosiłbym o informację, czy programator jest rzeczywiście sprawny.
Używam innego programatora i wszystko jest ok.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Umawiamy się tak jak w ogłoszeniu

PostNapisane: 7 sie 2015, o 22:24 
Użytkownik

ankoeko napisał(a):
Spodziewałem się tego typu domysłów, jednak ostrzegam, kupujesz uszkodzony. Na własną odpowiedzialność.

Jestem świadom że nie może być uszkodzony jednak wolę podejść do niego bardziej optymistycznie :)

Kupiony - czekam na paczuszkę :)

PostNapisane: 7 sie 2015, o 23:17 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Życzę koledze, aby niesprawność programatora wynikała z mojej niewiedzy. Jednak twierdzę, iż jest uszkodzony, więc proszę się na to przygotować. Być może chodzi o jakąś banalną usterkę, ale skoro kolega jest znawcą tematu, to na pewno sobie poradzi..
Tym samym oświadczam ,że programator sprzedany, a ogłoszenie traci aktualność.
Pozdrawiam

PostNapisane: 7 sie 2015, o 23:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

świeżo kupiony możesz reklamować u producenta. takiego supportu jak w atnel nie uświadczysz nigdzie. nawet przez skype pomoże.
jak sprzedany to i nowy nabywca może reklamować
no ale chociaż mkAVRcalaculator pozostanie.

PostNapisane: 8 sie 2015, o 08:44 
Użytkownik

ankoeko napisał(a):
no ale chociaż mkAVRcalaculator pozostanie.

Z moich informacji, licencja idzie za sprzętem, ale tu by trzeba dopytać Mirka.

PostNapisane: 8 sie 2015, o 10:32 
Nowy

Zbananowany użytkownik

O tak, to prawda. Programator można reklamować, tylko z tym są związane dodatkowe koszty i pochłonie to wiele czasu.W przypadku wysyłki do producenta, choćby w celu sprawdzenia, to jest koszt, przesyłka powrotna, następne pieniądze, a w przypadku uznania iż awaria powstała z mojej winy, to następny koszt naprawy.Ile to razem? trudno zliczyć. Z naprawą, to może i 40 50zł.Po za tym , w tym roku zginęły mi już dwie przesyłki, zawsze to ryzyko. Gdybym chciał rozwiązać problem i pozostawić programator u siebie, to czekała by mnie długa droga dyskusji na temat, że coś źle robię.Tylko co?.A być może finalnie okaże się,że programator jest uszkodzony..Ale myślę sobie tak..Przede wszystkim potrzebowałem mkavrcalculatora a to jest 45zł, no to kupiłem programator i dostałem wspomniany program.. Cena całości minus cena za mkavr...., to programator kosztuje 21zł. czy to drogo? Taniocha.
Sprzedałem za 25zł i życzę nabywcy, aby programator był sprawny. Mam drugi programator, niestety gorszy od Atnelowskiego, ale działa..Programator z Atnela jest naprawdę świetny, warto go mieć. Więc pewnie kupię drugi.

------------------------ [ Dodano po: 58 minutach ]

Z moich informacji, licencja idzie za sprzętem, ale tu by trzeba dopytać Mirka.
..........................................
Nie ma czegoś takiego, że tracisz licencję , bo zepsuł ci się programator, sprzedajesz go i w konsekwencji tracisz ją.W kodeksie handlowym nie ma takiej opcji, chyba że jest to ustalone drogą wyraźnej umowy.A takiej umowy z Atnelem się nie doszukałem.
Z chwilą zakupu przedmiotów na warunkach umowy, czyli programator+mkavrcalculator. Stajesz się właścicielem przedmiotów i możesz sobie z nimi robić co ci się podoba. Nie można jedynie rozpowszechniać mkavrcalculatora, bo wersja jest imienna i może być używana przez nabywcę programu, inaczej byłaby to kradzież własności intelektualnej..Czyli co? Sprzedałem programator i mogę stracić licencję? Nie ważne jaką drogą nabyłem program,byle by ta droga była zgodna z zasadami, ważne że jest mój..Sprzedałem uszkodzony programator, a nie licencję na program.

PostNapisane: 8 sie 2015, o 11:40 
Nowy

Zbananowany użytkownik

I jeszcze jedna sprawa.Gdybym chciał zwrócić Atnelowi programator, oraz zażądać zwrotu gotówki, no to wówczas sprawa wygląda zupełnie inaczej..Oddaje wszystko, co zakupiłem i licencję również.

PostNapisane: 8 sie 2015, o 13:51 
Użytkownik

Spokojnie kolego licencji mkavr mialem wiele i rozdalem w roznych zabawach. Twoja sobie zostaw bo mam swoja. Zakupilem sam programator licze sie z tym ze szanse na jego zycie to 50/50 ale to juz moje ryzyko. :)

Namazane ze smarta.
Pozdrowienia ze Stegny.

PostNapisane: 13 sie 2015, o 18:26 
Użytkownik

Dzisiaj dotarł programator

Tak jak obiecałem zdaję relację .... podłączyłem go do USB i do płytki atb a oto efekt:

Obrazek
Obrazek

Tak jak sądziłem kolego twoja nie wiedza "uszkodziła" programator ... polecałem najpierw go przetestować.

Potwierdza się opinia o firmie ATNEL - Rzetelna firma z bardzo dobrym i niezawodnym sprzętem :)
A jak coś się uszkodzi w programatorze bądź płytce atb to z reguły jest to wina użytkownika na poziomie SOFTWARE lub podłączenia bo sprzęt okazuje się być sprawnym.

