Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 paź 2025, o 13:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 maja 2015, o 18:26 
Użytkownik

Przepraszam, właśnie dlatego pytam bo nie wiem... A chciałbym się dowiedzieć. Nie jedźcie po mnie jak po Komorowskim proszę.

Proszę o wędkę, nie rybkę... A z doświadczenia wiem, że jak zapytam to mnie szybciej oświeca.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2015, o 19:02 
Moderator

Panicz74 napisał(a):
Przepraszam, właśnie dlatego pytam bo nie wiem... A chciałbym się dowiedzieć. Nie jedźcie po mnie jak po Komorowskim proszę.

Panie kolego po nikim nie jeżdżę i proszę nie robić takich insynuacji ....

Podpowiadam ci wyżej rozwiązania ..... bo widzę, że pytasz , bo widzę, że nie wiesz jeszcze - a co to jakiś wstyd nie wiedzieć i pytać ?

Jedyne co się dziwię zawsze ? ... no np gdy ktoś chce zasilać procesory wyższym napięciem ... i nie jest to ironia tylko od razu wskazałem ci skąd możesz czerpać wiedzę - z noty. Szybko zajrzałeś i zobaczyłeś parametr "Absolute maximum ratings" i o to chodziło ....

Wiedz tylko że już wartości MAX czyli 5,5V nie powinno się pod żadnym pozorem przekraczać ... a co dopiero dochodzić do Absolute ratings.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Poza tym - jeśli bierzesz zasilacz z wydajnością 2,5 A na sterowanie silników / serw , które łącznie mogą chcieć pobrać ze 6 A ! - no to chyba nie dziwota - że wyrażam jeszcze większe zdziwienie .... i odsyłam do podczytania jednak o podstawach , o prądzie itp itd to jakaś ujma ?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 maja 2015, o 19:19 
Użytkownik

Wiem, że mało wiem. Ale jednocześnie zdaję sobie sprawę, że to obecnie najlepsze forum i naprawdę dużo się już tutaj dowiedziałem. Szczególnie od Pana i poradników.

Znając siebie i swoje zamiłowanie do eksperymentów to bym jeszcze palnął te 6V na procka i bym chatę spalił ;) Teraz już wiem, że "to se ne da".

W żadnym razie nie czuję żadnej ujmy, wręcz jestem wdzięczny, bo tak samo jak było z rysowaniem schematów, teraz wiem o czym poczytać jeszcze, czego szukać.

Jak mnie ktoś pyta o PHP albo o bazy to też się zawsze dziwię, przecież to proste. Tylko, że ja nad tym siedzę min. 8h dziennie i wiele rzeczy jest dla mnie oczywiste :)

PostNapisane: 12 maja 2015, o 20:09 
Moderator

No i super, to teraz popraw zasilanko i testuj dalej - a jak coś to śmiało pytaj.

PostNapisane: 13 maja 2015, o 04:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ogarnij sobie zasilacz ATX i będziesz miał wszystkie przydatne napięcia - 3,3V, 5V, 12V
Amperów na luzie Ci styknie i jeszcze dużo zostanie w zapasie...

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 maja 2015, o 22:47 
Użytkownik

Zrobiłem zasilacz warsztatowy z ATX i teraz wszystko śmiga idealnie. Widać dużą różnicę w pracy silników. To tak jakbym wcześniej próbował ruszać z 4 biegu ;) . Całość zjada 3,5A przy długości kabli max 20cm więc nawet zwykły kabel telefoniczny się nadaje :) Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1