Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 09:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lip 2012, o 19:51 
Nowy

Witam, chce zrobić czytnik RFID w oparciu o układ EM4095 i ATmege8. Jako że jestem początkujący zacząłem szukać przykładowych kodów w internecie i je modyfikować jednak bez efektu. Wiem że do odbierania sygnału chce użyć timer sprzętowy, który przechwytuje sygnały w oparciu o przerwanie ICP. Jednak nie wiem jak go poprawnie skonfigurować i przerwania timera się nie wywołują(zdebugowałem). Kod niżej wklejony nie jest kompletny, brakuje mu logiki dekodowania wartości(manchester), co jestem w stanie napisać, zawiera tylko elementy które są potrzebne do pokazania mojego problemu. Bardzo proszę o pomoc, przydatna będzie każda wskazówka.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lip 2012, o 19:55 
Użytkownik

Nie przepadam za Em4095 ale może to ci pomoże http://www.vanka.net/rfid_devices.htm

PostNapisane: 25 lip 2012, o 20:06 
Użytkownik

To w takim razie za jakim przepadasz jeśli można spytać?(tak na przyszłość)

PostNapisane: 25 lip 2012, o 20:10 
Użytkownik

a na razie zachowam w tajemnicy :)

PostNapisane: 25 lip 2012, o 20:40 
Użytkownik

Jakiś poradnik się szykuje?? ;)

PostNapisane: 25 lip 2012, o 20:41 
Użytkownik

Używasz timera 1 (16bit), a wszystkie jego rejestry zerujesz. Nie wiem, po co potrzebujesz zmiany zbocza wyzwalania timera. Nie czepiam się, tylko nie rozumiem. Timer1 z takimi ustawieniami stoi. Rejestr TCCR1B i zainteresuj się bitami odpowiedzialnymi za prescaler.

P.S.
1. Bity rejestrów timera i tak mają stan niski. Nie ma potrzeby ich zerować.
2. Czy mógłbyś pisać które bity rejestrów ustawiasz, tak jak Mirek pokazuje w książce?
np. tak:
Kod:
 TIMSK = TICIE1|TOIE1;

a nie tak:
Kod:
 TIMSK |= 0x24;

Ja dostałem za to po łapach od Mirka :D , więc Cie przestrzegam.

Pracujesz na Atmedze 32?

PostNapisane: 25 lip 2012, o 21:06 
Nowy

Mój kod opiera się na linku z tego forum:
http://www.avrfreaks.net/index.php?name=PNphpBB2&file=printview&t=96964&start=0
Kod jest do Atmegi128 przeanalizowałem cały i przeniosłem na atmege8 oraz poprawiłem w niektórych miejscach.
Zresztą na tym forum jest też taki sam kod do atmegi 8 lecz zawiera jeszcze więcej błędów(porównywałem), więc wolałem uzyć tegodo 128, który moim zdaniem jest najlepszy w necie jeśli chodzi o obsługe EM4095...
To że Timer stoi to właśnie wiem tylko nie wiem jak go ruszyć aby pracwał poprawnie z tym programem.

P.S Tam gdzie bity są ustawione jak w książce to moja sprawka reszta to dzieło autora tego kodu, a nie wyszystko chciało mi sie poprawiać:)

PostNapisane: 25 lip 2012, o 21:22 
Użytkownik

Może czegoś niedowidze, bo mam urlop i kilka buteleczek, jedynego słusznego napoju, otwartych :P.
wilkuns napisał(a):
To że Timer stoi to właśnie wiem tylko nie wiem jak go ruszyć aby pracwał poprawnie z tym programem.

Napisałem Ci, abyś sprawdził w nocie rejestr TCCR1B. W tej chwili masz preskaler ustawiony tak, że timer jest zastopowany, nie zlicza. Bity CS12:CS10 odpowiadają za to, z jaką czestotliwością ma zliczać licznik. Otwórz note atmegi8 i wyświetl rozdział dotyczący timera1. Tam masz wszystko co Ci potrzebne do ustawiena prawidłowej pracy timera.

PostNapisane: 25 lip 2012, o 21:42 
Nowy

Przejrzałem note katalogą i ustawiłem tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Dalej nie rusza...