U mnie działa w 100% :)

Swoją drogą fajny jest ten programatorek :)

PostNapisane: 13 sie 2015, o 18:50 
Użytkownik

majster napisał(a):
Swoją drogą fajny jest ten programatorek :)

Zajefajny :D A jeszcze fajniejszy jak jest w obudowie! ;)

PostNapisane: 13 sie 2015, o 19:46 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Cieszy mnie ,że okazał się sprawny. U mnie nie działał, chińczyk działa bez zarzutu, więc nie będę sobie głowy zawracał . Tak jak mówiłem, GRATULUJĘ i osobiście nie żałuję.

PostNapisane: 13 sie 2015, o 19:58 
Użytkownik

majster napisał(a):
kupuję bo wątpię że jest uszkodzony ty po prostu coś źle robisz ....

Czyli tak jak pisałem w 1 poście się zgadza programator sprawny.

Skoro nie żałujesz to tym bardziej się cieszę bo do laptoka taki wąski programator jak znalazł.

PostNapisane: 13 sie 2015, o 21:11 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Oczywiście,że do laptopka idealny..Ja np. mam trzy gniazda koło siebie i trudno by mi było coś zmieścić szerszego.Wracając do programatora, uważam,że to wspaniałe programatory, oglądałem dwie części poradnika Mirosława. Programator Atnela, to można powiedzieć "pełen wypas" i ATtiny10 obsłuży i bufor posiada, ale i wsparcie producenta nie jest bez znaczenia, no i czego chcieć więcej? No cóż, a ja ze swoim starym laptopkiem, z XP-ekiem, ATtiny10 mnie nie interesują, skupiam się tylko na ATmedze16, mam swoje plany co do niej. W zasadzie programistą już nie zostanę, ale jestem zafascynowany możliwościami, jakie niesie ze sobą programowanie. Ograniczenia wynikają tylko z ludzkiej wyobraźni. Podejrzewam,że kolega efektywniej wykorzysta ten programatorek niż ja.
A ja uważam , mimo lat, iż "Z młodymi na przód trzeba iść, po życie sięgać nowe, a nie w uwiędłych laurów liść, z uporem stroić głowę"
Ja po prostu lubię się uczyć, bo nauka, to do potęgi klucz.
Pozdrawiam zatem i dziękuję za udaną transakcję.
Ps.
Oprócz niewiedzy , realnej przyczyny niedziałania programatora w moim laptopku i tak już nie poznamy.

PostNapisane: 13 sie 2015, o 21:58 
Użytkownik

ankoeko napisał(a):
Oprócz niewiedzy , realnej przyczyny niedziałania programatora w moim laptopku i tak już nie poznamy.

Ja znam - stykówka - rutyna - coś źle połączone

w PC na tych samych sterownikach działają mi programatorki z Atnel jak i CHRL więc kompa bym się nie czepiał a tego co napisałem wyżej.

Może być też tak że twój CHRL ma inne wyprowadzenia i dlatego KANDA w CHRL może nie być KANDĄ i jak przepiąłeś programatory to z Atnela będący w standardzie KANDA przestał działać bo CHRL może mieć inne wyprowadzenia :)

Również dziękuję za transakcję :) uważam iż jest udana :)

PostNapisane: 14 sie 2015, o 15:26 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Ja już się domyślam, gdzie był problem.To nie złe podłączenia , ani rutyna. Mam starego laptopka. Poskładałem go z kilku i dopiero teraz sobie przypominam , iż miałem taką sytuację,że po podłączeniu dysku zewnętrznego, nie chciał mi wystartować.Ponowne wetknięcie kabelka usb, spowodowało prawidłową pracę dysku.To samo miałem jeszcze w innym przypadku, więc wniosek jest taki: uszkodzone gniazdo usb, a nawet dwa gniazda. Błąd Libusb i rc=-1 miał prawo się pojawić. Dopiero teraz to zrozumiałem.."Ustroiłem głowę w uwiędły laur" i chciałem świat doganiać. Niestety tak się nie da..Trzeba wymienić komputer, już z nowym systemem Win. i po zawodach.
Wracając jeszcze do naszej transakcji..
Nie żałuję,że sprzedałem programatorek, bo jest to trochę tak, jak bym kupił sobie Ferrari i jeździł do pracy 3km z prędkością 60km/godz. i jeszcze do tego nie bardzo umiał zmieniać biegi.A kolega ma do pracy 150km z czego 120 po autostradzie, a do tego jest świetnym kierowcą..Niech więc kolega jeździ tym Ferrari, bo kolega wykorzysta je bardziej efektywnie i z pożytkiem, a ja taką odległość pokonam i na chińskim rowerze, przynajmniej na razie.
Żałuję tylko jednego,że w tytule użyłem słowa "zepsuty". Powinienem raczej napisać,że nie umiem sobie poradzić, ale kto wiedział o tych gniazdach usb. Jednak nigdy nie wątpiłem,że programatory firmy ATNEL są takimi Ferrari wśród programatorów.Osobiście bardzo przydawało mi się rozłączanie zasilania na procesor, czego mi brakuje w chińczyku. Jak zmienię laptopa, to jeszcze raz kupię programator w ATNELU.Człowiek uczy się na błędach, a nie błądzi tylko ten, co nic nie robi.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1