Hejka,
Ogólnie miałem problem z modułem bluetooth w laptopie . Problem miałem z wysyłaniem danych ale po aktualizacji sterowników już jest Okej. Dostałem moduł HC-05 ( docelowo ma być ATB BTM 222 ) , więc po poszukaniu o nim informacji wziąłem się za podłączenie i przetestowanie.
Schemat bardzo prostu TX i RX zwarte , VCC do 5 V , pin STATE przez rezystor do diody LED ( aby było widać stan połączenia).
Podłączyłem go. Po podaniu zasilania moduł był widoczny w laptopie tak więc sparowałem urządzenie ( proces przebieg pomyślnie ) dioda zaczęła migać z częstotliwością co dwie sekundy. W ustawieniach mam widoczne dwa nowe porty COM.
1) Czy moduł trzeba dodać jako nowe urządzenie BT ?? Kiedy wyszukuję to nie ma go na liście ... i nie umiem tego zrobić
2) Po włączeniu terminalu wybraniu portu COM , 9600bps,brak parzystości,8 bit danych,1 bit stopu. Nie łączy mi się z BT . Powinna dioda zielona się włączyć pokazując stan połączenia.
Wydaje mi się moduł HC powinien być POŁĄCZONY z laptopem a on jest tylko sparowany i przez to nie mogę się połączyć na terminalu . Używam terminal BRAY . Ale po wielu nieudanych próbach użyłem też RealTerm ale efekt był taki sam.
Czy ktoś miał również takie problem z Bluetoothem ?
|