PostNapisane: 25 lip 2012, o 22:24 
Moderator

bartool napisał(a):
...
a nie tak:
Kod:
 TIMSK |= 0x24;

Ja dostałem za to po łapach od Mirka :D , więc Cie przestrzegam.

Pracujesz na Atmedze 32?

Moim zdaniem taki sposób pisania kodu a do tego jeszcze na forum gdzie pytamy się o poradę jest, delikatnie mówiąc nietaktem, dlatego że zmusza to chętną do pomocy osobę do zużycia jeszcze większego czasu na grzebanie w nocie PDF i sprawdzanie co który bit oznacza i co poeata autor miał na myśli .... ja np od razu odrzucam czytanie takich kodów - przykro mi...

a kolega bartool chyba sam przyzna, że poprawna forma pisania przydaje się nie tylko dla innych ale chyba przede wszystkim dla samego siebie - nieprawdaż ? ;)

PostNapisane: 25 lip 2012, o 22:39 
Użytkownik

wilkuns napisał(a):
Dalej nie rusza...

Nie rusza, bo nie dostaje odpowiedniego impulsu z zewnątrz. Nie wiem jak masz podpięty EM4095. W ogóle nie mam zielonego pojęcia jak ten układ działą. Jeżeli chcesz po prostu ucruchomić timer, to zmień generowane przez timer przerwanie na overflow.
Kod:
TIMSK = TOIE1;

a obsługe przerwania na:
Kod:
ISR (TIMER1_OVF_vect)

Mam wrażenie, że coś cieżko idzie Ci zaglądanie do ksiązki Mirka. Tam jest to wszystko opisane. Ja dysponuje wiedzą tylko z książki Mirka.

P.S.
mirekk36 napisał(a):
a kolega bartool chyba sam przyzna, że poprawna forma pisania przydaje się nie tylko dla innych ale chyba przede wszystkim dla samego siebie - nieprawdaż ?

Podpisuje się rękoma i nogami. Ułatwia to prace sobie i zwłaszcza innym. Ja się ciesze, żę "dostałem po rekach", bo teraz jak wracam do kodów, które pisałem wcześniej, to nie musze nic analizować, ani zastanawiać sie co to miało znaczyć :D.

PostNapisane: 26 lip 2012, o 14:20 
Nowy

Timer1 overflow i Timer2 działaja bez problemu nie rusza przy żadnych ustawieniach timer1 capture.
Zamieszczam przykłądowy kawałek kodu:
język c

W takim przypadku zapala się tylko dioda czerwona i chodź bym niewiem co ustawił to zielona sie nie zapali(pomijam podłączenia bo wszystko jest napewno dobrze). Chip EM4095 podpięty jest linią DEMOD do PB0(ICP), który ustawiony jest jako wejście, rozumiem że port ma nasłuchiwać i przechwytywac dane, ale pomijając dane to zielona dioda powinna się tak czy siak zapalić dobrze rozumiem?

Aha i książkę Mirka mam cały czas przed sobą jak coś:P

P.S
Jak kształtuje się napięcie na pinie ICP? 5v ma być tylko gdy ustawiony jest na wyjście?

PostNapisane: 26 lip 2012, o 15:38 
Użytkownik

Wiesz co, nigdy nie korzystałem z funkcji Input Capture. Teraz czytam note i tak na sucho próbuje to rozgryźć. Proponuje zrobić tak. Napisz sobe program, który będzie wykorzystywał tylko przerwanie Capture i żadne inne. Upewnij się, że pin ICP1 jest ustawiony jako wejście i podcignij je rezystorem wewnętrzym do Vcc. Podłącz do tego pinu microswitch. W obsłudze przerwania zmień stan diody LED. Nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem zasade działania. Daj znać co z tego wyszło.

PostNapisane: 26 lip 2012, o 15:40 
Moderator

A przejrzyj też kod do obsługi pilota RC5 bo tam jest przykład wykorzystania właśnie przerwania ICP

PostNapisane: 26 lip 2012, o 16:29 
Nowy

bartool napisał(a):
Wiesz co, nigdy nie korzystałem z funkcji Input Capture. Teraz czytam note i tak na sucho próbuje to rozgryźć. Proponuje zrobić tak. Napisz sobe program, który będzie wykorzystywał tylko przerwanie Capture i żadne inne. Upewnij się, że pin ICP1 jest ustawiony jako wejście i podcignij je rezystorem wewnętrzym do Vcc. Podłącz do tego pinu microswitch. W obsłudze przerwania zmień stan diody LED. Nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem zasade działania. Daj znać co z tego wyszło.

