Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 13:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sie 2015, o 18:14 
Nowy

Lampa RGB została wykonana z plexi zakupionej na znanym portalu aukcyjnym.Użyte diody led WS2812B taśma 60szt/m.

Klej do plexi to Acryfix192.
Obrazek

Płytki plexi były cięte na wymiar laserem.Ręczne cięcie plexi tak grubej jest niemożliwe,aby uzyskać idealne powierzchnie.

1.Czarna plexi 5mm i 3mm służyła do wykonania podstawy oraz oklejania kątownika ,który spełnia funkcję słupka głównego na świecące płytki plexi.Kątownik z aluminium należy okleić plexi,gdyż klej ten reaguje z tym materiałem i świetnie trzyma na długości tylko 1cm.
Obrazek

2.Plexi bezbarwna 8mm. służy do wykonania świecących płytek na wymiar 6cm.x 6cm. jeden z boków ścięty na 1cm.

Obrazek

3.Płytki świecące musimy potraktować papierem ściernym tylko same boki co nada nam lepszy efekt wizualny.
Obrazek

Obrazek

4.Płytki plexi mają bardzo dobrą ochronę z folii oraz papieru,który należy zdjąć po zmatowieniu każdego z boków.
Obrazek
Obrazek
5.Następnie oklejamy z plexi czarna 3mm. boki kątownika tak wewnątrz jak i zewnątrz.Użyłem do tego oklejania taśmy dwustronnej.
Obrazek
Obrazek

6.Zostawiamy miejsce na taśmę led WS2812B.
Obrazek

7.Następnie wykonujemy podstawę z plexi czarnej oklejając płytę meblową.
Tu także użyłem taśmy dwustronnej tylko w okolicach otworu na kątownik [słupek] użyłem kleju typu gwóźdź.Dla wzmocnienia podstawy dodatkowo przykleiłem ze spodu podstawy plexi 5mm. Tym razem użyłem kleju Acryfix192 ,gdyż jest to klejenie plexi do plexi .W podstawie jest otwór na słupek zrobiony też laserem.Natomiast w oklejonej płycie meblowej otwór wykonałem wiertłem.
Przez otwór przekładamy przewody sterujące.Ja dałem dwa komplety.Pod spodem podkleiłem 4szt. nóżki wykonane z plexi pręt średnica 10mm.
Obrazek

8.Kolejna praca to najtrudniejszy element,czyli klejenie płytek świecących do kątownika.Odległości między diodami to akurat 16mm.Natomiast grubość płytek to 8mm.Zostaje nam odległość między płytkami też 8mm.Do tego celu użyjemy wolnej płytki,którą wkładamy pomiędzy następną klejoną płytkę i w ten oto sposób mamy idealne odległości między płytkami.
Smarujemy klej tylko w miejscu klejenia płytki i to ważne gdyż klej reaguje z plexi i płytka miałaby znak [wżer] z boku ,który ma świecić.Klejenie następnej płytki za około 20-30 minut.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

9.Kolejną czynnością to wklejenie słupka z płytkami do podstawy.Do tego celu użyłem kleju typu gwóźdź.Należy zadbać o przewody ,aby je nie uszkodzić.
Obrazek

10.Do sterowania diodami WS2812B, które są włożone między paski plexi użyłem Atmegi328P lub Arduino.Płytka z elektroniką jest zamontowana pod spodem podstawy.Diody led dodatkowo przykleiłem dla sztywności na pasek koloru matowego,który miałem w listwie aluminiowej na diody led .Jak pisałem program w C++ i sprawdzałem jak wszystko chodzi to właśnie wcześniej diody były tam zamontowane.Pasek matowy lepiej oddaje kolory.
Obrazek

11.Elektronika to Atmega 328P lub montujemy Arduino.
Obrazek

Efekt pracy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

https://www.youtube.com/watch?v=oaGJ16b ... load_owner

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 18:44 
Moderator

Przyznam, że coś niesamowicie miłego dla oka ;) gratki !

PostNapisane: 6 sie 2015, o 18:59 
Użytkownik

Jak dla mnie BOMBA.

Takie efektowne lampy łaskoczą moje Ego.

Skąd ludzie bierzecie te płytki? Jaki jest ich koszt?

PostNapisane: 6 sie 2015, o 19:12 
Nowy

Koszt to trochę jest,bo plexi jest droga,ale co się nie robi dla nauki.Liczę z wysyłką:
Plexi - ok.200zł.
Laser-ok.200zł.
klej -ok.40zł.
WS2812B-82zł.
Można zrezygnować z lasera,ale ja nie wiedziałem że tak ładnie wytnie mi materiał chyba frezem i to jest lepiej gdyż mamy wstępnie matową powierzchnię tylko lekko papierem poprawić.Laser tylko do podstawy i oklejania kątownika gdyż tam jest ładniejsza powierzchnia nie matowa,czyli czarna plexi.
Płytki wysyła 50x50mm. najmniejsze więc laser można sobie darować o ,ile tak wytnie jak mi.

PostNapisane: 6 sie 2015, o 19:36 
Użytkownik

Jaacek napisał(a):
Koszt to trochę jest,bo plexi jest droga,ale co się nie robi dla nauki.Liczę z wysyłką:
Plexi - ok.200zł.

Trooooochę drogo, ale za to jakie przepiękny efekt.

Moje gratulacje.

PostNapisane: 6 sie 2015, o 19:51 
Użytkownik

Wow ;) Super efekt ;) Fajna lampka ;) Tak mi się podoba że chyba sobie taką zrobię.

PostNapisane: 11 sie 2015, o 21:24 
Nowy

Efekt ,który dodałem do w/w projektu to ogień wirtualny. ;) :o

https://www.youtube.com/watch?v=oGDA807 ... load_owner

PostNapisane: 11 sie 2015, o 21:27 
Użytkownik

Ogladając film widzę że lampa stoi przy oknie. Efekt jest na tyle SUPER że strach się bać sąsiadów bo jeszcze Straż Pożarną zawołają ze mieszkanie się pali.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 11 sie 2015, o 21:30 
Nowy

Właśnie jak testowałem samą taśmę to dokładnie po chwili przyjechała straż na sygnale!!!
Na szczęście nie do mnie.Miałem stracha ,że mandat dostanę,albo wzywający?! :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=QJzqMcXPbBc

[ poprawiłem ;) tak się wstawia filmiki z YT ;) - mirekk36 ]

Strefa czasowa: UTC + 1