Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lis 2024, o 19:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lip 2015, o 08:27 
Użytkownik

Witam. :)
Chciałbym zapytać Was, bo jak mniemam ktoś z Was wie, w jaki sposób pobierać dane, np. z gry komputerowej tak, aby móc zaimplementować je w programie pisanym w języku C i wykorzystać przy użyciu mikrokontrolera AVR. Poniżej podam przykład, tak, aby było wiadomo co chcę zrobić:
Założeniem głównym jest stworzenie panelu, który powinien wskazywać obroty silnika oraz prędkość, ew. stan poziomu paliwa, tak, aby było to odzwierciedleniem tego, co dzieje się w grze komputerowej, która naturalnie również taki panel zawiera. Wszystko miałoby być zorganizowane dla przykładu, na serwach cyfrowych przy użyciu ATmega8A. Komunikacja z PC powinna zachodzić przy użyciu USARTa ?
Mam nadzieję, że ktoś z Was, drodzy użytkownicy, będzie coś na ten temat wiedział. Podstawy elektroniki i programowania w języku C znam. :)
Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2015, o 09:56 
Użytkownik

Wszystko zależy czy dana gra wystawia takie dane i w jakiej formie, masz tu przykład realizacje takiego licznika za pomocą Arduino do gry Live For Speed - Licznik do Live For Speed z Arduino cz. 1, cz.2, cz.3.
Owocnej lektury :)

PostNapisane: 20 lip 2015, o 09:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Są też projekty wykorzystujące prawdziwe liczniki z samochodu

PostNapisane: 20 lip 2015, o 18:56 
Użytkownik

OdeOn napisał(a):
Są też projekty wykorzystujące prawdziwe liczniki z samochodu

No powiem Ci że ten temat już mnie swego czasu mocno zainteresował

Fajne nie? :) Tych filmów tam z tymi licznikami jest więcej, polecam sobie pooglądać.

I nie ukrywam zrobiłem 1 krok w tym celu, mianowicie zdobyłem klika liczników od zaprzyjaźnionej firmy która zajmuje się recyklingiem części z samochodów angielskich. Wadą jest to że podają w milach ale wartość w km jako drugą z grubsza też mają.
Obrazek

Pytanie 1-wsze czy do każdego da się "dostać" rozumiem że to jest ta magistrala CAN? Pojęcia jak na razie nie mam jak się nawet za to zabrać.

Ewentualnie jak było by zainteresowanie i ktoś by też reflektował na któryś licznik to mogę je powystawiać w dziale ogłoszeń za drobna opłatą + koszty przesyłki. A jak się ktoś przysięgnie i obieca wszem i wobec publicznie że zrobi w jakimś logicznym czasie z takowym licznikiem projekt DIY jak w pokazanych filmach powyżej i zaprezentuje go wraz z kodem i przepisem co i jak na forum to jestem mu go gotów wysłać nawet za free, no może poza kosztami przesyłki :)

PostNapisane: 20 lip 2015, o 21:00 
Użytkownik

Masz licznik z golfa3? Bo ten akurat jest bardzo prosto wysterować. Zrobiłem sobie kiedyś zegar właśnie na tym liczniku gdzie na prędkościomierzu były godziny a na obrotomierzu minuty. Gdzieś mam jeszcze ten projekt jak byś chciał.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 20 lip 2015, o 22:45 
Użytkownik

Te nowsze (po 2002-2003 r) raczej na pewno po canie, całkiem starsze brały sygnaał prosto z czujników, ale nie jestem pewien czy w niektórych sygnał nie leciał po k-linii (napewno diagnostykę tak mają) a to akurat bardzo łatwo uartem symulować. Problemem co do cana byłby sam protokół jakim dane są odbierane no i potrzebujesz uC który ma go w sobie.

PostNapisane: 13 maja 2016, o 07:20 
Nowy

Witam,

czy ktoś posiada jeszcze materiały bądź nowe linki do powyższych materiałów.

Niestety ale obecne chyba przekierowują na inna stronę.

Strefa czasowa: UTC + 1