Próbowałem programu z samym capturem i nie działa ICP ustawiony i podciągniety.

mirekk36 napisał(a):
A przejrzyj też kod do obsługi pilota RC5 bo tam jest przykład wykorzystania właśnie przerwania ICP

A do ustawień Timera zazwyczaj używam ustawienia z książki od RC5 i dioda dalej sie nie zapala...

P.S
Wiem że raz cos ustawiłem w moim kodzie głównym i dioda debugująca w przerwaniu capture się zaświeciła i wyrzuciło mi ID na uarta, potem sprawdzam drugi raz i wydaje mi sie że nic nie ruszałem, ale juz nie działało:( Tak że wydaje mi sie że jak odpale to przerwanie od ICP to program ma szanse działać...

PostNapisane: 27 lip 2012, o 11:37 
Nowy

Okazuje się że całe zamieszanie było przez wejscie MOD w EM4095, gdyż musi być tam stan niski, a nie wysoki jak to wynika wg mnie z noty aplikacyjnej. Wtedy cały układ zaczyna działać i dane sa przekazywane z DEMOD do ICP, a przerwanie capture bez zewnętrznego sygnału nie działa.

Wszystko pięknie ładnie tylko teraz bardzo rzadko udaje sie odczytać ID karty gdyz program najczęściej wywala się na funkcji znajdującej nagłówek karty (9 cyfr pod rząd same "1"),a wszytsko przez to że funkcja która ma zczytywac 64bity(cała informacja na karcie) bit po bicie robi to chaotycznie i z przerwami, brak synchronizacji? i wtedy prawdopodobieństwo trafienia 9 jedynek pod rząd jest niewielkie;/

PostNapisane: 27 lip 2012, o 11:57 
Użytkownik

manchester tak ma i przez to nie cierpię go używać , ale ogarniesz :)

PostNapisane: 29 lip 2012, o 11:37 
Nowy

Narazie nie ogarniam za dobrze:P
A mianowicie odczytuje ID karty, ale wolno, czasami czekam dłuuugo a czasami robi to w sek. Wyświetliłem sobie dane
z funkcji "find_header" na UART i zauważyłem że cały czas brakuje jednej "1" żeby znalazło nagłówek szybko i sytuacja sie powtarza
( zdjęcie, podkreślone na czerwono, X na końcu lini 9 bitów oznacza brak nagłówka, natomiast R=OK), ale jak juz odczyta karte to
robi to non stop mogę nawet zamienić ją szybko z inna i tez odczyta ją odrazu. Najlepsze jest to i tego nie rozumiem kompletnie,
że dodanie czego kolwiek do tego kodu w tej chwili np. delay_ms lub diody w main spowalnia odczytywanie kart drastycznie, a nawet wogóle.
Jeszcze dziwniejszą rzeczą jest to że jak usunę w tej chwili funkcję podglądające bity na UART z funkcji find_header program w ogóle przestaje działać!A dodawanie lub redukowanie tam znaków odpowiednio zwalnia lub przyspiesza znajdowanie headera.

Funkcja find header:
język c

Zdjęcie z podglądem bitów:
Obrazek

Odczyt ID karty:
Obrazek

Wszelkie wskazówki mile widziane:)

PostNapisane: 29 lip 2012, o 11:42 
Użytkownik

coś ci nie poszły fotki za dobrze bo nie moge ich otworzyć

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

ok już mam ... hmmm ciekawa sytuacja

PostNapisane: 15 sie 2012, o 18:19 
Nowy

Sprawa rozwiązana.

Jako że nie chce zakładać nowego wątku pisze tutaj.
Potrzebuje pewnego 100%, minimalistycznego schematu połączenia FT232RL z Atmega8 tylko w celu uruchomienia UART.

