Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 lis 2024, o 15:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 cze 2015, o 10:33 
Nowy

Witam
Chciałbym zakupić sobie legendarnego BB wyd.2 na początek nauki programowania.
W sklepie są dwie wer.
1. Książka + DVD 115,5 pln
2. Książka + DVD + ATB USBASP + MkAvrCalculator 155pln

Teraz mam pytanko zamierzam jeszcze dokupić zestaw uruchomieniowy ATB 1.04b (339pln) ale niestety nie kupię tego w zestawie z książką (bo nie mam od razu tyle kasy) tylko za miesiąc lub dwa albo może sam zacznę coś budować zaczynając od procesora plus dodatkowe układy w miarę nauki. Czy decydując się na zakup zestawu będę potrzebował programatora ATB USBASP, bo w zestawie jest jakiś wbudowany? Rozumiem, że ten programator pozwala programować ewentualnie avr które miałbym w innych projektach czyli na innych płytkach niż zestaw uruchomieniowy za pomocą MKAVRCALCULATOR i tylko ten program go obsługuje? Czy programator jest też obsługiwany np: przez avr studio?

Info znalezione na stronie od MKAVRCALCULATOR:
Cytuj:
Program nie obsługuje programatorów opartych o układ FT232R w innych produktach niż firmy Atnel!
.................
Dzięki takiemu połączeniu, program w pełni służy do programowania całej rodziny mikrokontrolerów AVR. W istocie tych wszystkich, które obsługiwane są przez podstawowy program AVRDude. Podobnie rzecz się ma z obsługą całej gamy programatorów sprzętowych dostępnych na jego liście. Są one więc także do wyboru w programie MkAvrCalculator.

Czy nie ma tu jakieś sprzeczności?

Pytanie drugie czy kupując książkę z opcji 1. też jest dołączony program MkAvrCalculator, bo chodząc gdzieś po stronach Atnel-a takie info widziałem ale nie mogę teraz tego znaleźć, czy jest tylko książka + DVD?

I ostanie czy jest możliwość albo czy jest dostępne samo pcb od zestawu uruchomieniowego do samodzielnego montażu, czy użyte pcb w zestawie jest tylko dwuwarstwowe? A może na forum był jakiś projekt społecznościowy tańszego zestawu do książki?

Niestety jeszcze za bardzo się w tym nie poruszam i proszę o pomoc w doborze zestawu i ewentualnym naprostowaniu mojego rozumowania o programatorach ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2015, o 11:30 
Użytkownik

Jeśli się nie mylę
MkAVRCalkulator jest dołączany do programatora ATB-USBAsp w wersji FULL,
istnieje jeszcze wersja FREE która obejmuje mikroprocesor ATmega8 co do nauki może wystarczyć .

Moim zdaniem najlepszym wyborem byłby jednak zestaw nr 2 , już wyjaśniam dlaczego:

masz zestaw "startowo-testowy" w postaci książki i programatora i możesz ćwiczyć na stykówce
z każdym uC , również tym na którym wykonywane są ćwiczenia w książce , aż nie uzbierasz na zestaw ATB .

A jeśli wybierzesz samą książkę będziesz musiał ćwiczyć na "sucho" (co jest trochę bez sensu :) )
lub złożyć programator samodzielnie ,
(nie twierdze że jest to niemożliwe tylko trochę trudniejsze jeśli jest się początkującym).

W zestawie ATB jest wbudowany pełnoprawny programator i możesz go używać jak będziesz chciał,
tylko jest trochę nie poręczny jeśli chodzi o zmianę wsadu w wykonanym i zamontowanym gdzieś
urządzeniu (tutaj lepiej sprawdza się USBasp ) .

Pozostaje jeszcze MKCalculator pogram który jest niezastąpiony
jeśli chodzi o bezpieczne i wygodne działanie na fuse bitach w AVR-ach

Z tego co wiem na razie samej płytki do zestawu nie będzie.
Były swego czasu dwie akcje "Golas" gdzie można było nabyć gołe płytki PCB,
tylko jeśli chodzi o zmniejszenie kosztów nabycia zestawu to muszę Cię rozczarować.

Składając płytkę samodzielnie wyjdzie drożej niż kupując gotowy zestaw
(no chyba że potrzebne części masz w swoim biurku :) )
Wiem bo sam składałem i po podliczeniu wszystkich kosztów wyszło mi ciut drożej
co prawda nie żałuje bo zdobyłem wprawę przy montażu SMD :) i na pewno zrobiłbym
to jeszcze raz :D .

PostNapisane: 9 cze 2015, o 12:35 
Nowy

Zaba napisał(a):
Składając płytkę samodzielnie wyjdzie drożej niż kupując gotowy zestaw
(no chyba że potrzebne części masz w swoim biurku )
Wiem bo sam składałem i po podliczeniu wszystkich kosztów wyszło mi ciut drożej

A jaką płytkę składałeś sam projektowałeś czy jakiś gotowiec dostępny?

PostNapisane: 9 cze 2015, o 12:57 
Użytkownik

Zakupiłem swego czasu (jak była "akcja Golas") od Mirka
była to sama płytka PCB do zestawu ATB (obecnie niedostępna , akcja była jednorazowa :( ).

Jeśli Cię interesują zestawy startowe DIY poszukaj tu na forum jest kilka naprawdę fajnych
projektów użytkowników tego forum.

np:
http://forum.atnel.pl/topic11857.html
http://forum.atnel.pl/topic11259.html
http://forum.atnel.pl/topic11259.html
http://forum.atnel.pl/topic8143.html

to tylko kilka propozycji ,można znaleźć dużo więcej .

