Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 gru 2024, o 19:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 maja 2015, o 14:41 
Użytkownik

Witam
Po kilku miesięcznej przerwie od elektroniki. Postanowiłem skonstruować mostek H na tranzystorach mosfet na napięcie uwaga 230V DC.
W internecie jest trochę artykułów na ten temat jednak dotyczą one niskich napięć z przedziału 5-24V
Niestety nie wiem za bardzo jak wysterować te tranzystory z poziomu uC. Może opowiem jak ma ten układ działać:
Podaje napięcie 230V prądu stałego na ten mostek H. A na wyjściu chcę otrzymać regulowane napięcie z zakresu 0-230V również ze zmianą kierunku płynącego prądu dlatego chcę użyć mostka H. Regulacja napięcia i kierunku ma być szybka oraz ma się odbywać za pomocą uC. sama zmiana kierunku to nic innego jak wyłączenie jednej pary tranzystorów i załączenie drugiej. Ale jeśli chodzi szybką zmianę napięcia no to nie mam pomysłu. Ma być to sterowanie takie jak np przez potencjometr czyli płynne bez żadnych wysokich impulsów czy pwm. Maksymalny prąd jaki będzie płynął przez układ to 10A.

Jako że no jest sporo zmiennych w tym opisie gdyż jeszcze nie wiem jakie zastosować tranzystory i ich sterowanie ani zabezpieczenie najlepiej galwaniczne dlatego zwracam się do was o pomoc.
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 maja 2015, o 16:22 
Użytkownik

Do wysterowania mosfetów potrzebne będą odpowiednie drivery (jest sporo różnych gotowych scalaków). Aby uzyskać zamianę napięcia na wyjściu to tylko sterowanie PWM.

Jak nie tajemnica to co ma zasilać (sterować) ten mostek?

PostNapisane: 10 maja 2015, o 18:46 
Użytkownik

W internecie znalazłem jak podłączyć mosfeta do uC bez specjalistycznych układów, wykorzystując dodatkowy tranzystor bipolarny. Dlatego nie chciałbym stosować jakiś dodatkowych układów.
Ma to działać jako falownik do sterowania prędkością obrotową silników prądu przemiennego 1 fazowego. Zmianę częstotliwości chcę zrobić na uC aby w łatwy sposób ją regulować. A sterowanie napięciem jest mi potrzebne do tego aby uzyskać przebieg sinus. uC będzie odczytywał z tablicy wartości sinusa w danym przesunięciu i odpowiednio sterował te mosfety. Tylko nie wiem jak zrobić to sterowanie napięciem. Czy może wykorzystać układ tda1543 z połączonym wzmacniaczem który posłuży do konwersji wyjścia prądowego na napięciowe(tak jak z Greenbook na str 394) i dalej w jakiś optotranzystor dla separacji. Co o tym myślicie?

PostNapisane: 10 maja 2015, o 19:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

1) Jak wyprostujesz napięcie z sieci 230V to za mostkiem będziesz miał 230*1,41 napięcia stałego czyli jakieś 320VDC.

2) Na tranzystory w mostku podajesz PWM z korekcją fazy o współczynniku wypełnienia którego wartość zmienia się sinusoidalnie. Proponuje utworzyć sobie tablicę z wartościami takiego "sinusa".

3) w falownikach stosuję się teraz tranzystore IGBT z dedykowanymi driverami:

http://www.irf.com/product-info/datashe ... ir2214.pdf

4) Nie wiem czy wiesz ale silnik to w przybliżeniu szeregowe połączenie indukcyjności i rezustancji czyli filtr RL. podające PWM na taki filtr PWM odsiejesz wysokoczęstotliwościowe śmieci i prąd będzie bardzo podobny do sinusa. Jak nie wierzysz to rozbierz falownik np invertek'a.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 maja 2015, o 20:02 
Użytkownik

Wielkie dzięki za odpowiedź.
Do punktu 4. Czyli że za moim falownikiem nie uzyskam dokładnie takiego samego sinusa co prosto z sieci domowej? A czy jeśli bym zamontował potencjometr cyfrowy zamiast PWM który by płynnie regulował napięcie to pozbył bym się szumów? Nie chcę na razie wchodzić w najnowsze tranzystory gdyż nie mam zbyt dużych funduszy. A ma to być projekt edukacyjny oraz do prostego zastosowania. A jak te szumy wpłyną na prace silnika i falownika?
Pozdrawiam