Pozdrawiam

PostNapisane: 15 sie 2012, o 18:51 
Użytkownik

najprościej z noty :)
popatrz w Czacie :) bo dziś cały czas wałkujemy temat

Obrazek

PostNapisane: 15 sie 2012, o 20:09 
Nowy

Na podstawie schematu z noty i kilku z neta zrobiłem swój własny i prosze o sprawdzenie, chodzi o to żeby był minimalistyczny.
Nie wiem tylko jak jest z numerami pinów portu USB w nocie nr.1 to VCC i tak tez podłączyłem na schemacie.
Układ ma być zasilany z USB więc rozumiem ze na płytce całego urządzenia ma mieć swoją masę podpiętą do pinu 4.

Obrazek

Pozdro:)

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 22:00 
Nowy

Witam, potrzebuje odpowiedzi, a mianowicie zmontowałem układ jak FT2332RL wyżej i podłaczyłem do atmegi.
Po podpięciu przewodu USB Windows wykrył FT i zainstalowałem sterownik zgodnie z instrukcją -->http://www.ftdichip.com/Support/Documents/AppNotes/AN_104_FTDI_Drivers_Installation_Guide_for_WindowsXP%28FT_000093%29.pdf

Teraz pytanie czy tyle wystarczy żeby otworzyc komunikację w konsoli? Czy musze zmieniać coś w kodzie który działał pod RS232?

Pozdro

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 22:34 
Nowy

GwynBleidD napisał(a):
Tyle wystarczy :)

Włąsnie chyba nie bo w terminalu wychodzą krzaki jakby Baud był zły a wszytko jest dobrze ustawione

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 07:07 
Użytkownik

wilkuns napisał(a):
GwynBleidD napisał(a):

Włąsnie chyba nie bo w terminalu wychodzą krzaki jakby Baud był zły a wszytko jest dobrze ustawione

Hihihihihi TYLE WYSTARCZY OD STRONY SPRZĘTOWEJ.
Najbardziej podoba mi się jak ktoś pisze: "wszystko jest dobrze ustawione" a nie działa.
Jest wiele zależności żeby taka komunikacja poprawnie działała.
Jakie jest taktowanie procesora, jak jest skonfigurowany moduł UART w procesorze, jaką prędkość transmisji wybrano w procesorze i terminalu.

A wszystko to ślicznie opisane i wyjaśnione od strony 257 do 277. Jak widać 20 stron tekstu do przeczytania, przeanalizowania i wszystko staje się jasne :P

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 16:58 
Użytkownik

czasem te 20 stron jest jak droga przez mękę , ale miałem raz z kimś przypadek że uparcie twierdził że wszystko jest dobrze i nie działa
okazało się że ...:

1. w procku 1200, a w termianalu 19200
2. pomylone piny RTX :)
i co najzabawniejsze sie okazało na koniec -- brak masy :)

no ale jakoś w końcu poszło

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 18:41 
Nowy

MirkoT napisał(a):
wilkuns napisał(a):
GwynBleidD napisał(a):

Hihihihihi TYLE WYSTARCZY OD STRONY SPRZĘTOWEJ.
Najbardziej podoba mi się jak ktoś pisze: "wszystko jest dobrze ustawione" a nie działa.
Jest wiele zależności żeby taka komunikacja poprawnie działała.
Jakie jest taktowanie procesora, jak jest skonfigurowany moduł UART w procesorze, jaką prędkość transmisji wybrano w procesorze i terminalu.

A wszystko to ślicznie opisane i wyjaśnione od strony 257 do 277. Jak widać 20 stron tekstu do przeczytania, przeanalizowania i wszystko staje się jasne :P

Pisze przecierz ze urządzenie działało na RS232 i przerobiłem płytke pod FT232RL FTDI, nic nie ruszałem w kodzie, baud ustawiłem w terminalu taki jak w kodzie bo itak zawsze trzeba to robić i wychodzą krzaki, więc pytam czy trzeba coś jeszcze ustawić?

prosze o pomoc

PostNapisane: 3 lut 2013, o 22:36 
Nowy

wilkuns napisał(a):
Sprawa rozwiązana.

A czy można prosić o szczegóły? Jak "sprawa została rozwiązana"? Może udostępnisz kod?

Strefa czasowa: UTC + 1