PostNapisane: 9 cze 2015, o 13:55 
Użytkownik

A ja polecam poczekać i odłożyć na full pakiet.... TAURUS D MAX... 2 ksiazki, płytka i bajerki...
Programator sobie póki co odpuść... w ATB masz mege 32 albo 644p, programować można przez FT232 z zestawu, a pod względem parametrów myślę że Ci na dłuższy czas wystarczą...
A jak już Cię najdzie chęć zmontowania atmegi 8 na stykówce to sobie te 4 kabelki wyciągniesz ze złącza w ATB żeby ją zaprogramować...

A jak już dojdziesz do etapu że potrzebny ci programator, to sobie dokupisz... :) Ważniejsza chyba wiedza z książek i wygoda przy używaniu zestawu uruchomieniowego, niż wypasiony, migający programator i burdel na biurku na stykówce ;)

PostNapisane: 9 cze 2015, o 14:45 
Nowy

hmm dajecie do myślenia, zaczynam zaglądać w portfel ale pusto kruca bomba ;)

PostNapisane: 9 cze 2015, o 14:51 
Użytkownik

kolego są wakacje, chyba można gdzieś zarobić... człowiek myślący technicznie raczej z pustym portfelem nie chodzi... ;)

Hmm w sumie tak założyłem że jesteś uczniem... a to może być błędne założenie...
Jeśli nie jesteś uczniem to mimo wszystko proponują odkładać, zacisnąc pasa ;) Wyznaję zasadę że jak ktoś chce dobrze i tanio to musi wydać dwa razy... raz żeby mieć tanio, a drugi raz żeby mieć dobrze... ;) potraktuj to jako inwestycję w siebie... czy warto oszczędzać?

PostNapisane: 9 cze 2015, o 15:09 
Użytkownik

Co do FT232 - powiem Ci uczciwie, że sam kiedyś byłem zły, że MkAvrCalculator nie można używać swoich FT232. Później odkryłem MkBootloader i o FT'ku zapomniałem. Teraz wszystko albo bootloaderem, najczęściej po rs485, coraz częściej ATNEL-WIFI albo jak już muszę, to USBASP - zero problemu.

PostNapisane: 10 cze 2015, o 12:28 
Użytkownik

Książka i zestaw uruchomieniowy. A przede wszystkim poradniki na YouTube.
Albo, obejrzyj kurs Eagle i sam zrób sobie taki zestaw jak Ci pasuje. Przecież nie wszystko trzeba mieć od razu, bez przesady.
Mirek tak tłumaczy zasady projektowania płytek, że mucha nie siada. Na forum też jest wielu speców najwyższej klasy, podpowiedzą.
Ja już robię czwartą płytkę i wszystkie trzy działają, poza jedną, gdzie mostek prostowniczy dałem odwrotnie. Chociaż też działa, z zasilacza. :) a ta czwarta to właśnie poprawiony mostek i lepsze rozłożenie elementów i filtrowanie.
Jednak książka to podstawa, a jesli odważysz się sam zrobić, no to lepiej z programatorem.
Na początek może być prościutki, attiny, osiem wyprowadzeń naokoło, złącze kanda, dioda i np. jakiś mosfet do sterowania czymś. Nawet na płytce uniwersalnej to zlutujesz, a koszt ze 25 złotych. A ile radochy i nauki!

PostNapisane: 10 cze 2015, o 12:46 
Użytkownik

hmm obejrzenie poradników - kilka godzin
narysowanie schematu i płytki - kilka godzin
Trawienie, lutowanie, kupno elementów - znowu czas i kasa...
Pytanie czy chcesz się uczyć programować, czy sprawdzić swoje siły w elektronice i robótkach ręcznych... ;)

Jak podliczysz czas i koszty to chyba lepszy jest zestaw...
Fakt, że ta wyrwa w budżecie zaboli... ale rana szybko się zagoi ;)
Alternatywą jest zakup na Alledrogo :) Tam można kupić na raty ;)

PostNapisane: 10 cze 2015, o 13:52 
Użytkownik

Dla chcącego nic trudnego. Od poprzednich wakacji obejrzałem wszystkie poradniki Mirka, niektóre po 2-3 razy, przeczytałem BB dwa razy, bo nie jest łatwo. Razem tego było pewnie ze 300 godzin nauki. Poza tym kurs o asemblerze kolejne 20 godzin. Nie liczę ile czasu spędziłem nad notami aplikacyjnymi i necie.
A jestem po automatyce, wprawdzie studia skończyłem w 1988, ale potem dużo programowalem.
Niestety wiedza kosztuje, te śmieszne pieniądze wydane na zestaw czy programator to pikuś w porównaniu z czasem.
Ale czas to również wielka frajda, szczególnie jak Mirek tłumaczy - bezcenne !!

PostNapisane: 10 cze 2015, o 14:00 
Użytkownik

Ba pewnie! Tez oglądam wszystko co się da i czytam ile idzie. Ponieważ też działam w automatyce, jestem wiecznie w delegacji, to mam zabawki ze sobą i wolne chwile jak rodzina już spi spędzam w hotelu nad ATB :)
Tyle że lepiej mieć solidną bazę do nauki niż szukać czemu coś nie działa...
Jak wiadomo każde hobby kosztuje, tylko zależy na jakim poziomie chcemy je uprawiać... Nie ważne czy to wędkarstwo, wrotkarstwo, fotografia czy elektronika... porządny sprzęt po prostu musi kosztować... ;)

PostNapisane: 10 cze 2015, o 18:02 
Użytkownik

Święte słowa. Dobrze że przynajmniej wiedza w necie za darmo :)

Strefa czasowa: UTC + 1