PostNapisane: 10 maja 2015, o 20:26 
Użytkownik

Kolega chce zbudować falownik a przy zakładanym prądzie 10A (daje to moc około 2kW) nie jest to projekt edukacyjny a bez zastosowania odpowiednich driverów tranzystory zostaną usmażone gdyż nie będzie w stanie poprawnie i co ważniejsze odpowiednio szybko ich wysterować.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

W wątku topic7589.html jest zarys mojego programu do generowania sinusa za pomocą PWM

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 maja 2015, o 20:32 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie wiem czy to z tym potencjometrem cyfrowym to było serio czy sobie żartujesz teraz :)

Słyszałeś kiedyś jak działa wzmacniacz audio w klasie D? To co Ty chcesz zrobić to pewnie podanie sinusa na końcówkę mocy w klasie A lub AB. Straty mocy w takim przypadku będą ogromne i takie urządzenie raczej będzie mało przydatne. Silnik elektryczny nie musi mieć czystego sinusa żeby działać. W zupełności wystarczy mu taki "sinusowaty" PWM. Przebieg prądu będzie bardzo podobny do sinusa. Tak są zbudowane wszystkie falowniki.

PostNapisane: 10 maja 2015, o 20:35 
Użytkownik

schemat mojego mostka H z układami do pomiaru prądu, po zmianie tranzystorów może sprawdzić się w Twoim projekcje

Obrazek

PostNapisane: 11 maja 2015, o 08:53 
Użytkownik

Ja może trochę nie na temat ale w trosce o Ciebie :) Może do nauki zbuduj falownik na niższe napięcie? Może nawet bez silnika na początek ale żeby sobie przebiegi oglądać na oscyloskopie w laboratorium? A na początek to może jakiegoś PSPICE odpal i tam wytestuj swoje pomysły...
~230V potrafi zabić i jak już coś zaczniej działać to koniecznie przy próbach noś okulary żeby strzelające mosfety ci nie uszkodziły oczu, a najlepiej płytkę miej pod jakąś osłoną...

Swoją drogą co to za projekt edukacyjny? Jaki etap edukacji? Na studiach nawet nie kazali mi na energoelektronice takich rzeczy budować a jedynie sterowaliśmy dedykowanymi driverami do falowników w gotowych układach... Ktoś ci opowiadał o komutacji, czasach martwych itp? Falownik to nie załączenie taśmy ledowej...

PostNapisane: 11 maja 2015, o 13:19 
Użytkownik

Nefarious19- nie chodziło mi o zastosowaniu wzmacniacza. Niestety nie wziąłem poprawki że to układ na mosfetach dlatego odpada ten pomysł.

morswin- dzięki za schemat i linka. Musze tylko poszukać łatwo dostępnych tranzystorów które będą chodziły pod tymi driwerami. Na początek może zastosuje któryś z tych IRFP244PBF, IRF644PBF. Mam nadzieje że są one łatwo dostępne w sklepach bo nie opłaca się kupować kilka sztuk przez internet. A jeśli układ zadziała to potem zamienię na tranzystory większej mocy.

eMCe2- To nie szkolny projekt lecz mój prywatny. Bo taki falownik można wykorzystać na różne sposoby jako oczywiście falownik oraz np. jako przetwornice z 12/230V. Więc oprócz zastosowania zdobędę trochę doświadczenia i wiedzy. Każdy z nas kto robi jakiś nowy projekt to to też zdobywa doświadczenie i wiedzę. :) Co do pierwszych prób to miałem właśnie zrobić go na 12V i jeśli by działał to dopiero zwiększyć napięcie na 230V.

Lecz nie pokoi mnie jedno gdyż ten układ ma działać docelowo na 230V a na tym schemacie od kolegi widać że jest dioda od 12V do jednego wyjścia z mostka więc ona musi być zmieniona chyba. Co do schematu to za kilka dni postaram się go narysować i wrzucić do sprawdzenia. Bo aktualnie nie mam za bardzo czasu. Mile widziane jeszcze jakieś porady :)
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1