Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 lut 2025, o 15:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 kwi 2015, o 18:45 
Nowy

Witam serdecznie, po wstępnym zapoznaniu się z działami na forum postanowiłem ten temat umieścić w tym, jeśli jednak pomyliłem się przepraszam i proszę o przeniesienie wątku.
Na wstępie zaznaczę, że jestem bardziej obiektowym software'owcem niż strukturalnym hardware'owcem.
Stoję przed, jak dla mnie, trudnym wyborem mikrokomputera do realizacji projektu.
Projekt zakłada obsługę użytkownika (użytkowników) identyfikującego się kartą NFC.
Schemat blokowy zawiera (póki co): monitor wyświetlający dane, mikrokomputer, czytnik NFC.
Nie wykluczam rozbudowy projektu o dodatkowe moduły, funkcjonalności.

Zależy mi przede wszystkim na:
- literaturze (książkach) pod tą platformę
- jak najprostszym zrealizowaniu projektu na tym urządzeniu (dostępność bibliotek ...)
- otwartej dokumentacji do urządzenia
- "popularności" platformy czyt. dużej liczby przykładów dostępnych w sieci

Przeczytałem kilka artykułów odnośnie mikrokomputerów, jednak nie mam pojęcia na który się zdecydować.
Te o których istnieniu wiem, przedstawiam poniżej, wraz z cechami jakie zauważyłem:
- Raspberry Pi : dostępny moduł NFC, port HDMI, dużo przykładów w sieci, możliwość programowania w C jak i Pythonie
- Arduino Galileo: moduł NFC, chyba jeszcze większa popularność niż RPi, IDE

Bardzo proszę o pomoc, korektę moich spostrzeżeń na temat przedstawionych platform (ewentualne uzupełnienie o plusy jak i minusy) oraz inne propozycje platform, których ja nie znam, a które mogą być lepsze.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 maja 2015, o 20:17 
Nowy

Ok, dzięki za radę.
Aktualnie jestem na etapie nauki elektroniki praktycznej, bo jestem w tym zielony.
Wyczytałem, że RPi można łatwo spalić stąd chciałbym uzyskać od Was (bardziej doświadczonych elektroników) odpowiedzi na kilka pytań.
Przeczytałem, że RPi pracuje na zasilaniu 3.3V jednak chcąc kupić taki zasilacz nic nie znalazłem, ponieważ wszelkie zasilacze dostępne na rynku dla RPi oferują napięcie 5V. Z czego to wynika?
Czy urządzenie nie przepali się po dołączeniu takiego zasilania (widocznie nie skoro takie zasilacze są oferowane, ale dlaczego)?

Drugą kwestią jest obsługa pinów GPIO. Z tego co się zorientowałem to RPi ma piny "wyjściowe" o różnym napięciu: 3.3V oraz 5V.
Wyczytałem, że podając napięcie większe niż (lub równe) 3.3V na dowolny pin można uszkodzić RPi. Zatem skąd rozbieżność w tym, że napięcie zasilające może być 5V, ale na pin można podać tylko max 3.3V?
Chce sobie to jakoś wyobrazić, żeby nie spalić urządzenia przy pierwszym uruchomieniu, więc proszę o ustosunkowanie się do moich przykładów:
1. zwieram pin 3.3V z innym pinem - płytka uszkodzi się, w końcu pracuje na 3.3V?
2. tworze obwód: pin 5V, dioda [Ud = 1.7V, Id = 20mA]. Dioda się spali, a potem? RPi też się uszkodzi?
3. tworze obwód: pin 5V, dioda [Ud = 1.7V, Id = 20mA], rezystor kompensujący: ~165 Ohm, stanie się coś złego?

Bardzo proszę o pomoc, bo nigdzie nie znalazłem informacji na te tematy, a chcę zrozumieć.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1